Het klinkt als een sprookje: Met een R4 op weg gaan om Sneeuwwitje en de zeven dwergen te bezoeken of met een 2CV over de kronkelige wegen in het Natuurpark Kellerwald-Edersee te slingeren. Daarna laat je je ’s avonds verwennen in het gourmetrestaurant van Hotel Sonne Frankenberg.
Tekst: Martin Häußermann
“Hier ontdek je weer wat het betekent om langzaam onderweg te zijn”, merkt mijn bijrijder op als we de eerste kilometer met de witte Renault 4 hebben afgelegd. Op vrijdag zijn we na het werk in onze moderne VW Golf in een rap tempo over de ‘Autobahn’ naar Hessen gereden. Maar dit is andere koek. Hier moet je van je rust genieten. Na een ontspannen nacht achter de vakwerkgevel van Hotel Sonne Frankenberg en een uitgebreid ontbijt krijgen we de sleutel van de ruim twintig jaar oude R4 die we voor die dag hebben gereserveerd en die al voor het hotel op ons staat te wachten. “Geduldig staat te wachten”, zou je bijna zeggen. Naast hem staan zijn maatjes uit de parkeergarage, twee Citroëns 2CV, die ook in Duitsland ‘eend’ (Ente) worden genoemd.
Een thuishaven voor oldtimervrienden
“Deze classic cars passen uitstekend bij ons hotel”, zegt Manuela Wollmer, de chef van de receptie in Sonne Frankenberg. Niet alleen omdat het hotel uit niet minder dan zeven historische gebouwen bestaat, maar ook omdat het een naam heeft opgebouwd als thuishaven voor oldtimervrienden. Zo was er een weekend waarop de exclusieve Kompressor-Club te gast was met de – niet alleen in historisch opzicht – waardevolle Mercedessen van voor de oorlog. Toen werd een eigen bewakingsdienst ingeschakeld om de rollende kostbaarheden, die op de mooiste plaats in de stad geparkeerd stonden ’s nachts tegen al te opdringerige nieuwsgierigen te beschermen. Een stukje verderop kun je je rijdende liefde op een eenvoudigere manier veilig laten overnachten in de parkeergarage van het hotel. Daar staan de eenden en de R4, waarmee we onze eerste rit maken meestal ook.
Geheel in stijl – natuurlijk zonder navigatieapparaat
Omdat de drie oldies vandaag – net als in bijna elk zomerweekend – voor uitstapjes zijn gereserveerd, hebben vlijtige helpers ze volgetankt en fris opgepoetst direct voor de ingang van het hotel geparkeerd. Na het ontbijt krijgen we behalve de sleutel van Manuela Wollmer een uitstekend verzorgd lunchpakket en – heel belangrijk – het roadbook. Geheel in stijl nemen we geen navigatieapparaat mee; we zijn immers op stap in een oldtimer. In het roadbook zijn drie verschillende routes tussen 120 en 200 kilometer beschreven, inclusief toeristische attracties. Wij kiezen voor de kortste, de 120 kilometer lange lus door het Nationaalpark Kellerwald-Edersee, dat in 2011 tot UNESCO wereldnatuurerfgoed werd benoemd.
Een ritje door het verleden
Het mooiste uitzicht over het gebied, vooral over het door dichte beukenbossen omzoomde Edermeer, heb je vanaf het terras van Schloss Waldeck. Hier kom je naartoe met de auto, of met de gondelbaan. Wij kiezen voor de laatste optie, want voor minder dan twee euro krijg je vanuit de kleine tweepersoonsgondels ook nog het prachtige panorama van bovenaf te zien. Bovendien stamt de gondelbaan uit 1961 en is net als de R4 een geschikt transportmiddel voor een ritje door het verleden, in de sprookjeswereld.
De dwergen van Eder
Waldeck is niet alleen onderdeel van de Duitse Sprookjesroute, het kasteel heeft ook een mythische onderhuurder: de dwergenkoning Erck. Graaf von Waldeck heeft volgens de sage over de dwergen van Eder en hun vorst voor aanvang van de bouw van het kasteel aan hen een levenslang woonrecht verleend, onder voorwaarde dat de dwergen de fundamenten van het kasteel zo stabiel bouwden, dat het kasteel nooit om zou vallen. Blijkbaar hebben de Ederdwergen woord gehouden.
