Onze lievelingen in Stuttgart
Hamburg, Berlijn, München – allemaal al gezien. Maar daarnaast kunnen jullie in Duitsland nog meer spannende metropolen bezoeken! Stuttgart bijvoorbeeld. De hoofdstad van Baden-Württemberg heeft als zesde stad van de Bondsrepubliek Duitsland veel meer te bieden dan alleen maar Kässpätzle en spaartips. Hier zijn onze lievelingstips voor Stuttgart.
Staatsgalerie
Met de Staatsgalerie heeft Stuttgart een van de meest gerenommeerde musea van de hele Bondsrepubliek in huis. Al in 1843 werd de eerbiedwaardige kunsttempel gesticht door koning Wilhelm I. De totale collectie van de staatsgalerie omvat ruim 5000 schilderijen en sculpturen, waarvan de oudste al in de 13de eeuw werden gemaakt. Onder de tentoongestelde kunst bevinden zich werken van grote namen, zoals Pablo Picasso, Paul Klee, Lucas Cranach de Oudere of Paula Modersohn-Becker. En de drie delen van het gebouw voeren je ook door verschillende bouwperioden. Kortom, een compleet artistiek uitstapje.
Slot en slotplein
Stuttgart heeft een trots verleden als residentiestad. En waar vorstelijk en later ook koninklijk werd geresideerd, mag je met recht en reden een aansprekende verblijfplaats verwachten in de vorm van een kasteel. Of, in het geval van de Zwabenmetropool, meerdere kastelen tegelijk. Die hebben niet geheel creatieve namen als “Altes Schloss” en “Neues Schloss”, maar dat maken ze met pracht, praal en protserigheid meer dan goed.
Vooral het Neues Schloss met zijn daarvoor gelegen kasteelplein moet velen bekend zijn. Er zijn niet alleen enkele deelstaatministeries in het fraaie barokgebouw ondergebracht. In de Marvel-blockbuster “The Avengers” uit 2012 is het slot met zijn slotplein zelfs enkele minuten in beeld als dramatisch decor, waardoor het zelfs internationale beroemdheid kreeg. Nou ja, tenminste bijna. Want de desbetreffende scène met booswicht Loki werd namelijk op de set in Cleveland gedraaid, het slot en het plein werden nagebouwd en later digitaal ingepast. Maar in het echt is het paleis sowieso veel mooier, vinden wij. Als je tijd hebt, neem je deel aan een bezichtiging met gids.
Musicals in Stuttgart
Duitsers houden van musicals. En Stuttgart is daarop geen uitzondering. Met het Stage Apollo Theater en het Stage Palladium Theater heeft de deelstaathoofdstad meteen maar twee podia in huis, waarop het hele jaar door tot in de perfectie gechoreografeerde muzikale shows ten beste worden gegeven. Van Tina Turner tot Aladdin en van Tarzan tot de IJskoningin. Pas op: het terrein ligt een beetje buitenaf en zorg er op tijd voor dat je kaarten krijgt.
Voetbal en de VfB
Stuttgart is een voetbalstad. En een met traditie. De in 1893 gestichte VfB Stuttgart is vanaf het begin van de Bundesliga in 1963 van de partij, en bracht maar vier seizoenen in de Tweede Bundesliga door. Bij thuiswedstrijden komt het Neckarstadion – in de volksmond de “MHPArena” – regelmatig tot een kookpunt. En de Stuttgarter Kickers mogen dan een paar divisies onder die van de boegbeelden spelen, dat maken ze ruimschoots goed met passie en overgave. Het ‘Fuppes’ zit de Stuttgarters dus in het bloed en dan is het ook geen wonder dat tijdens Euro 2024 maar liefst vijf wedstrijden worden gespeeld in Baden-Württemberg.
Motoren, auto’s, rubber
Ogenschijnlijk gaat in Stuttgart alles alleen in tweeën. Of het nu om kastelen gaat, voetbalclubs of autofabrikanten. Want in Stuttgart bevindt zich zowel het hoofdkantoor van de Mercedes-Benz Group als de hoofdvestiging van Porsche AG. De beide voorname producenten zijn vast verbonden met de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg en produceren nog altijd ter plaatse. Echte fans bezoeken tijdens een verblijf in Stuttgart natuurlijk een of zelfs beide spannende automobielmusea. Het Mercedes-Benz-Museum kan op 16.500 vierkante meter bogen op meer dan 1500 tentoonstellingsobjecten, het Porsche-Museum brengt het toch nog tot 450 items.
Fernsehturm
Als je in Duitsland als grote stad iets wilt voorstellen, kun je niet zonder: een officiële televisietoren. In Stuttgart staat die in het stadsdeel Degerloch, maar hij torent in zekere zin boven de hele stad uit. Als je nu denkt “Nou ja, een televisietoren, heb je er één gezien, dan heb je ze allemaal gezien” zit er ver naast. Want de televisietoren van Stuttgart, die in 1956 werd geopend, is in feite de eerste van zijn soort van gewapend beton en diende met zijn karakteristieke vorm als voorbeeld voor talrijke andere stedelijke iconen, of het nu in Johannesburg is, Wuhan of Seattle. Maar de toren is niet alleen van buiten bezienswaardig, maar ook vanbinnen. Niet alleen heb je hier een onvergetelijk uitzicht over Stuttgart en omgeving, maar je kunt in het restaurant van de toren ook zeer verfijnd dineren boven de daken van de stad. Eten met uitzicht.
Binnenstad en Königstraße
Niet alleen Düsseldorf heeft een Kö, ook in Stuttgart vormt de Königstraße de commerciële slagader van de binnenstad. De shopping mile is 1200 meter lang, en je kunt er volgens het motto “zien en gezien worden” naar hartenlust je zuurverdiende loon omzetten in duizend mooie kleinigheden, kleding en hebbedingen. De Königstraße werd, zoals de naam al verraadt, aangelegd door de eerste Württembergse koning Friedrich I, en het is dan ook logisch dat hij rechtstreeks naar de Schlossplatz leidt. Een omweg daarheen is bij ieder bezoek aan Stuttgart dan ook een must.
Markthalle
Wij blijven nog even bij het shoppen, maar dit keer gaan we meer de wereld van het culinaire genot in, namelijk naar de Markthalle Stuttgart. Het prachtige gebouw werd in 1914 geopend en ademt meer dan een vleugje Belle-Époque. Want in de 60 meter lange en in de jaren 90 ingrijpend gerenoveerde hal vind je tot op heden een reusachtig aanbod van delicatessen, heerlijkheden en lekkernijen. Meer dan 30 verkoop-stands bieden hun waren aan. Van lokale, Zwabische specialiteiten en Italiaanse importproducten tot Zuid-Amerikaanse wijnen, hier is alles te vinden wat je nodig hebt voor een culinaire excursie door de wereldgeschiedenis.
Cannstatter Wasen
Niet alleen de Beieren weten hoe je in de feesttijd de bloemetjes buitenzet: de Zwabische pendant van het Oktoberfest zijn de Cannstatter Wasen. In totaal 17 dagen, meestal van end september tot begin oktober, ontmoeten heel Stuttgart en veel gasten van buiten elkaar op het gelijknamige evenemententerrein aan de oostoever van de Neckar om zich tegoed te doen aan stromend bier en krokante Brezn – en dat al meer dan 200 jaar. Tussen de drie en vier miljoen bezoekers trekt het festijn ieder jaar. Wie niet houdt van grote mensenmassa’s kan beter thuisblijven. Alle anderen wordt aangeraden tijdig een kamer te zoeken. De ervaring leert namelijk dat die snel zijn volgeboekt.