TOP
Foto: TZS/Eike Dubois
De Saarschleife is een van de meest fotogenieke plekken in het Saarland

Een cadeau voor duurzame reizigers en ander kort toeristisch nieuws

Een cadeau voor duurzame reizigers

Wie op een duurzame manier naar het Saarland reist, kan zich in de toekomst op een kleine beloning verheugen. Vakantiegangers die met de trein, per bus, met de elektrische auto of op de fiets naar de Duitse deelstaat reizen, ontvangen in de regio’s Neunkirchen en Bliesgau bij deelnemende accommodaties een zakje, dat gevuld is met lekkernijen uit de regio.

Het nieuwe boomlooppad in het Saarland vlakbij de Saarschleife

Foto: TZS/Lukas Huneke

In andere accommodaties krijgen ze in plaats hiervan een waardebon, die ze tevens in de VVV’s van Saarlouis, Bostaalsee en Verl of in het kasteel van Saarbrücken tegen het cadeautje in kunnen ruilen. Deze regel geldt niet voor busreizigersgroepen.

Meer informatie over het cadeau voor duurzame reizigers op de website.

Meest geliefde golfbaan van Duitsland

Het Winston park ten oosten van Schwerin is tot populairste golfbaan van Duitsland verkozen. Dit hebben de lezers van het blad Golf Magazine bepaald. Het terrein beschikt over 45 holes – een garantie, dat het niet gauw saai wordt. Voorbeeld voor het terrein is een Schots duinenlandschap met een dichte beplanting.

De golfbaan Winston Open in Mecklenburg-Voorpommeren is de populairste van Duitsland

Foto: Stefan von Stengel

Het bijhorende Golfhotel Gut Vorbeck heeft een zevende plek onder alle golfhotels gescoord. Mecklenburg-Vorpommern doet het trouwens ook goed als destinatie voor golfers: met plek acht ligt de Duitse deelstaat voor populaire bestemmingen als Südtirol, Andalusien of de Costa del Sol.

Mooiste wandelpad van Duitsland

Het “VulkaMaar“-Pfad is door de lezers van het Duitse “Wandermagazin” tot mooiste meerdaagse wandelroute verkozen. De weg leidt over smalle paden van het kuurpark in Manderscheider naar een aantal karakteristieke plekken die je vooral in het vulkaanlandschap van de Eifel tegenkomt. Onderweg kom je onder meer langs het Vulkanerlebnispark Mosenberg het kratermeer van Windsborn dat uniek is aan de noordzijde van de Alpen.

Wandelaars in een Romeinse kruidentuin bei de Duppacher Weihermühle in de Eifel aan de Duitse Vulkaanroute

Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Het VulkaMaar-Pfad is 27 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van net iets boven de duizend meter. De meeste wandelaars doen er twee dagen over. Op de website kun je arrangementen boeken.

Heropleving van een bijna uitgestorven runderras

In het middengebergte Harz fokt boer Uwe Thielecke met succes een bijna uitgestorven runderras. Het gaat om het Harzer Rotes Höhenvieh, dat aan de egaal rode vacht goed te herkennen is. Omdat het ras te weinig vlees voor de moderne vleesindustrie produceerde, leek het helemaal te verdwijnen.

In de buurt van Wernigerode heeft Thielecke echter sinds 2001 voor een heropleving gezorgd: Nu lopen er weer bijna 400 dieren op een oppervlakte van zo’n 500 hectaren rond. Prettig neveneffect: de herkauwers zorgen ervoor dat de karakteristieke bergweiden behouden blijven. Hoe het vlees smaakt, kunnen bezoekers in Thieleckes steakhouse of in zijn boerderijwinkel proeven.

Meer informatie over regionale producten uit de Harz vind je op deze website.

Duurzaam vakantiehuis

Nu we het al over duurzaamheid en landbouw hebben gehad, willen we ook nog graag op nieuwe vakantiehuisjes in het Beierse Fichtelgebergte wijzen. Familie Scharf bijvoorbeeld heeft vlak bij het gezondheidsoord Bad Alexandersbad een houten huisje gebouwd dat je volledig kunt recyclen. Meubelbouwer Joachim Scharf heeft hiervoor sparren en lariksen uit eigen bestanden gebruikt.

Een duurzaam vakantiehuisje dat geheel recycled kan worden

Foto: Mike Keller

In de twee slaapkamers zorgt het hout van de alpenden voor een kalmerende sfeer. Ook de vensterbanken, de bodem en de oven zijn gemaakt van materialen uit de regio: hiervoor heeft de bouwmeester graniet gebruikt. Vanaf het 25 vierkante meter grote terras kun je met een beetje geluk eerst herten en daarna zelfs bizons zien.

In een tiny house aan de Noordzee

Een heel dorp met vergelijkbare “tiny houses” vind je sinds kort in Carolinensiel-Harlesiel in Oostfriesland. In het Green Tiny Village wachten 18 kleine huisjes met een oppervlakte van 22 vierkante meters op bezoekers. De huisjes staan vlak bij het strand van Harlesiel aan de Waddenzee.

Een tiny house aan de Noordzeekust in Duitsland

Foto: Green Tiny Houses

Het design is “Made in Germany” en bestaat onder meer uit een groot panoramaraam, een houten oven en een heerlijk terras. Door de intelligente ruimte-indeling kunnen er vier mensen in zo’n tiny house wonen. In het dorpje behoort bijvoorbeeld ook een sauna, die eveneens heel klein is. Bewoners kunnen bovendien gebruik maken van elektrische fietsen.

Een tiny house aan de Duitse Noordzeekust van binnen

Foto: Green Tiny Houses