TOP

48 uur in Aken

De grootste stad in Duitsland, die niet aan een rivier ligt. En er bevinden zich veel natuurwetenschappers waarvan een groot aandeel bestaat uit mannen. Of vriendelijke grensstad op het drielandenpunt. Over Aken en haar 250.000 inwoners zijn er behoorlijk wat pakkende beschrijvingen in omloop. Bovendien bedient Aken zich ook van de functie van ‘Future Lab’, een zelfkennis, die is gebaseerd op de aanwezigheid van vier hogescholen met in totaal 60.000 studenten.

Horeca buiten in de Elisengarten naast de Elisenbrunnen in Aken

Foto: Medien Aachen/Andreas Herrmann

Inmiddels presenteert de stad zich ook als ‘Bad Aachen’, wat terug te voeren is op het grote aantal thermale bronnen, die hier omhoog borrelen. En hoewel de toevoeging nooit officieel werd aangevraagd, pronkt Aken met allerlei inrichtingen, die in Duitsland verder alleen aan kuuroorden zijn voorbehouden, zoals een heus casino. De veruit belangrijkste bezienswaardigheid is de Dom, die door Keizer Karel de Grote als centrum van een palts werd gebouwd. Net zo spannend en veelzijdig is de omgeving van de stad.

Aan de ene kant zijn Nederland en België op een steenworp afstand gelegen, aan de andere kant zou je Aken ook kunnen betitelen als toegangspoort tot de Eifel en het gelijknamige natuurpark, de heerlijke Rursee en Monschau met zijn historische stadsbeeld. Al met al genoeg redenen, om 48 afwisselende uren in Akendoor te brengen.

Tekst: Ralf Johnen

De Dom van Aken is een van de mooiste ter wereld

Foto: Medien Aachen/Andreas Herrmann

48 uur in Aken dag 1

12 uur Aachener Dom

Met zijn 32 meter hoge koepel en zijn historie die tot in de 8e eeuw teruggaat, is de Aachener Dom het absolute symbool van de stad en een uniek voorbeeld in de centraal Europese bouwgeschiedenis. De Dom werd in opdracht gegeven door keizer Karel de Grote en was in de periode tussen 936 en 1531 toneel  voor de kroning van 30 Duitse koningen. De schatkamer, die als de belangrijkste ten noorden van de Alpen wordt beschouwd, is rijk gevuld. De Aachener Dom werd in 1978 in Duitsland als eerste werelderfgoed in de UNESCO lijst opgenomen. Zodra we weer thuis zijn zullen we onze kennis over de Dom verder verdiepen met een virtuele rondvlucht.

De Elisenbrunnen in Aken is een prachtig neoclassicistisch gebouw

Foto: Medien Aachen/Andreas Steindl

14 uur Elisenbron

Gevoelsmatig is de Elisenbron het middelpunt van Aken. Nadat de Romeinen de 53 graad warme bron al gebruikten, hebben Johann Pete Cremer en Karl Friedrich een classicistische ombouw met een voorportaal van dorische zuilen gebouwd. Sindsdien borrelt het sterk zwavelhoudende water in een waardevolle omlijsting. Puur juridisch gezien, geldt het water als medicijn. Dit leidde tot de grappige situatie dat aan de beide bronnen, waarvan het water al eeuwenlang voor verzachting van pijn wordt aangewend, borden zijn aangebracht met de tekst ‘Kein Trinkwasser’. In de zuidvleugel van het gebouw is het toeristenbureau gevestigd, daarachter ligt een mooi park, waar we een kopje koffie drinken.

De Carolus Thermen in Aken met bad in een classicistische zaal

Foto: Medien Aachen/Andreas Herrmann

16 uur Carolus Thermen

We zijn in Bad Aachen en willen natuurlijk weten, waarom de stad in een liga met Duitse kuuroorden meespeelt. Dus, op naar de Carolus Thermen. Het luxueuze wellnesscomplex wordt gevoed door thermaal mineraal water met een constante temperatuur van 47 graden, dat ter plaatse ontspringt. Het hoofdbad wordt overspannen door een imposante zuilenhal. Met bubbelbaden, watergrotten, sole stoombad en een saunalandschap is het wellness-aanbod compleet.

Het oude restaurant Postwagen in Aken van buiten

Foto: Medien Aachen/Andreas Steindl

19 uur Avondeten bij de Postwagen

In deze rustieke lokaliteit wordt al sinds 1857 een degelijke Rheinische keuken geserveerd. Het restaurant Postwagen is gevestigd in een een gebouw dat pal tegen het raadhuis aanleunt en overtuigt eerder door de plaatselijke charme en gezelligheid, dan door culinaire hoogstandjes. Dat is precies wat we na deze dag zoeken.

Kroegen met veel publiek in de Pontstraße in Aken

Foto: Medien Aachen/Bernd Schröder

21 uur Pontviertel

Na het eten gaan we op weg naar het uitgaansgebied van Aken. Vanaf de machtige Ponttor uit de 14e eeuw loopt de Pontstraße in zuidoostelijke richting naar de binnenstad. Lang geleden was de straat een deel van de route, die de 30 koningen aflegden op weg naar hun kroning. De kinderkoppen op het middelste deel van de straat herinneren ook vandaag de dag nog aan vroegere tijden. Maar, de straat is vooral populair vanwege de partys voor studenten, die bij de vele gelegenheden helemaal aan hun trekken komen. Een uitstekende plek om door te zakken: De Pontstraße tussen Templergraben en Pontdriesch.

