Een ongewoon beroep: de bronvrouwen van Bad Kissingen
Als de eerste zonnestralen door het bovenlicht van gebrandschilderd glas vallen en de Brunnenhalle in een sfeervol licht dompelt, begint de werkdag van de “Brunnenfrauen”. Hier, tussen de stenen zuilen en het turquoise kuurwaterbekken met zijn koperen leidingen, lijkt de tijd stil te staan, en het traditionele werk van de bronnenvrouwen is ook nu nog net zo in trek als het altijd is geweest. Dag in, dag uit bekommeren ze zich om de zorgen en problemen van de gasten en staan ze hun met raad en daad terzijde met hun kennis van het helende water.
Tekst: Susanne Jung-Klotz
Een lange traditie
Al heel lang is de geneeskrachtige werking van de zeven bronnen van Bad Kissingen bekend. Niet in de laatste plaats daarom begon Friedrich Karl von Schönborn al in 1737 de plaats te transformeren tot een kuuroord dat in niets voor het voorbeeld Karlsbad hoefde onder te doen. Maar daarbij dook de ene na de andere hindernis op. Zo moesten de gasten hun water vroeger nog zelf gaan halen. Maar de waterspiegel lag heel diep en de afdaling naar de bron verliep uiterst moeizaam. Om de gasten die moeite te besparen ontstond het beroep van bronvrouw, die het heilzame water voor de bezoekers haalde. Wat in de jaren 1830 nog uitputtend werk was, is in de loop der tijd veranderd. In het jaar 1911 werd de wandel- en fonteinenhal geopend en sindsdien schenken de bronvrouwen het helende water niet alleen, ze hebben ook een adviserende functie. Welk type bronwater past bij de kuurgast? Naar gelang de behoefte wordt het water verwarmd of van koolzuur ontdaan. Zo zorgen de bronvrouwen voor de best mogelijke zorg en het welbevinden van hun gasten.
Hoe ziet de dag van een bronvrouw er eigenlijk uit?
Uitslapen is er niet bij! De dag van een bronvrouw begint in alle vroegte. Om 6.30 uur bereiden ze het uitschenken van het geneeskrachtige bronwater voor, ze openen en spoelen de leidingen. Al snel daarna komen de eerste gasten. Het vroege uitschenken vindt tussen zeven en negen uur plaats. Daar is een logische reden voor: het geneeskrachtige water heeft de beste uitwerking voor het ontbijt, want dan kan het lichaam stoffen makkelijker opnemen. De tweede ronde is dan voor het avondeten, tussen 16 en 18 uur. Afhankelijk van de klachten kiezen de bronvrouwen de passende therapie uit, waarbij ze letten op de watertemperatuur, het koolzuurgehalte en zelfs de snelheid waarmee je het water drinkt.
Hoe word je bronvrouw?
Bronvrouwen moeten vooral éen ding meebrengen: passie en kennis van natuurlijke geneesmiddelen. Veel bronvrouwen zijn zelf grote fans van het geneeskrachtige water en drinken het regelmatig. Maar ook medische voorkennis is erg in trek. De vrouwen hebben namelijk nauw contact met medische beroepskrachten en de zogenaamde balneologen die zich speciaal met de werking van baden en geneeskrachtig water bezighouden. Die hebben door de jaren heen bepaalde richtlijnen ontwikkeld om de professionele inname van het water te garanderen. Die vormen voor de bronvrouwen de basis van hun werk met de patiënten en kuurgasten.
Belevenissen rond het geneeskrachtige water
Om te voorkomen dat het saai wordt bedenkt Bad Kissingen steeds weer nieuwe belevenissen die de dorst van de bezoekers naar het geneeskrachtige water vergroten. Er is bijvoorbeeld een bronwater-tasting, dus zoiets als een wijnproeverij met water. Samen met de bronvrouwen proberen de deelnemers de verschillende soorten geneeskrachtig water uit en leren zo meer over hun unieke werking. Een klein hoogtepunt van de proeverij zijn de verschillende delicatessen, zoals de Bad Kissinger bronwater-pralines.
Liefhebbers van geschiedenis kunnen de rondleiding “Erlebnis Heilwasser im Wandel der Zeit” boeken (“Hoe de beleving van het geneeskrachtig water veranderde in de loop der tijd”). Daarbij komen ze meer te weten over de geschiedenis van Bad Kissingen en hoe de stad een wereldberoemd kuuroord werd. De Beierse plaats is namelijk een van de tien belangrijkste kuuroorden van Europa en heeft daarmee de titel UNESCO-Werelderfgoed-site verdiend. Natuurlijk komen de deelnemers ook meer te weten over de tradities en rituelen van het kuren en de voordelen van geneeskrachtig bronwater en zout.
En omdat Bad Kissingen altijd de vinger aan de pols van de tijd blijft houden, hoef je er niet eens heen om de stad te leren kennen. Op de website van de stad wordt een digitale rondleiding aangeboden waarbij je de kuurbaden ontdekt, de verschillende soorten geneeskrachtig water leert kennen en de weg van het water van de bron tot in de koperen bekers in het bronnengebouw kan volgen.
Bad Kissingen beleven
Het bronwater is er overigens niet alleen om te drinken: in de KissSalis Thermen kunnen bezoekers bijvoorbeeld in het heilzame water baden en daarbij heerlijk ontspannen. Actiever wordt het in het Kneipplandschaft in het Luttpoldpark, waarvan het bassin ook wordt gevuld met bronwater uit Bad Kissingen. En ook bij de zoutinhalator in het Gradierwerk (een zoutinstallatie) speelt het water een beslissende rol.
Maar verder is de eerbiedwaardige oude stad ook altijd een bezoek waard. De pleinen en straten met hun historische gebouwen nodigen net zo uit om te flaneren als de prachtige parken van de stad. De Kurgarten unter den Linden en de Rosengarten met zijn wonderschone fontein zijn perfect om te gaan wandelen. De laatste is ook als het donker is oogstrelend. De in heel Duitsland unieke multimedia-fontein laat niet alleen zijn water dansen op klassieke muziek, maar dient in het donker ook als een soort projectiescherm waarop een betoverende lichtshow plaatsvindt.
Het geheel wordt aangevuld met een veelzijdig aanbod van evenementen, van concerten tot theater. Zoals het jaarlijkse Rakoczy-feest in de zomer. Dan vieren inwoners en gasten samen de herontdekking van de gelijknamige bron. Die leek namelijk verloren gegaan, tot hij bij de omleiding van de bedding van de Saale in het jaar 1737 opnieuw tevoorschijn kwam. Een heel weekend lang is de stad in de ban van muziek, dans en een kleurrijk evenementenprogramma. En als je plotseling Keizerin Sissi, Theodor Fontane of Otto von Bismarck naast je ziet staan, heb je niet een beetje te diep in het bronwaterglaasje gekeken. Een veelheid aan historische kuurgasten mengt zich ieder jaar onder het volk en zet ze in vuur en vlam met hun authentieke kostuums en amusante anekdotes.
Meer opwindende evenementen en spannende info zijn te vinden op www.badkissingen.de