TOP
Foto: Kevin Ianeselli/Unsplash
Een tent tijdens de zonsondergang ergens in de Duitse bergen

Wild kamperen in Duitsland in 2020

In het wild kamperen. Dat is misschien op dit moment het meest perfecte gevoel van vakantievrijheid. Kun je meer vrij zijn dan midden in de afgelegen natuur luisterend naar de geluiden in de omgeving?

Helaas is dit bijna overal in Duitsland een ideaal dat niet vervuld kan worden, omdat kamperen in de vrije natuur verboden is. Dat het desondanks mogelijk is in het wild te kamperen, laten we aan de hand van de onderstaande voorbeelden zien. Wij vertellen wat is toegestaan en waar. 

Wandelaars genieten in hun hangmat ergens aan een meer in Duitsland

Foto: Esther Tuttle/Unsplash

Wild kamperen in Duitsland – ontspanning in de vrije natuur

Op een slaapmat, lekker warm ingepakt in een slaapzak, ergens in de verte de roep van de bosuilen. Je bent omgeven door fonkelende sterren. Een voorstelling, die voor natuurliefhebbers een utopie blijft. In de 16 verschillende deelstaten is dit beeld helaas eerder irreëel, want in Duitsland is wild kamperen buiten de daarvoor bestemde plaatsen wettelijk verboden. Wie desondanks in de vrije natuur zijn tent opslaat, loopt het risico van hoge geldboetes (soms wel tot € 5.000). De wettelijke regelingen zijn wat verwarrend, omdat de verschillende deelstaten elk hun eigen natuurbeschermings- en boswetgeving hanteren.

Een jonge vrouw leest onstpannen in haar boek in een tent

Foto: Le Tan/Unsplash

Deze regels gelden

Wie in Duitsland zo dicht mogelijk in de natuur wil overnachten, moet zich van tevoren goed over de verschillende regelgevingen ter plekke informeren. In principe is in alle Duitse deelstaten – met uitzondering van Sleeswijk-Holstein – kamperen in bos of in vrij landschap verboden. Dat geldt eveneens voor het aanleggen van vuurplaatsen of aansteken van barbecues. Bij wijze van uitzondering kunnen eigenaren van grondstukken en plaatselijke autoriteiten kamperen toestaan. En, ook al lijkt het zo geweldig, wild kamperen (en bivakkeren) in een nationaalpark is nooit toegestaan. Nationale parken zijn namelijk in z’n geheel beschermde en rustgebieden voor dieren en planten – en niet voor mensen.

Een tent staat ergens in een zonovergoten Duits bos

Foto: Michael Guite/Unsplash

Wildkamperen in Sleeswijk-Holstein: Kampeerplaatsen in de vrije natuur

Sleeswijk-Holstein heeft als enige deelstaat in Duitsland ca. 20 overnachtingsmogelijkheden in de natuur gecreëerd. Onder de naam ‘Wildes Schleswig-Holstein’ bieden instanties en particuliere personen een kosteloze campingnacht op hun grondstuk aan – echter alleen aan fietsers en voetgangers en slechts voor één nacht.  Sommige particuliere grondeigenaren bieden aan kosteloos bij hen te kamperen. Via internetplatforms als bijvoorbeeld 1nitetent kan je op een kaart direct een plaats aanklikken en reserveren. Ook andere platforms zoals Campspace, Jedermannsland of het sinds kort opgerichte My Cabin laten zien waar je bij particulieren kunt overnachten. Je zou kunnen zeggen dat dit de airbnb websites voor campingliefhebbers in Duitsland zijn. Voor een klein bedrag krijg je contact met particuliere eigenaren van grondstukken, die met het verhuren van kampeerplaatsen een zakcentje bijverdienen of de inkomsten aan milieuvriendelijke projecten of andere goede doelen sponseren.

Een wandelaar kijkt in de verte met een rugzak op

Foto: Chang Duong/Unsplash

Is bivakkeren een alternatief voor wildkamperen in Duitsland?

Onder bivakkeren wordt het overnachten in de open lucht verstaan, dus zonder tent. In principe is dat voor één nacht toegestaan; het is echter juridisch een grijs gebied. In de deelstaat Rijnland-Palts is bivakkeren zelfs toegelaten. Je moet echter wel bedenken, dat een overnachting buiten onder de vrije hemel in een slaapzak geen strafbare daad is maar slechts een overtreding en dat dat ook zo wordt bestraft.

Romantiek puur aan een vuurtje op een kampeerterrein met kampvuur

Foto: Kevin Erdvig/Unsplash

Trekking- en bivakplaatsen

Wildkampeerplaatsen worden in Duitsland trekking-of bivakplaatsen genoemd en ze zijn in tegenstelling tot campings in meer natuurlijke staat zijn gebleven. Ze kosten slechts weinig geld en bieden een prima en legale mogelijkheid in bossen je tent op te slaan. Soms zijn de plaatsen voorzien van houten tentvlonders die er toe dienen de bosgrond te beschermen, composttoiletten en kleine, speciaal daarvoor aangelegde vuurplaatsen. Op dergelijke plaatsen mag meestal twee dagen worden overnacht.

Een verlichtte tent onder de sterrenhemel ergens in Duitsland

Foto: Bruno van der Kraan/Unsplash

Wildkampeerplaatsen in Duitse deelstaten

Liever legaal dan wild kamperen in Duitsland

Als je in een Duits bos wilt overnachten, moet je vantevoren goed informeren, met de bos- of grondeigenaar spreken en bij particulieren navragen. Uiteindelijk zal blijken, met hoeveel openheid de kampeerders worden begroet. Bovendien zijn op de hierboven genoemde platforms vrij snel en makkelijk kampeermogelijkheden te vinden. Het is daarom vrij eenvoudig om je aan de regels te houden want ook in de vrije natuur kun je betrapt worden – en wie wil graag meerdere honderd zo niet duizend euro aan boete betalen? Neem liever het zekere voor het onzekere en geniet van een uniek en wild kampeer-avontuur!