Het BikiniARTMuseum (BAM) is op 5 juli geopend in het Baden-Württembergse Bad Rappenau. Het is ‘s werelds eerste museum dat exclusief is gewijd aan badkleding.
Zoals de naam BikiniArtMuseum al doet vermoeden, draait het allemaal om kleding voor het vrouwelijke geslacht. De locatie is het kleine stadje Bad Rappenau net buiten Heilbronn, waar exploitant Alexander Ruscheinsky eigenaar is van een gunstig gelegen pand aan de A6 die Frankfurt met Stuttgart verbindt.
Het BikiniArtMuseum wil aan verschillende eisen voldoen: De focus ligt op een historisch overzicht van de ontwikkeling van badkleding van eind 19e eeuw tot heden. Ongeveer 1200 stukken uit drie eeuwen en verschillende landen en culturen bieden een uitgebreid overzicht.
Revolutie van Réard
De historische schets begint met de nog steeds kuise kleding uit het begin van het openbare baden in de periode rond 1870. Een mijlpaal werd bereikt in 1946 toen de Fransman Louis Réard voor het eerst een kort tweedelig model presenteerde. Hierop zijn alle modellen van vandaag gebaseerd. Hij veroorzaakt een wereldwijd schandaal. De naam draagt hier ook aan bij, omdat het is geleend van het Bikini-atol, waar kort daarvoor kernwapentests plaatsvonden. De eerste opwinding verdwijnt echter snel. Sindsdien maakt de bikini in grote delen van de wereld deel uit van het dagelijkse leven op stranden – en is buikvrije mode een vanzelfsprekendheid geworden.
De hoogtepunten van de collectie zijn twaalf originele bikini’s van Réard. Dat is heel uniek, omdat er nog maar 16 van deze stukken wereldwijd bestaan. Luxe merken met klinkende namen als Dior en Chanel en traditionele bedrijven als Naturana en Triumph zijn ook goed vertegenwoordigd.
Speciale aandacht moet ook worden besteed aan thema-kunstwerken. Die hebben ondermeer Duitse beroemdheden zoals Otto Waalkes en Udo Lindenberg exclusief voor het museum gemaakt. Internationale kunstenaars zoals de graffitivirtuoos Jace uit Réunion, de Spanjaard Sergi Cadenas en de New Yorkse striptekenaar en illustrator Saranovela zijn vertegenwoordigd met hun eigen openbare werken.
Bikinifiguur wel of niet
Interessant lijkt ook de vraag hoe het museum een dreigend conflict gaat oplossen. Enerzijds bevrijdde de triomftocht van de bikini de vrouwen en kwam er een einde aan het tijdperk van korsetten of zwaar textiel. Sindsdien zijn vrouwelijke lichamen aan alle ogen blootgesteld. Daardoor bestaat het verlangen naar een perfect bikinifiguur met alle gevolgen van dien. In dit opzicht belooft het museum een uitgesproken feministische benadering, een claim aan de hand waarvan de curatoren worden beoordeeld.
Wat de aandacht voor het museum betreft, lijkt het vertrouwen vooralsnog te zijn gebaseerd op beproefde mechanismen. Bij voorbeeld vraagt op het dak van het museum een tien meter grote figuur de aandacht van de toeschouwer. Ze is vrouwelijk en draagt duidelijk een bikini. Hoe dan ook, het BikiniArtMuseum is een argument voor een reis naar Baden-Württemberg. Het stadion van voetbalclub TSG Hoffenheim is trouwens vlakbij in Sinsheim, het hele gezin komt dus aan zijn trekken.
Informatie
Buchäckerring 42, 74906 Bad Rappenau, tel. +49 7066 91 73700, www.bikiniartmuseum.com, dagelijks geopend van 10.00 – 20.00 uur, toegang € 10,50 / 8.