Deze schoenmerken worden door mensen in de hele wereld gedragen. Maar hoe begon het allemaal met deze Duitse familiebedrijven?
Deichmann: Meer dan 100 jaar betaalbare schoenen
1913, meer dan honderd jaar geleden, opende de 25-jarige Heinrich Deichmann een klein schoenenwinkeltje in Essen, waar hij vooral de laarzen van de mijnwerkers in het Roergebied tegen een schappelijke prijs repareerde. Tegenwoordig is Deichman is marktleider in Europa en beschikt over bijna drieduizend filialen in meer dan twintig landen. Ook de Nederlandse schoenenwinkelketen vanHaren behoort sinds 1985 tot de Deichmann-Groep. Het familiebedrijf wordt in de derde generatie door de kleinzoon van de oprichter geleid. De religieuze familie schenkt een deel van de winst aan sociale projecten in de hele wereld.
Gabor: Een Duitse damesschoen sinds 1949
De gebroeders Gabor waren bekend met hoogwaardige schoenen. Hun ouders dreven lange tijd in Slesiën een winkel voor op maat gemaakte schoenen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kwamen ze bij een bombardement in de puinhopen van hun winkel om. Twee van de vijf zonen richtten na de oorlog in 1949 de schoenenfirma B & J Gabor Damenschuhfabrieken op. De leren kwaliteitsschoenen werden steeds populairder, de productie werd uitgebreid en het bedrijf vestigde zich in Rosenheim. Tegenwoordig is de leiding van het bedrijf in handen van zoon Achim Gabor, die inmiddels ook herenschoenen, kinderschoenen en handtassen produceert en in heel de wereld afzet.
Peter Kaiser: De allereerste onder de schoenfabrieken
De damesschoenenfabriek Peter Kaiser bestaat al sinds 1838 en het bedrijf, dat is vernoemd naar de oprichter, is de oudste schoenenonderneming in Duitsland. Meer dan 175 jaar na de oprichting produceert het bedrijf nog steeds in het stadje Pirmasens aan de rand van het Pfälzer Wald. Het is één van de weinig overgebleven schoenenbedrijven die in de vroegere schoenenregio heeft overleefd. Nog steeds in bezit van de familie, worden jaarlijks ongeveer een miljoen paar hoogwaardige dames- en ook herenschoenen geproduceerd, die hoofdzakelijk worden geëxporteerd.