TOP
Foto: Dirk Böttger
Tentoonstelling met foto's van zeldzame dieren in Gasometer Oberhausen

Gasometer Oberhausen: Nieuwe tentoonstelling over de breekbare planeet 

Overstromingen, extreme droogte, bosbranden en tropische stormen zijn binnen de reisbranche niet echt geliefd. Toch valt niet te ontkennen dat het aantal natuurrampen wereldwijd sterk is toegenomen. De Gasometer in Oberhausen brengt dit fenomeen in beeld met een bijzondere tentoonstelling. Na een grote verbouwing is ‘Das zerbrechliche Paradies’ de eerste expositie sinds twee jaar.

Sculptuur van planeet aarde in de heropende Gasometer Oberhausen

Foto: Thomas Wolf

Tekst: Ralf Johnen

Vanaf 1 oktober kunnen bezoekers van de Gasometer in Oberhausen genieten van een bijzonder kijkje op onze aardbol. Onder de titel ‘Das zerbrechliche Paradies’ (het breekbare paradijs) hangt in de indrukwekkende, 100 meter hoge zaal een megagrote globe aan het plafond. Deze dient als projectiescherm voor een heel diverse voorstelling over de klimaatgeschiedenis van onze planeet. Met hulp van deze installatie kun je in het Roergebied bekijken hoe alles wereldwijd met elkaar samenhangt en hoe de mens invloed neemt op zijn omgeving.

Ter plekke kunnen bezoekers het ene moment als astronaut neerkijken op aarde. Op het andere moment zien ze hoe de planeet steeds dichtbevolkter is geworden. Andere animaties tonen via een schijnbaar poëtische reis door miljarden aardse jaren de gevolgen van het handelen van de mens. Zo ontstaat een beeld dat de overweldigende schoonheid van onze planeet laat zien. Maar ook de manier waarop we haar langzaam vernietigen. Meer dan 100 prijswinnende foto’s, schokkend filmmateriaal en andere expositiestukken maken de bijzondere zintuiglijke ervaring compleet.

Gigantische sculptuur van planeet aarde in de heropende Gasometer Oberhausen

Foto: Thomas Wolf/Pangäareal

Gegevens vanuit de hele wereld

Na een grondige verbouwing is dit de eerste tentoonstelling in de Gasometer in Oberhausen sinds twee jaar. De expositie is gebaseerd op satellietdata die het Earth Observation Center van het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaarttechnologie in Keulen (DLR) heeft verzameld via ontvangststations van over de hele wereld. Denk hierbij aan bewegingen van wolken, vliegtuigen en schepen, informatie over oceaanoppervlakken en -dieptes, maar ook aan data over de afwisseling tussen dag en nacht.

De data worden geprojecteerd op een aardbol met een diameter van 20 meter en bezoekers kunnen zo het complexe ecosysteem zowel op een wetenschappelijke als emotionele manier begrijpen. Onder de visuele ervaring zit muziek die speciaal voor de tentoonstelling is gecomponeerd door de Oostenrijkse componist Rupert Huber. Via levensechte hologrammen komen daarnaast vier internationale experts aan het woord. Daaronder ook Luisa Neubauer, het Duitse gezicht van de ‘Fridays-for-Future’-beweging.

Nieuwe tentoonstelling on Gasometer Oberhausen over de kwetsbare planeet

Foto: Dirk Böttger

Hoopvolle momenten in de Gasometer Oberhausen

De tentoonstelling belicht ook hoopvolle ontwikkelingen. Denk aan internationale protestbewegingen die vooral onder jongeren populair zijn. Ook wordt de helft van het energieverbruik in Duitsland nu al gewonnen uit alternatieve energiebronnen. Tot slot kijkt ‘Das zerbrechliche Paradies’ ook naar de directe omgeving van de Gasometer Oberhausen. Zo werd de rivier de Emscher meer dan 100 jaar lang misbruikt als ‘riool’ voor het Roergebied. Uit deze periode stamt de dubieuze titel ‘de smerigste rivier van Duitsland’. Na het einde van de mijnbouw begon een kostbare ‘renaturatie’, in de hoop het ooit idyllische rivierlandschap nieuw leven in te blazen. Een ontwikkeling die hand in hand gaat met een verbetering van de leefomgeving voor de bewoners in de buurt.

Informatie over de tentoonstelling in Gasometer Oberhausen

‘Das zerbrechliche Paradies’: vanaf oktober 2021 voor onbepaalde tijd in Gasometer Oberhausen, di-zo 10-18 uur (op feestdagen en in vakantieperiodes ook op ma). Online tickets of tickets aan de deur 11/8 euro, gezinsticket 27 euro (2 volwassenen en maximaal 5 kinderen van 6 tot 17 jaar.