In Duitsland wordt de tijd na de IJsheiligen gebruikt voor het beplanten van bloemperkjes of balkons. Zowel tuinliefhebbers met een tuintje achter het huis als moderne stedelijke tuiniers houden zich hier over het algemeen aan. De tuin van het luxurieuze vakantieoord Traube Tonbach beschikt over meer dan 30.000 vierkante meter groenvoorziening en honderden plantenbakken. Chef over deze rijkdom aan struiken, bomen, planten en grasvelden is Werner Ripplinger.
Zijn grote trots: het rozentuintje
Samen met zijn twee collega’s heeft Ripplinger vooral in de eerste helft van het jaar veel te doen; behalve onkruid wieden en maaien van de grasvelden beplanten ze in het voorjaar de vele bloemenperken en 250 balkonbakken voor de 153 kamers en suites opnieuw. “Dit jaar bloeien de jasmijn, geraniums, wolfsmelk en petunia’s allemaal wit”, zegt hij. En dan verzorgt hij ook nog de kruidentuin van het restaurant. “Wij hebben voor onze koks enkele bijzondere muntsoorten, maar ook de klassieke kookkruiden uitgezaaid en voor de kinderen van de gasten perkjes met bosaardbeien om zelf te plukken aangelegd.” Heel behoedzaam gaat Ripplinger te werk met zijn lievelingsbloemen, de rozen. “De koningin der bloemen wil ook zo behandeld worden. Ik moet regelmatig uitgebloeide bloemen verwijderen, de bodem losmaken en voorkomen dat er schimmel op de planten komt”, verraadt de tuinman met een blik naar zijn grote trots, het rozentuintje.
Tips voor beginnende tuiniers
Het Traube-team heeft voor tuinliefhebbers een paar tips paraat. Let op giftige planten, vooral als er kinderen in de tuin spelen of – zoals in het hotel – veel mensen in de tuin komen. “Dat een monnikskap en wolfskers giftig zijn weten velen. Desondanks hebben veel mensen hortensia’s, goudenregen, meiklokjes of een taxus in hun tuin”, waarschuwt de ervaren hovenier. Voor beginnende tuiniers zijn kruiden als salvia, citroenmelisse, munt en rozemarijn optimaal om mee te starten. “Ze doen het ook goed in een bloemenbak of pot op het balkon.” Als je liever bonte bloemen wilt hebben, adviseert de vakman met eenvoudige bloemen of planten te beginnen: “Margrieten, dahlia’s of lavendel zijn niet alleen mooi om te zien; de bloemen lokken bijen aan en die zijn weer heel goed voor het milieu.”
Niet té biologisch
Om zo min mogelijk onderhoud in de eigen tuin te hebben, geldt volgens Ripplinger al bij de keus van de planten een eenvoudige stelregel: “Hoe opvallender een plant bloeit, des te intensiever is de verzorging.” Je moet er vooral bij meerjarige gewassen op letten of er veel blad afkomt en hoeveel water en mest ze nodig hebben. “De mest die je gebruikt mag niet té biologisch zijn”, zegt de tuinman grijnzend. “Voor mijn tijd kregen de planten op de terrassen een keer kippenmest. Een uitstekende natuurlijke mest, die echter vreselijk stonk en daarom zo snel mogelijk weer moest worden uitgegraven.”