TOP
Foto: Hochschwarzwald Tourismus
De Feldberg in het Zwarte Woud onder een dik pak sneeuw

Winter in Baden-Württemberg

Wit gepoederde dennenbomen en glinsterende beekjes en riviertjes in wisselwerking met zilverachtig glanzende vlaktes en hellingen. De onder rijp verstopte en deels besneeuwde velden van Baden –Württemberg zien er uit als koekjes met kristalsuiker. Het Duitsland magazine heeft vijf betoverende plaatsen gevonden, die een wintersprookje waar laten worden.

Een hondje in de nieuwe sneeuw

Foto: Tanika/Unslash

Reis door de tijd

Als je warm ingepakt en met  goed schoeisel aan  de jacht- en zwerftocht van een ijstijdjager bij ijzige koude wilt meemaken, volg je het ‘ijstijdjagerspad’  (Eiszeitjägerspfad) bij Blaubeuren. De Brillengrot geeft een kijkje in het stenen tijdperk. Aan de andere kant van het dal loopt een smal pad de Bruckrots op naar de Geißenklösterle grot. In de ijstijd was dit overigens een druk bezochte plaats.

Ook moet je beslist de andere vijf grotten op de Schwäbische Alb bezoeken, die sinds 2017 UNESCO Werelderfgoed zijn. IJstijdkunstenaars creëerden hier in de grotten van het Aach- en Lonedal 40.000 jaar geleden geheimzinnige kunstwerken. Door een beukenbos gaat de tocht dan weer terug naar de huidige tijd in Blaubeuren.

Het bevroren waterval in Urach op de Schwäbische Alb

Foto: Tourismusverband Schwäbische Alb

Ook ijspaleizen behoren bij de winter in Baden-Württemberg

In het Bad Urbacher Maisendal lijkt de tijd stilgestaan te hebben, vooral als de Uracher waterval bij aanhoudende vorst bevriest. De vele kleine cascades, die als ijzige paleisjes ontstaan, bieden een fotogeniek natuurschouwspel. In de zomer kun je genieten van de aanblik van het water, dat 40 meter de diepte in stort en een weg zoekt naar het dal.

Schaatsers op de Gnadensee in het Zwarte Woud

Foto: Achim Mende/TMWB

IJsprinses

De Bodensee was in het begin van de jaren zestig voor het laatst met een dikke ijslaag bedekt en kon lopend worden overgestoken. Sindsdien is de diepe Obersee grotendeels ijsvrij gebleven. De ondiepere Untersee daarentegen vriest ook tegenwoordig deels dicht en is een mooie plaats om te schaatsen.

Een vrouw geniet van de sneeuw en de winter in het zuiden van Duitsland

Foto: Jeremy Chen/Unsplash

Een ijsprinsessengevoel krijgen de ijsdanseressen op de Gnadensee tussen het kloostereiland Reichenau en Hegne, want hier hebben ze naast beste ijscondities ook een fenomenaal uitzicht. Natuurlijk is het betreden van de ijsvlakte voor eigen risico. Een officiële ijskeuring bestaat niet en de bedrieglijke ondergrond is erg gevaarlijk en verlangt extra voorzichtigheid.

Twee beren van sneeuw genieten van de winter in het Zwarte Woud in Bernau

Foto: Cathrin Duval

Sneeuwwitte sculpturen

Meer dan levengrote ijsberen, adelaars, heksen of de beroemde koekoeksklok uit het Zwarte Woud – echt coole kunstwerken – ontstaan ieder jaar bij het sneeuwsculpturenfestival in Bernau. Vier dagen lang bewerken internationale kunstenaars metershoge sneeuwbrokken en geven die voor de ogen van bezoekers een gezicht. In de avonduren worden de sneeuwwitte sculpturen voor een donkere hemel in bont licht gedompeld.

Het Zwarte Woud van boven tijdens de winter

Foto: TMBW/Achim Mende

Bevroren schoonheid

Als sculpturen staan de met ijs bedekte beuken op de Freiburger huisberg Schauinsland. De winter verleent de houten herkenningstekens uit de regio, als hij ze met een witte kristaldeken bedekt een bizar uiterlijk. Met de warrige takken lijkt het alsof een duistere fee ze heeft betoverd. Als je heel goed luistert, kun je vast en zeker sprookjesachtige verhalen horen. Het liefst trek direct je wandelschoenen aan en ga je op pad door het winterse landschap ten noorden van het Münsterdal. Als je niet alleen wilt gaan, neem je deel aan één van de begeleide toeren, die ook met sneeuwschoenen worden aangeboden.

Bevroren bessen ergens in de Zuid-Duitse winter

Foto: Unsplash

Meer informatie over de winter in Baden-Württemberg:

www.tourismus-bw.de