TOP
Foto: Thomas Hellmann
Vogelkijkhut bij Langwarder aan de Duitse Noordzeekust

Vogels kijken aan de Duitse Noordzeekust

Je wilt naar vogels kijken aan de Duitse Noordzeekust? Ga dan in de herfst. Dan maken meer dan een miljoen trekvogels op hun reis naar het zuiden een tussenstop in de Nedersaksische Waddenzee. Telkens dan wordt de Noordzeekust een populaire plek voor vogel spotters. We zijn ook op de uitkijk gaan zitten.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Een zwerm scholeksters aan de Duitse Noordzeekust

Foto: Beate Ulich/Nordseefoto

September en oktober zijn voor birdwatcher de beste maanden. Als de zomer langzaam voorbij gaat en de gevederde vrienden naar het zuiden trekken, strijken ze nog één keer neer aan de Nedersaksische Noordzeekust om zich vol te eten. Bij eb zijn de trekvogels op het wad om voedsel te zoeken en bij vloed op de zoute kwelders. De rauwe roep van de brandganzen vermengt zich met het koeren van de eiders. Bovendien heb je het helle fluiten van de wulpen – dus er is wel een compleet orkest van vogelstemmen.

Scholekster op een strandkorf

Foto: M. Schauer/Shutterstock

“Ze zingen, musiceren, fluiten, tsjilpen en tierelieren”

Om er voor te zorgen dat de balans tussen mens en natuur past, nemen de opzichters van het nationaalpark de vogelaars mee aan de hand. Tenslotte willen ze de geïnteresseerde bezoekers graag dicht bij de vogels brengen. De dieren mogen hierbij natuurlijk niet gestoord worden. Met begeleide tochten, gemarkeerde wegen in de kwelders en vrij toegankelijke vogelobservatieplaatsen langs de kust lukt dit uitstekend. Het mooie daarbij: Bij bijna 3.500 vierkante kilometer UNESCO wereldnatuurerfgoed is er genoeg ruimte voor iedereen.

De kust van Butjadingen aan de Duitse Noordzeekust van boven

Foto: Heide Pinkall/Shutterstock

Tijdens de begeleide toeren op het wad ervaren de deelnemers meer over de lange reis die de vogels ondernemen. Ook leren de wandelaars waarom de Waddenzee zo belangrijk voor de vogels is. Er is bijvoorbeeld een wandeling bij zonsondergang met waddengids Jessica Supthut in de kustbadplaats Neßmersiel. Met een beetje geluk kun je in een klein groep zien, hoe duizenden ganzen naar hun slaapplaats vliegen. Of je kijkt hoe dichte wolken van Arctische waddenvogels vanaf de kwelders opstijgen.

Wadwandelaars aan de Duitse Noordzeekust in de waddenzee

Foto: Andrea Ullius/Die Nordsee GmbH

“Merel, lijster, vink en spreeuw: een kakelbont gezelschap”

Kwelders vormen de overgang tussen het wad en he vasteland; je kunt een heleboel leerrijke informatiepaden en gemarkeerde wegen op eigen houtje verkennen; bijvoorbeeld die bij de gemeente Wurster Nordseeküste, waar de zomerdijken geopend zijn en zogenoemde prielen – smalle geulen– zijn aangelegd, waardoor de weiden bij Cappel-Neufeld weer onder invloed van de getijden zijn gekomen. Broed- en trekvogels als scholeksters en kieviten hebben het gerenatureerde gebied snel ontdekt. Vanaf een observatietoren heb je een mooi overzicht over alles wat zich hier afspeelt. En ook in het Nationalpark-Haus in Dornum Neufeld kom je van alles te weten over trekvogels.

Een Kievit loopt door het gras

Foto: Ruder Zwerver/Shutterstock

De natuurbelevenisroute Langwarder Groden op het schiereiland Butjadingen een uitstekende mogelijkheid om de vogelwereld op de kwelders van dichtbij te kunnen bekijken, zonder dat de dieren worden gestoord. Met de nationalpark ranger Susanne Koschel doorkruisen wandelaars via een rondweg met uitzichtpunten de waddenvlaktes en krijgen te horen welke trekvogels op dat moment te zien zijn.

Het dorpje Wurster aan de Duitse Noordzeekust met vuurtoren en prielen

Foto: M. Schauer/Shutterstock

Kijkhutten bij de dijk

Bij de oostelijke haven in het noorden van Norddeich bevindt zich één van de vele vogelkijkhutten langs de kust, waarin toeristen beschermd tegen weer en wind de vogelwereld van de Waddenzee kunnen observeren. De hut is onderdeel van het Vogelpfad Ostermarsch, een ornithologische informatieroute met een lengte van 7,5 kilometer. Deze loopt langs de dijk en kan ook goed met de fiets gereden worden. Onderweg kunnen leergierige wandelaars of fietsers met behulp van QR-codes op de verschillende informatieborden een website oproepen met nog meer informatie.

Een eider vogel ganz aan de Duitse Noordzeekust vliegt vlak boven het water

Foto: Bildagentur Zoonar

Tijdens de trekvogeldagen in oktober zijn de belevenistochten met het schip ‘Harle Kurier’ vier dagen lang gewijd aan het spijskaart van de trekvogels. Op een drie uur durende scheepstocht op de Jadebusen voor Wilhelmshaven wordt een visnet uitgegooid: zo kunnen de opvarenden mosselen en ander dierlijk voedsel, die daarna weer worden vrijgelaten, van dichtbij bekijken. Mens en natuur zijn in dit geval in goede harmonie samenzijn.

Zonsondergang aan de Duitse Noordzeekust

Foto: Gerhard Kupfer/Unsplash

Meer informatie over vogels kijken aan de Duitse Noordzeekust:

www.reiseland-niedersachsen.de

 

Trekvogels in de buurt van Cuxhaven