TOP
Foto: Landratsamt Ostalbkreis/Christian Frumolt
Fietsers in het heuvellandschap van het Nördlinger Ries in het Zuiden van Duitsland

Fietsen in het Nördlinger Ries: van de ene naar de andere krater

Het heelal groet. Ja, goed gelezen, het heelal. En het grappige is dat dat ook gelijk twee keer gebeurt in Zuid-Duitsland. Of dat toeval is, ontdek je op een fietstocht van de ene naar de andere krater.

De vulkaankrater bij Bopfingen aan het fietspad Nördlinger Ries

Foto: Stadtarchiv Bopfingen

Als je in Duitsland voor een langere tocht op de fiets stapt, kan je heel veel verschillende ervaringen opdoen. Langs industriecultuur in het Ruhrgebied, altijd in de buurt van een rivier of langs enorme muurschilderingen in steden als Keulen, Leipzig of Berlijn. Maar van de ene naar de andere krater rijden, kun je alleen in Zuid-Duitsland.

Op de fietstocht “Krater-zu-Krater” staan voor natuurfans en hobby-geologen natuurlijk de kraters van de inslag van twee asteroïden centraal. Deze inslagen vonden ongeveer 15 miljoen jaar geleden plaats en zorgden voor een volledige verandering van het landschap. Hier ontstonden het Nördlinger Ries met een doorsnede van 25 kilometer en het Steinheimer Becken met vier kilometer doorsnee.

Fietser tussen de groene heuvels van het Steinheimer Becken in Duitsland

Foto: Landratsamt Heidenheim

Fietstocht van 130 kilometer

Tussen de twee ‘gaten’ loopt een fietsroute van ca. 130 kilometer, die uit twee etappes bestaat. De tocht begint in Nördlingen. Daarvandaan komen de fietsers langs meerdere interessante plaatsen en ontdekken het oorspronkelijke cultuurlandschap van de Schwäbische Ostalb. Als de westelijke zijde van de Riesrand eenmaal beklommen is, gaat het verder langs de markante heuvel van de Ipf. Dat is een zogenaamde ‘Zeugenberg’, een op zich staande berg die is afgescheiden van het gebergte waartoe het oorspronkelijk behoorde.

Op de Ipf bevindt zich bij Bopfingen een vroeg-keltische vorstelijke residentie. De weidse uitzichten die de fietsers onderweg tegenkomen werken rustgevend. Dat is ook goed, want daarna moet voor de razende afdaling naar Oberkochen en naar de Europese waterscheiding  tussen Kocher en Brenz veel moed verzameld worden.

Klooster Neresheim in Baden-Württemberg met schitterende klooster

Foto: Landratsamt Ostalbkreis/Christian Frumolt

Fietsen in het Nördlinger Ries is ook een aanslag op de kuitspieren

Maar dan wordt er opnieuw een aanslag op de kuitspieren gepleegd. Want dan komt een lange beklimming en na 63 kilometer is daar eindelijk de eerste tussenstop. De kraterrand van het Steinheimer Becken. Op de weg tussen de beide kraters kan een bezoek worden afgelegd bij het Geopark Ries en het Geopark Schwäbisch Alb. Hier wordt uitgelegd hoe de meteorieten 15 miljoen jaar geleden insloegen. Een bezoek aan het Meteorkrater-Museum is eigenlijk een verplicht nummer. Welke consequenties had de catastrofe op en onder de aardbodem? Deze en ook andere vragen worden op een indrukwekkende wijze beantwoord.

Een skelet van een dinosaurus in Meteorkratermuseum Heidenheim

Foto: Landratsamt Heidenheim/Heiko Grandel

Na een overnachting in Steinheim, dat midden in de krater ligt, gaat de rit terug naar Nördlingen. De bewegwijzering ‘Von Krater zu Krater’ leidt de fietsers vervolgens via Brenztal met een lichte stijging over de hoogvlakte Härtsfeld.

Langs schaduwrijke bossen, idyllische meetjes en prachtige dalen komen de fietsers aan in Neresheim met haar prachtige kloosterkerk. Hier moet in ieder geval een pauze worden ingelast, voordat nog één keer een vermoeiend stuk omhoog naar de kraterrand komt.Nog één keer genieten van het uitzicht over Ries en dan op het gemak naar beneden rollend naar de laatste bestemming Nördlingen.

Wandelaars en fietsers in het Steinheimer Becken

Foto: Landratsamt Heidenheim/Oliver Vogel

Meer informatie over het fietsen in het Nördlinger Ries

Kijk op de website van Ferienland Donau-Ries en op de website van Tourismus Baden-Württemberg