Dwergen spelen ook in de sprookjes van de gebroeders Grimm een belangrijke rol. Omdat Jacob en Wilhelm Grimm een groot deel van hun leven in Noord-Hessen doorbrachten, vonden ze hier de meeste stof voor hun sprookjes. Het kleine mijnbouw-dorp met de mooie naam Bergfreiheit en haar bewoners stond bijvoorbeeld model voor het sprookje over Sneeuwwitje en de zeven dwergen.
Aan de tafel van de zeven dwergen
Dat is in ieder geval de mening van de heemkundige Eckhard Sander, die verbluffende overeenkomsten tussen de middeleeuwse realiteit en de sprookjes vond. Volgens hem zou Prinses Margaretha von Waldeck het voorbeeld kunnen zijn geweest voor Sneeuwwitje en de kleine mijnwerkers voor de zeven dwergen. Dat wordt ons allemaal verteld tijdens een bezoek aan het Historische Bergamt, waar vroeger de dienst was gevestigd, die verantwoordelijk was voor het toezicht op de mijn. Tegenwoordig is in het Historische Bergamt dat middenin het zogenaamde ‘Sneeuwwitjesdorp’ ligt, een museum gevestigd. Daar kun je de voor dit dorp typische éénkamerwoningen bezichtigen. Het leven van een hele familie speelde zich in de middeleeuwen op een oppervlakte van krap 20 vierkante meter af. Als herinnering nemen we een foto van onszelf zittend aan de tafel van de zeven dwergen, die is gedekt met bordjes en bekertjes van aardewerk.
Een culinair sprookje
Een nog mooier sprookje wordt het ’s avonds bij het eten, nadat we de R4 weer behouden voor Sonne Frankenberg hebben geparkeerd. Behalve een kwalitatief hoogwaardige burgerlijke keuken in de Sonne-Stube biedt het hotel namelijk ook gastronomie op sterrenniveau. In het gourmetrestaurant Philipp Soldan kookt Erik Arnecke. De 35-jarige is volgens de laatste beoordeling van het tijdschrift Feinschmecker de talentvolste jonge kok van Duitsland.
We kunnen dit niet beoordelen, omdat ons simpelweg het vergelijkingsmateriaal ontbreekt, maar dat wat de keukenchef met zijn team op tafel tovert hebben, is magnifiek. We krijgen langoustines voorgeschoteld, pot au feu van paddenstoelen en rosé gebraden kalfsfilet. Daarbij drinken we door sommelier en gastheer Timo Neidt zorgvuldig uitgezochte wijnen. Je kunt dit met recht een culinair sprookje noemen, ook al is het modern ingerichte restaurant niet het meest romantische. En morgen staat er eend op ons te wachten. Niet op ons bord, maar op vier wielen. Dan gaan we weer genieten op een slakkengangetje.
Info
Bereikbaarheid
Het Ederbergland is ongeveer 280 km van Arnhem verwijderd en bereikbaar via de A3, A44, A46 en via de provinciale wegen B 480 en B236 door het Sauerland.
Hotel
Sonne Frankenberg is een complex van zeven historische gebouwen, die met elkaar zijn verbonden. De 60 kamers zijn allemaal verschillend. In de twee restaurants en een bistro is voor elke smaak een passende maaltijd. De spa is 1.000 m² groot. De vanaf prijs voor een tweepersoonskamer bedraagt € 189 per nacht, incl. ontbijt.
Oldtimers
De gasten van het hotel hebben de beschikking over twee Citroëns 2CV en een Renault 4, die zij voor € 79 per dag – zonder maximum aantal kilometers – kunnen huren. Het is raadzaam de auto bij reservering mee te boeken; de drie Franse classics zijn bij de gasten zeer gevraagd. Bij aankomst met een eigen oldtimer kan kosteloos in de garage van het hotel worden geparkeerd.