Märkischer Landweg: Wandelen in de Uckermark
Als je bij het thema wandelen niet direct aan hoge bergen en een alpine-uitrusting denkt, ben je in de Uckermark op het juiste adres. De regio in het noorden van Berlijn heeft een netwerk aan wandelroutes. Het omvat meer dan 1.000 kilometer en is vanwege de rijke natuur bij wandelaars zeer geliefd. De wellicht leukste route heet Märkischer Landweg.
Een hele mooie route is de Märkische Landweg, die met een lengte van 217 kilometer door drie nationale natuurparken loopt en het predikaat ‘Qualitätsweg Wandelbares Deutschland’ heeft.
“De Märkische Landweg is onze meest afwisselende route, waar je steeds weer nieuwe indrukken opdoet”, zegt Heike Zumpe van Tourismus-Marketing Uckermark. “Wie de hele route loopt, komt door het nationaal park Uckermärkische See, het biosfeerreservaat Schorfheide-Chorin en het nationaal park Unteres Odertal. Met dichte beukenbossen, glooiende heuvels en velden of stille meren en kleine steden met historische stadscentra is alles aanwezig wat de Uckermark zo bijzonder maakt.”
Ze adviseert om de route in tien etappes, die tussen tien en 27 kilometer lang zijn, af te leggen. Onderweg zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden, zoals hotels, land- en boshuizen, pensions of appartementen.
De wandeling start bijvoorbeeld bij het vroegere station in Feldberg en loopt langs de Feldberger meren. Aan de Carwitzer See vond de schrijver Hans Fallada zijn ‘stiller Erdenfleck’. Zijn woonhuis is tegenwoordig een museum. Op de route zijn twee molens, waar je kunt eten en overnachten. De tweede etappe brengt de wandelaars naar de vlotvaardersstad Lychen. De omgeving langs de Küstriner beek is heel romantisch. Het hoogteverschil van de beek werd door de vlotvaarders vroeger gebruikt om hout te transporteren. Er is een museum over het thema vlotvaren en je kunt zelf ook een tocht op een vlot meemaken.
Steeds verder tot naar Angermünde
Op de derde dag loop je over de oevers van de Zenssee en de Platkowsee. Vervolgens wandel je door het bos naar het schattige ‘Kirchlein im Grünen’, het kerkje in het groen in Alt Placht. De moeite waard voor een klein omweggetje is het plaatsje Annenwalde met zijn Glashütte. Ook vind je er ateliers en zoveel zonnewijzers, dat ze een vermelding in het Guinessbook of records kreeg. Door sparrebossen en langs de Großen Mahlgastsee en Röddelinsee gaat de route verder naar Templin.
Absoluut interessant is een bezoek aan de 1.735 meter lange en volledig gesaneerde stadsmuur met de stadspoorten en de zgn. ‘Wieckhäuser’, die in de middeleeuwen onderdeel waren van het verdedigingswerk. Märkische bossen en glinsterende meren, weiden en velden kenmerken de vierde en langste etappe. De bestemming van dit traject is Ringenwalde, een mooi dorp met een veldsteenkerk uit het jaar 1280 en een kasteelpark in Engelse stijl.
De volgende dag loopt de weg onder oude linden en beuken over de straat naar Poratz. Paardenkoppels worden afgewisseld door bos, weiden en velden. Stille bos- en veldwegen lopen via Peetzig door naar Wolletz. Op de zesde dag slingert de weg over de oever van de Wolletzsee, langs het riviertje Welse door een moerassig bos.
Het einddoel van de dag is Angermünde met de historische stadskern. Er staat een prachtig gesaneerde raadhuis, een begaanbaar Markfontein, een Franciscaner kloosterkerk en een Pulverturm. Hier werd vroeger onder anderen kruit opgeslagen. Tegenwoordig is er een tentoonstelling over de stadsgeschiedenis gehuisvest.
Het einddoel komt dichterbij
De volgende morgen staat het in de ijstijd ontstane landschap van het Untere Odertal op het programma. Vanaf een kleine heuvel in Stolpe en vanaf de Stolper toren (een overblijfsel van de vestingswal die ook wel ‘Grützpott’ wordt genoemd) heb je een prachtig uitzicht over het nationaal park. Doel van de achtste etappe is Criewen: Het kasteelpark werd in 1820 door de landschapsarchitect Lenné aangelegd als landschapspark. In het kasteel is de maatschappij die het nationaal park beheert gevestigd en in de voormalige schaapskooi is het bezoekerscentrum ingericht. Weidse blikken over de Oderlaagvlaktes wisselen zich af met prachtige bospercelen. Als Zützen en Meyenburg zijn gepasseerd, komt de watertoren van Schwedt/Oder al in zicht.
Märkischer Landweg: balsem voor de ziel
Dan volgt Vierraden met de reusachtige schuren en het Tabakmuseum. In de regio wordt ook vandaag de dag nog tabak verbouwd en verwerkt. De hugenoten brachten de traditie ooit hierheen. Het riviertje Welse kruist de weg. Dan loopt een diepe holle weg naar boven naar Hohenfeld, voordat de tocht over comfortabele boswegen verdergaat naar Groß Pinnow. Als je op de laatste ca. 20 kilometer lange etappe wandelt, wordt je weer met geweldige uitzichten in het Oderdal beloond.
Balsem voor de ziel. Als laatste van de vroegere vijf molens aan de Salveybach kun je de Salvey 3 bezichtigen. Dan wordt het vlakke land heuvelachtig en gaat het tot slot naar beneden naar Mescherin aan de steile oever van de Westoder met zijn interessante bolwerk. Hiervandaan start de terugreis naar het beginpunt in Feldberg of voor degenen die met openbaar vervoer reizen de treinreis naar Berlijn.
Informatie over Märkischer Landweg
Märkischer Landweg beginpunt: Met de auto over de A10 tot Kreuz Oranienburg, dan B 96 tot Fürstenberg/Havel en verder naar Lychen/Feldberg.
Openbaar vervoer: Regionaalexpress lijn RE 5 tot Neustrelitz en dan verder met buslijn 619.
Wandelen zonder bagage: De tocht op de Märkischen Landweg is bij het Tourismusverein Angermünde ook als arrangement te boeken met negen overnachtingen, ontbijt, bagagevervoer en taxiritten. De prijs is € 745 per persoon bij overnachting in een tweepersoonskamer. Telefoon +49(0)3331/29 76 60.