Ballonvaren in Baden-Württemberg: Geluid uit, ogen open!
Tijdens het ballonvaren in Baden-Württemberg zweef je in slow motion en heel geruisloos over bossen, weiden en dorpen. En je wordt er automatisch zelf ook heel rustig van!
We zweven al! De mand stijgt langzaam zonder stoten op van de weide, zodat je alleen door het veranderende perspectief bemerkt dat je in de lucht bent. Deze weinig spectaculaire start is voor mij verrassend, want ik was tot enkele ogenblikken geleden best bang. Ik stap niet graag in een vliegtuig – en nu vaar ik met vier andere passagiers en de ballonpiloot in een kleine mand door het luchtruim boven de Schwäbische Alb? En dan ook nog met alleen maar een heleboel hete lucht als aandrijving? En een kapitein die weliswaar ervaren is en die de wind en de thermiek perfect kent – maar die zijn vaartuig niet kan sturen?
Een praatje met de piloot
In plaats daarvan laat Rudi Fuchs een vlam oplaaien en van tijd tot tijd buldert de gasbrander en spuugt vuur, zodat de lucht in de 180 kilo zware ballon heter wordt en we hoogte winnen. Direct na de start gaat het namelijk in een andere richting als vantevoren was gepland – en lijken de boomtoppen op de helling voor een moment op een bedenkelijke ooghoogte te komen.
“Nu moeten we maar even snel handelen”, meent de 61-jarige lachend, terwijl hij niet de indruk maakt zich zorgen te maken. Het stelt mij gerust, dat ik de volledig ontspannen ballonexpert voor me heb en met hem een praatje kan maken. Dat is in ieder geval veel prettiger dan in een vliegtuig – je hebt contact met de piloot en met de wereld om je heen.
De rust hier boven
Het effect: Al voordat we over de berg zijn is mijn angst als een steen van me afgevallen en ik verheug me over de morgenzon, de volkomen stilte en de rust hier boven. Hoe geruisloos kun je vliegen – pardon – varen. En hoe prachtig is de Alb ’s morgens vroeg om 7 uur – met nevel, vochtige weiden, donkere bossen en kleine dorpjes. “Ballonvaren kun je eigenlijk niet met vliegen in een vliegtuig vergelijken”, zegt Rudi Fuchs, terwijl wij heel behoedzaam met onze ballon het luchtruim delen. “Ik ben zo dol op ballonvaren, omdat het zo langzaam en bedachtzaam is. En omdat het een hele kunst is om uit te rekenen waar je heen wilt vliegen en waar je op het eind goed kunt landen.
Maar, ik start echt alleen maar als het weer helemaal in orde is. Daarom moet bijna de helft van de vaarten verschoven worden.” Rudi Fuchs en zijn vrouw hoeven ook niet van de ballonvaart te leven. Het is eerder een hartstocht die heel toevallig begon. Een vriend kocht begin negentiger jaren een ballon voor een redelijke prijs en hij haalde Rudi over een brevet voor ballonvaarders te halen.
Boven het biosfeergebied Schwäbische Alb
Het mooie van ballonvaren is naast de stilte, dat je meestal op een hoogte van 500 tot 1000 meter boven de grond vliegt en toch nog veel beneden kunt herkennen: De kudde koeien die vanwege de rare donkerrode reuzenbal in de lucht opgewonden voorbij galoppeert, de reeën in het veld, die een bad in de morgenzon nemen en de wielrenner die op de straat onder ons bergafwaarts suist. We zijn onderweg boven de Schwäbische Alb rondom Münsingen, een indrukwekkend natuurgebied in het zuidwesten en een geweldige vakantiestreek. Voor autorijders, wandelaars en fietsers is het op deze zondag echter nog een beetje vroeg. De wereld onder ons is vrijwel helemaal uitgestorven.
Ballonvaren in Baden-Württemberg: In slow motion
Hoewel Rudi Fuchs hierboven een wind van ongeveer 15 kilometer per uur meet, lijkt het alsof het windstil is. “Dat voel je zo, omdat wij de wind als aandrijving gebruiken”, legt hij ons uit. Het is net alsof wij op slow motion zijn geschakeld en het geluid is uitgedraaid – afgezien van de af en toe vuurspugende gasbrander. Die moet regelmatig de 4500 kubieke meter lucht in de ballon opwarmen, waardoor wij het in de mand ook warm hebben.
Geen shot adrenaline, maar tevreden medevaarders en medevaarsters
Waar de reis heen gaat? Weten we niet. Volgens planning zijn we ongeveer 1,5 uur in de lucht. “Waarschijnlijk landen we ergens in de buurt van Trochtelfingen”, meent Rudi, die al meer dan 2000 ballonvaarten als ballonkapitein heeft afgelegd en dus als ervaren piloot gezien mag worden. Wij, de vijf passagiers zijn voor het eerst aan boord: Carmen heeft de tocht aan haar vriendin Angelika cadeau gegeven, zodat ze haar hoogtevrees kan overwinnen – en inderdaad kijkt Angelika volledig ontspannen in de verte en maak foto’s met haar mobieltje. Siggi en Erwin wilden allang zoiets meemaken. Het stel kijkt aandachtig naar het landschap beneden, praat nauwelijks en geniet blijkbaar van elke minuut.
En ik? Al mijn zorgen zijn weggeblazen. Dat had ik niet durven dromen. Ik sta in de mand en verbaas me zonder extra stoot adrenaline over de schoonheid van deze wereld. Ik ben jaloers op de vogels en bestudeer de geometrische vormen van de boomtoppen en de geoogste velden. Heel in de verte ontdek ik Burcht Hohenzollern in de nevel. De tijd vliegt voorbij, jaja een woordpelletje – maar we vliegen ook niet: We varen, omdat de hete lucht in de ballon lichter is als die eromheen, legt Rudi uit.
Ten slot uit de mand klimmen
We zijn het laatste bos bij Trochtelfingen gepasseerd en als in slow motion dalen we. De grond lijkt ons zachtjes tegemoet te komen. Met een nauwelijks merkbaar schokje landt de mand op een bonte weide met zomerbloemen. We klimmen uit de mand, pakken de spullen in en dan volgt een gezamenlijk ontbijt. Ik geef Angelika glimlachend een schouderklopje. Wij angsthazen hebben het ook gered. Nee, eigenlijk was het veel meer als ’gered’, dat herken ik in de fonkelende ogen van mijn buurvrouw. We hebben er echt van genoten. Voor de eerste keer in mijn leven had ik het gevoel veilig te zijn in de lucht. Sterker nog, bij het opstijgen ben ik heerlijk tot rust gekomen.
Meer Informatie over ballonvaren in Baden-Württemberg
Meer informatie over ballonvaren. Inlichtingen over de Schwäbische Alb en kortingen met de gratis gastenkaart AlbCard op schwaebischealb.de.