Het drielandenhoek tussen België, Nederland en Duitsland bij Vaals

Foto: Medien Aachen/Andreas Herrmann

48 uur in Aken dag 2

10 uur Wandeling naar het drielandenpunt

Op een afstand van nog geen zes kilometers vanaf de Aachener Dom, komen de landsgrenzen van België, Nederland en Duitsland samen. We besluiten daarom een wandeling naar deze plaats te maken. De aantrekkelijke route loopt langs het openlucht zwembad Hangeweiher door het voorname westen van Aken en daarna door een heuvelachtig bosgebied.Het drielandenpunt blijkt verrassend veelzijdig te zijn: Hier bevindt zich op 321 meter het hoogste punt van Nederland. Op de Belgische zijde steekt de 50 meter hoge Balduinturm – met gratis toegang naar het  uitzichtsplatform – nog verder in de lucht.

15 uur Monschau

Na dit geslaagde uitstapje trekken we de nabijgelegen Eifel in. Ruim 30 kilometer ten zuiden van Aken lokt Monschau, een drukbezochte schoonheid, die we met de auto over de zogenaamde Himmelsleiter bereiken. Achter deze naam verbergt zich een kaarsrechte straat, die over terrassen naar boven leidt. Monschau zelf werd in de 12e eeuw opgericht. Het stadje met 12.000 inwoners ligt in het dal van de Rur niet ver van de Belgische grens.

In het historische centrum staan in uitstekende staat behouden vakwerkhuizen in rijen naast elkaar. De grootste blikvanger echter is het Rote Haus. De toenmalige eigenaar Johann Heinrich Scheibler zorgde ervoor, dat Monschau in de 18e eeuw een belangrijk centrum voor de lakenindustrie werd. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd, dat aan de bloeitijd herinnert. Ook de moeite van een bezoek waard is het Brouwerijmuseum Felsenkeller. Een geliefd souvenir is de smakelijke Monschauer mosterd. Ik ben gek op de variant met maanzaad en honing.

De betoverend mooi Domgasse vlak bij de Dom van Aken

Foto: Medien Aachen/Andreas Steindl

19 uur Avondeten bij Justus K

Na een vermoeiende dag doen we ons tegoed aan de geraffineerde ‘neudeutsche’ keuken. Bij Justus K verdient de wijnkaart extra aandacht. Het menu wisselt dagelijks en wordt op handbeschreven borden gepresenteerd. Het aan de oostelijke rand van de stad gelegen restaurant gebruikt geen convenience producten, maar verwendt daarentegen frisse seizoensproducten. Na een lange dag gaan we vandaag vroeg naar bed.

Printen zijn het lievelingsgebak van de Akenaren

Foto: Medien Aachen/Andreas Herrmann

48 uur in Aken dag 3

10 uur Nobis printen

Zijn ‚Lebkuchen‘ (een soort taaitaai) typisch voor de kersttijd? Niet in Aken, de stad waar de printen zijn uitgevonden. Deze soort van Lebkuchen wordt hier sinds het begin van de 19e eeuw gebakken en hartstochtelijk geconsumeerd. In deze bakkerij wordt het met kaneel, anijs, kruidnagel, kardemom en andere ingrediënten samengestelde prestigeproduct met veel zorg gebakken. Hoogste tijd om bij Nobis Printen flink in te slaan.

11 uur Rursee

Na een geslaagd oponthoud van 47 uur in en om Aken besluiten we ons verbijf in de regio met een bezoek aan het Nationalpark Eifel af te sluiten. De Eifel is één van de mooiste regio’s in Noordrijn Westfalen. Centrum van het park is het stuwmeer Rursee, waar het water van de Rur en de Urft in uitkomt. De ‘Eifel-amazone’ slingert om de 528 meter hoge bergketen Kermeter.

Een prachtig recreatiegebied om te wandelen, met het autovrije Urftdal dat nog heel oorspronkelijk is. Het meer is verder ideaal voor watersporten en baden aan een van de vele strandjes. Zeker ook aan te bevelen is een ontspannen tochtje met een van de electro-boten van de Rursee-Schifffahrt, die haltes heeft op alle belangrijke aanlegplaatsen. Het mooiste plaatsje is Heimbach met de burcht Hengenbach, die al van verre te zien is. De omgeving is zo mooi, dat we het liefst nog een weekje zouden willen blijven.

Stadsgezicht op Aken in de schemering

Foto: Medien Aachen/David J. Engel

Meer informatie voor 48 uur in Aken:

www.aachen-tourismus.de

Het bovenstaande programma voor 48 uur in Aken is voor een redelijk reisbudget samengesteld. Inclusief maaltijden en toegangsprijzen is nog geen € 200 per persoon uitgegeven. De kosten voor hotel en heen- en terugreis zijn dan niet inbegrepen.

Voor overnachtingen adviseren wij de volgend categorieën:

Adressen voor jouw 48 uur in Aken

Het Europaplein in Aken in de avonduren

Foto: Medien Aachen/David J. Engel

Dom: Domhof 1, dagelijks geopend van 7–19 uur, jan–maart tot18 uur, telefoon +49(0)241/47 70 91 10

Elisenbrunnen: Friedrich-Wilhelm-Platz, altijd geopend

Carolus-Thermen: Stadtgarten/Passstr. 79, openingstijden 9–23 uur, telefoon +49(0)241/18 27 40

Restaurant Postwagen: Krämerstr. 2, telefoon +49(0)241/35 001, geopend di 17–22 uur, woe, do 11.30–22 uur, vrij, za11.30–23 uur

Justus K: Promenadenstr. 36, telefoon +49(0)241/95 17 76 50, geopend di tot za vanaf 18 uur

Nobis Printen: Krämerstr. 6,  telefoon +49(0)241/96 80 00, openingstijden ma – za 10–18.30 uur, zo 12–17 uur