TOP
Foto: Streetflash/Shutterstock
Uitzicht over Dachau met in de verte München en de Alpen

Het dubbele verleden van Dachau

Ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van de Beierse hoofdstad München ligt Dachau. Het is een plaats met een belast verleden, maar ook met een culturele historie. Duitsland magazine neemt je mee op een wandeling door de Duitse geschiedenis met kunstzinnige lichtpunten.

Tekst: Simone Sever

Replica van kunstwerk met uitzicht op Dachau

Foto: Stadt Dachau

Dachau heeft op het gebied van kunst meer te bieden dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Dit uit zich bijvoorbeeld in de creatieve open air kunst op de Dachauer Künstlerweg of in de schilderijengalerie in de Dachauer Altstadt. De kleine Beierse stad heeft een aantrekkingskracht voor kunstenaars gehad. Adolf Hölzel, Arthur Langhammer en Ludwig Dill zijn slechts enkele schilders, die met hun werk het leven van de Dachauer burgers beïnvloedden.

Met deze namen kreeg de stad zoveel bekendheid, dat al op het eind van de 19e eeuw een centrum voor landschapsschilderkunst werd opgericht. Mede daardoor werd Dachau ook buiten de regio enigzinds populair. In die tijd was hier Europa’s belangrijkste kunstenaarskolonie gevestigd. Dit kunstzinnige verleden is in de plaats in Oberbeieren overal merkbaar.

Kasteel met rozentuin in DachauSchoonheid van de natuur

De kunstenaars lieten zich inspireren door de verbondenheid van de regio met gebruiken en tradities en de schoonheid van de natuur. Hun werk is voor bezoekers te zien in een permanente tentoonstelling in de Gemäldegalerie Dachau. Behalve schilderijen uit het bestand van Dachau hangen hier ook waardevolle uitgeleende werken van Münchener collecties. Daarbij behoren werken van Carl Spitzweg, Christian Morgenstern en Max Liebermann.

Beeldend kunstenaar Betina Fichtl aan het werk in haar atelier in het Beierse stadje Dachau

Foto: Udo Bernhardt/Stadt Dachau

Met de Dachauer Künstlerweg brengt de stad een eerbetoon aan haar eigen kunsthistorie. Tegelijkertijd hebben bezoekers de gelegenheid tijdens een twee uur durende wandeling langs 18 stations de kunstwerken van verschillende kunstenaars te aanschouwen. Het beginpunt is op de Dachauer Rathausstraße. Natuurlijk zijn de schilderijen op staanders replica’s. Veel van de originele schilderijen bevinden zich in de permanente tentoonstelling van de Gemäldegalerie Dachau.

Kasteel Dachau met pronkvolle plafond van binnen

Foto: Pabkov/Shutterstock

Duister verleden

Niet alleen door de kunst, maar ook door het duistere naziverleden mag Dachau als plaats voor educatie en herinnering nooit vergeten worden. Meer dan 90.000 bezoekers uit de hele wereld komen jaarlijks naar de stad om het verleden van Dachau zelf te ervaren. De meesten verkennen de stad met hulp van audiogidsen en apps voor mobieltjes (in het Duits en Engels).

Affiches in Gemädegelarie behoort ook tot het dubbele verleden vanDachau

Foto: Günther Standl/Stadt Dachau

In het monument van het concentratiekamp Dachau voert de ‘Weg des Erinnerns‘ (Route van de herinneringen) over een lengte van drie kilometer langs twaalf borden. Hier lees je alles over over de historische betekenis van de route (ook in het Engels). Vijftien zogenoemde ‘Stolpersteine’ (koperen keien met de namen van omgekomen Joden) van kunstenaar Gunter Demnig herinneren aan vervolgde en vermoorde mensen in de nazitijd.

Met de ‘Künstlerweg’ en de ‘Weg des Erinnerns’ laat Dachau twee verschillende wegen zien. De weg van het verleden om lering uit te trekken en die van hoop voor de toekomst.

Meer informatie over kunst en het verleden van Dachau

www.dachau.de/tourismus