TOP
Foto: Lighthouse Hotel
Hotelkamer met zeezicht in Lighthouse Hotel Büsum

Moin Moin: Het Lighthouse Hotel in Büsum

Vanuit het Lighthouse Hotel in Büsum kijk je ver uit over de Noordzee. Of eigenlijk over het wad. Al naar gelang het getijde. Maar wat maakt het uit, water of wad, hoofdzaak happy.

Buitenaanzicht van Lighthouse Hotel in Büsum

tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

“Moin Moin”. Een begroeting die me ook soms in Keulen ontglipt. Het valt op, dat het bij steeds meer mensen voor op de tong ligt. Maar het “Moin”-zeggen – laat dat voor eens en altijd duidelijk zijn – wordt niet alleen ’s morgens gezegd, maar past bij elk moment van de dag. Moin Moin is synoniem voor “Hallo”, “Leuk je te zien” en voor “Wees welkom”. De drievoudige betekenis klinkt door in de begroeting aan de receptie. Bij de korte rondleiding op de verschillende verdiepingen van het hotel wordt een appelpunch aangeboden.

Hotel-Ligthouse-Büsum-lobby-met-open-haard

Achter ons in de lobby knettert het vuur van de open haard. Een stel speelt een potje schaak aan een tafeltje en het voelt aan, alsof je in een lodge voor een skivakantie incheckt, terwijl de bergen nauwelijks verder weg kunnen zijn.

Oergezellige designertempel

De eerste indruk bedriegt echter. Niets aan het Lighthouse heeft iets met alpine te maken. Integendeel. Het is een gestileerde designertempel. Hier is hout met glas gecombineerd, industriële design met countrystyle. Oergezellig luidt het motto in dit hotel aan de Duitse Noordzeekust.

Verlichte badkamer met een vrij staande badkuip in Lighthouse Hotel te Büsum

Het hotelensemble staat overigens daar, waar ooit het gezondheidscentrum Vitamaris stond, oftewel het plaatselijke zwembad met uitzicht over zee. Het Lighthouse Hotel ligt tegenwoordig naast de echte Büsumer vuurtoren. Deze ligt bijna verstopt naast het hotelcomplex en staat er – sinds het er hier eerder hip aan toe gaat – enigszins verloren bij in de museumhaven. De ligging is zonder twijfel klasse. Geen ander hotel in Büsum staat op zo’n mooie plek. Aan de ene kant ligt de Noordzee promenade, aan de andere kant de haven en het begin van de voetgangerszone met winkels.

Strandkorven voor het hotel

Levendige atmosfeer

Als je van stilte houdt ben je hier op het verkeerde adres. Wie meer van een levendige atmosfeer houdt zal het goed bevallen. En dan wordt geen partygeweld bedoeld, maar gewoon een gezellige drukte. Van een visbroodje aan de overkant, van ijssalons en van kleine modewinkeltjes die voornamelijk regenjacks in alle mogelijke kleuren aanbieden. Laten we het zo zeggen: Büsum is een kleine pittoreske schoonheid. En het Lighthouse staat daar pompeus middenin en maakt het stadje er uit architectonisch oogpunt niet mooier op.

De vuurtoren in de oude haven van Büsum

Foto: Jennifer Latuperisa-Andresen

Aan de andere kant is het hotel buitengewoon populair. En niet zonder reden. Het terras is zowel in de zomer als in de winter (dank aan de wartmtestralers en dekens) een hemels plekje. De blik is op de horizon gericht, terwijl de chic aan de Aperol nipt en de echt coole types een slok van hun Landgang-bier nemen. Veel meer heb je niet nodig om gelukkig te zijn. Maar stop, de opsomming begint maar net.

Wellness wordt groot geschreven in Hotel Ligthouse

Veel lof voor de spa van Lighthouse Hotel in Büsum

Eindelijk een oase van welzijn, die dit ook werkelijk uitstraalt. Je kunt je geweldig laten masseren, waarbij zelfs een totaal gespannen rug helemaal ontspant. De groots opgezette architectuur en het lichte en toch warm aandoende interieur komen ook de atmosfeer ten goede. Gasten in badmantel voelen zich hier met een kopje groene thee en de laatste roddels uit de Bunte helemaal op hun gemak. Het is een ongedwongen gevoel van ontspanning.

Lobby van Hotel Lighthouse in Büsum met bibliotheek

Foto: Jennifer Latuperisa-Andresen

En dat gevoel zet zich voort. Bijvoorbeeld in de leuke bibliotheek, waar je een heleboel plaatjesboeken vindt, die niet alleen geschikt zijn voor boekenwurmen, maar ook anderen verleiden een verlanglijstje te maken van alle plekken op aarde waar ze nog graag naar toe willen gaan.

Suite in Lighthouse Hotel met bedden die er als strandkorven uitzien

Een gelukzalig gevoel

Ook in de kamers krijg je dat gelukzalige gevoel. Want die zijn niet alleen modern met veel extra’s; de gasten worden ook echt verwend. Het bed is fantastisch, de extra lange dekbedden in de winter een zaligheid en het bad is ruim en voorzien van allerlei heerlijke, milieuvriendelijke accessoires. En de douche, tja, die zou ik het liefst inpakken, of in ieder geval thuis nabouwen.

Rustikale muren in restaurant landgang op Büsum

Een cool, doordacht interieur is één van de kenmerken van de Heimathafen Hotels, de keten waartoe bijvoorbeeld ook het legendarische Beach Motel in St. Peter Ording en de Bretterbude in Heiligenhafen behoren. Wie er ooit al eens was, weet dat de suites deels ook door ‘partners’ als Jever of Mini worden ingericht. De mengeling van surf, Boho-Chic en landhuisstijl ziet er zo goed uit, dat elke tweede vrouw haar woonkamer precies zo in zou willen richten.

De hippe Hafenkantine in Büsum

Koninkrijk van de kool

Wie na een lange wandeling langs de vaak windige Noordzee terugkeert in het hotel, kan gerust neerstrijken in het Restaurant Landgang. Laat het je smaken. Hier wordt geserveerd wat in het Noorden wordt geoogst. En dat is overvloedig. Zelfs een stamppot als middageten is zalig, maar pas op: Je moet wel van kool houden, want tenslotte ligt Büsum in Dithmarschen en dat is bij wijze van spreken het koninkrijk van de kool.

De Hafenkantine van buiten

En ook al is Büsum misschien niet het allermooiste plaatsje in Sleeswijk-Holstein; bijna iedereen wil hier graag terugkomen, want op de een of andere manier heb je een zwak voor deze moderne chique tent, die alle wensen in een handomdraai als kinderspel vervult. Ja, terugkomen is niet moeilijk. Allen zijn welkom, ook viervoeters. En daarom nemen we afscheid met “Auf wiedersehen” en niet kortweg met het in het Noorden gewoonlijke “Tschüs”.

een badkamer om mee te nemen in Hotel Lighthouse in Büsum

Foto: Jennifer Latuperisa-Andresen

Informatie over het Lighthouse Hotel & Spa in Büsum

Am Museumshafen 11, 25761 Büsum, Telefoon +49(0)4834 / 9842-0 www.hotel-lighthouse.de