Oktoberfest voor het eerst sinds 1948 afgelast
Omdat het een te groot risico ivm de verspreiding van het coronavirus vormt, gaat het beroemde Oktoberfest in München dit jaar niet door. Het is de eerste keer sinds 1948 dat het grootste volksfeest ter wereld werd afgelast.
Tekst: Miriam Schröer
Het zou eigenlijk van 19 september tot 4 oktober worden gehouden en er werden rond zes miljoen bezoekers verwacht. Voor lange tijd bestond er nog hoop, immers zijn het nog meerdere maanden tot het populaire feest. Maar de overheid heeft inmiddels erkend dat evenementen van deze grootte ook in de herfst nog een enorm veiligheidsrisico zullen vormen. De door het grote bezoekersaantal onvermijdelijke drukte in de biertenten was één reden die tot de afgelasting heeft geleid. Ook de internationale dimensie van het feest vormt een groot risico. In tijden waarin van reizen in het algemeen afgeraden wordt, kan een feest dat elk jaar rond 840.000 bezoekers uit het buitenland trekt natuurlijk ook niet doorgaan. Twaalf procent van de buitenlandse bezoekers zijn toeristen uit de VS en verdere twaalf percent komen uit Italië naar München om te feesten. Nederlanders maken trouwens maar twee percent van de buitenlandse bezoekers uit.

Foto: anandoart/shutterstock.com
“Het doet ons pijn”
De afgelasting is een grote klap voor de economie: Niet alleen kraamhouders, maar ook hotels, restaurants en taxichauffeurs zullen onder de ontbrekende inkomsten lijden – geen wonder, want de economische waarde van het Oktoberfest bedraagt ongeveer 1,2 miljard euro. Behalve de economische schade zullen velen het gemis van de traditie van het sinds 1810 gehouden feest enorm betreuren. “Het doet ons pijn, het is jammer”, verklaarde de Beierse premier Markus Söder en uitte daarmee wat vele Duitsers voelen. Toch heerst er gezien het gezondheidsrisico veel begrip voor de beslissing. In de 19e eeuw moest in 1854 en 1873 het feest eveneens door een infectieziekte (cholera-epidemie) afgelast worden, terwijl in 1923 de hyperinflatie roet in het eten gooide. Ook tijdens de oorlogen moesten pauzes ingelast worden. De laatste annulering was in 1948.

Foto: Frank Gaertner/shutterstock.com