TOP
Illustratie: Markus Winkler/Pixabay
Een schrijfmaschine met een blad papier geeft hoop op een vaccin tegen covid-19

Wat betekent code rood voor reizen naar Duitsland

Op woensdag, 16 september, werden delen van Nederland door de Duitse overheid in verband met het Corona-virus tot risicogebied verklaard. Vooralsnog geldt “code rood” alleen maar voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Hier ligt het aantal nieuwe besmettingen veel hoger, dan het kengetal van 50 infecties per 100.000 inwoners.

Wat betekent code rood voor reizen naar Duitsland? Het verhaal is vrij ingewikkeld.

Illustratie: Mohamed Hasan/Pixabay

Wat betekent dit voor Nederlanders, die van plan zijn om naar Duitsland met vakantie te gaan? Het antwoord op deze vraag is vrij ingewikkeld. Vooraf mag worden gezegd, dat er tot op de dag vandaag (donderdag, 24. September) vooralsnog geen consequenties zijn voor Nederlanders, die in de andere provincies wonen. Details vind je onder meer op de websites van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Bundesgesundheitsministerium.

Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland

Voor mensen, die in Noord-Holland, Utrecht of Zuid-Holland wonen, ligt het anders. In principe geldt, dat reizen naar Duitsland niet verboden zijn. Wel moet je een negatieve Corona-test kunnen tonen, die niet ouder dan 48 uur is. Dit geldt bijvoorbeeld als je in een hotel incheckt of door autoriteiten naar je woonplek gevraagd wordt. Als je met het vliegtuig gaat, moet je bij landing een uitstapkaart met je contactgegevens achterlaten.

Als je dus bijvoorbeeld met vakantie gaat naar het Sauerland of de Eifel, moet je ter plekke naar een Gesundheitsamts gaan, de Duitse GGD. In de omgekeerde richting bestaat voor Duitsers trouwens ook een reiswaarschuwing naar Noord- en Zuid-Holland. Dit is bijzonder zuur voor horecaondernemers met veel Duitse klanten.

Code rood: veranderingen vanaf 1 oktober

Vanaf 1 oktober verandert dit beleid echter weer. Daarna moet je ook met een negatieve test verplicht in quarantaine, als je naar Duitsland reist. Pas na vijf dagen kun je ter plaatse een nieuwe test ondergaan. Als die ook negatief is en je geen klachten hebt, mag je weer gewoon bewegen als toerist. Reizen met code rood is dus vrij lastig. En dat is precies de bedoeling om de verdere verspreiding van het virus tegen te werken. Denk dus goed na, voordat je aan een vakantiereis begint.

Wat betekent code rood voor reizen naar Duitsland? Het verschilt van deelstaat tot deelstaat

Illustratie: Mohamed Hasan/Pixabay

Wat betekent code rood voor reizen naar Duitsland: Uitzonderingen

Er zijn echter een aantal uitzonderingen van deze regels, die van deelstaat tot deelstaat verschillen. Maar informatie daarover vind je op de website van de Bundesregierung. Onder meer gelden de regels niet voor grenswerkers en vakantiegangers, die onderweg zijn naar een ander land. In dit geval mag je wel tanken of iets te eten kopen, als je een mondkapje draagt (dit is verplicht in Duitsland). In een hotel slapen mag echter niet. Ook ben je welkom in Duitsland, als je een belangrijke reden hebt. Geen vakantie dus, maar bijvoorbeeld een bezoek aan zieke familieleden.

Veranderingen in de nabije toekomst

Let er wel op, dat de regels die vandaag gelden, morgen misschien alweer anders zijn. Bijvoorbeeld kunnen er meer Nederlandse provincies op het lijstje van code-rood-gebieden gezet worden, wanneer het aantal besmettingen toeneemt. Gaan de getallen de goede kant op, kan de quarantaine-plicht ook herroepen worden. Vooralsnog hoef je daar echter niet op te rekenen. Het kengetal van 50 nieuwe infecties per week op 100.000 inwoners wordt in Amsterdam ver overschreden, het ligt bij meer dan 200.

Boetes bij overtredingen

De Duitse overheid bestraft overtredingen met gevoelige geldboetes. Afhankelijk van de zwaarte van het geval moet er een bedrag van minstens 500 euro worden overgemaakt. De straf kan echter oplopen tot 25.000 euro.

Wat betekent code rood voor reizen naar Duitsland: Een App van het Auswärtige Amt

Als je op de hoogte wilt blijven over hoe de Duitse overheid de situatie in Nederland inschat, kun je een App downloaden. Die heet “Sicher Reisen” en verstuurt ook push-mededelingen, als je dit wenst. Wel wordt de App alleen maar in het Duits aangeboden, taalkennis is dus noodzakelijk.