Er is een Duits spreekwoord dat luidt: “Viele Köche verderben den Brei”. Dat betekent zoiets dat als er veel mensen aan één project werken, dat tot mislukking is gedoemd. Dat gaat gelukkig niet altijd op. Als alle hetzelfde doel hebben, kan daaruit een fantastisch concept ontstaan. Het beste voorbeeld: Budersand Hotel-Golf & Spa.
Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen
Gisteren heb ik uit nieuwsgierigheid de mensen, die aan dit vijfsterren hotel op het eiland Sylt hebben meegewerkt, eens beter bekeken. Bijvoorbeeld architect Patrik Dierks. Gestudeerd in Braunschweig en Zürich, werkte hij de laatste jaren aan projecten als de ambassades van Finland en Denemarken in Berlijn. Projecten met een grote verantwoording: het waren historische vervallen gebouwen, die representatief smaakvol opnieuw opgebouwd moesten worden. De foto’s op internet laten het resultaat van zijn werk duidelijk zien – niets werkt onaangenaam opvallend. Dat is ook bij Hotel Budersand gelukt, waarbij de controverses (moderne bouw zonder rieten dak) die dit gebouw na gereedkomen en ook tijdens de bouw hebben veroorzaakt, waarschijnlijk het tegendeel hebben laten vermoeden.
Het thema water is voor de hand liggend
En toch past de kubusbouw perfect in de omgeving. Weliswaar is het niet typisch voor het eiland, want de Friese kenmerken kun je tevergeefs zoeken, maar desondanks is het een homogene eenheid. De constructie van houten lamellen, die zijn vervaardigd uit Western Red Cedar-hout is weliswaar niet gebruikelijk, maar toch passend. Wie de tijd neemt zich op de architectuur te concentreren, ontdekt het glinsteren van de zee, het oplichten van de zon en de onstuimige wind in deze gevelbekleding.
Het is een gebouw dat opvalt en toch een eenheid vormt met de omgeving. Binnenarchitect Jan Wichers had de eervolle opgave het hotel met stijl in te richten. “Vaak is het een kwestie van smaak – Bij kwaliteit is dat echter niet het geval”, zegt de interieurontwerper op zijn homepage. De lijst van luxe hotels, waarvoor hij al werkte, spreekt voor zich. Bij Hotel Atlantic in Hamburg heeft hij de finishing touch verzorgd en ook bij het eerbiedwaardige Hotel Fuschl heeft hij het stoffige interieur opgepept. Maar nu een heel ander project: Budersand aan zee. Daar is het thema ‘Waddenzee’ of ‘water’ voor de hand liggend. Maar, Jan Wichers heeft het thematisch niet overdreven. Hij is behoedzaam te werk gegaan en heeft zich op kwalitatief hoogwaardige materialen georiënteerd. Perlino-Bianco marmer in de badkamers, edel eiken parket in de kamers, boomstronken als bijzettafel en kroonluchters van Murano glas.
Geen kapsones in Hotel Budersand op Sylt
Decent en hoogwaardig, zo luidt het devies. Dat had eigenaresse Claudia Ebert ook als opdracht gegeven en bij elk meubelstuk tenslotte zelf beslist of het in het hotel mag komen en waarheen het komt te staan. Tot in de Filippijnen is ze gereisd, om het interieur te vinden dat het geheel helemaal perfect afrondt. Claudia Ebert heeft per slot van rekening 50 miljoen euro in dit hotel geïnvesteerd. Een enorm bedrag. Maar, desondanks wordt er niet gespaard op de gasten. Alles piekfijn, de kamers zijn ruim, de bad- en doucheproducten ruimschoots aanwezig en de minibar is compleet gevuld en ook nog gratis.
Heel uitgebreid is ook het geheime hart van het hotel, de bibliotheek. In samenwerking met niemand minder dan schrijfster en boekrecensente Elke Heidenreich heeft Claudia Ebert 1.200 boeken uitgezocht, die zich nu in de bibliotheek van het hotel bevinden. Literatuur voor elke leeftijd en elke smaak – uitlenen toegestaan. Daar heeft Budersand hoge maatstaven gecreëerd. Overigens is dat ook het geval bij het personeel, dat uitermate vriendelijk en voorkomend is.
Culinaire eiland-belevenissen
Of bij de sterrenkeuken van Felix Gabel, die heerlijkheden op het bord tovert, in zijn restaurant Kai 3. Met een geweldig uitzicht over de Noordzee gaan de gasten hier op een culinaire wereldreis van aroma’s. Het credo van Gabels keuken luidt: ‘Nordic fusion’, dat houdt in, dat regionale producten en ingrediënten van geselecteerde leveranciers uit Noord-Duitsland worden toegepast en de verrassende combinaties op de succesvolle Scandinavische keuken zijn gebaseerd.
Het restaurant Strönholt, wat juttersgoed op zijn plat Sylts heet, is het tweede culinaire adres van Budersand. Boven de golfbaan gelegen worden hier in een ontspannen ambiance in de duinen aparte gerechten of typisch Sylter kost geserveerd, natuurlijk van de beste streekproducten.
Maar dat is nog niet alles. Er is ook nog een derde culinaire halte. In de zomer van 2020 opende de Vinothek. Daar zitten de gasten aan houten tafels en genieten van hoogwaardige vlees- en visproducten uit de hele wereld. Het is zeker aan te bevelen om de tartaar of de oesters te bestellen. En dat wordt dan nog perfecter, als chef-sommelier Thomas Kallenberg de perfecte wijn bij de gerechten uitschenkt. Op de kaart staan overigens 500 verschillende wijnen, allemaal met karakter.
En dan mogen we één ding niet vergeten: de fantastische 1.000 vierkante meter grote spa, met het mooiste uitzicht (met dank aan Herr Dierks), de meest smaakvolle inrichting (hartelijk dank Herr Wichers en Frau Ebert) en bovendien met de meest geweldige therapeuten, waardoor het zeker één de beste ‘well-being’ inrichtingen van Duitsland is.
Meer informatie over Hotel Budersand op Sylt
Am Kai 3, 25997 Hörnum, Sylt
Telefoon +49(0)4651/4607-0.
Als je meer wilt weten over een bezoek aan het Budersand Hotel op Sylt kun je hiervoor en voor boekingen terecht op de website van het hotel.
Informatie over het eiland en de deelstaat vind je op Sylt Tourismus en Niedersachsen Tourismus