TOP
Hohensee Photography
Eén van de superlatieven van Duitsland: Berlijn met de hoogste tv-toren

De spectaculairste superlatieven van Duitsland

Bescheiden blijven? Duitsland doet het niet. Deze acht superlatieven overtuigen niet alleen omdat ze zo bijzonder zijn, ze leveren ook nog eens een prachtige fotoreportage op.

Tekst: Ulrike Klaas

 

De rivier die de langste afstand door Duitsland aflegt

Is het de Donau of toch de Rijn? Van de bron bij het Zwitserse Tomameer tot aan de monding in de Noordzee legt de Rijn ongeveer 1233 kilometer af, waarvan 865 kilometer door Duitsland. De Rijn wint het daarmee van de Donau die weliswaar twee keer zo lang is, maar ‘slechts’ 647 kilometer door Duitsland stroomt. Dankzij de Rijn ontstonden ook in andere landen welvarende oeversteden, waar het transport over water en de handel belangrijke bronnen van inkomst waren.

Zijn rol als historische waterweg was in 2002 uiteindelijk doorslaggevend om het Boven- en Midden-Rijndal tot UNESCO Werelderfgoed te benoemen. Met zijn bossen en wijnbergen is het Rijndal voor wandelaars en wijnliefhebbers beslist een bezoek waard. De Loreley, de 132 meter hoge leisteenrots, en het Niederwald-monument bij Rüdesheim behoren tot de bekendste bezienswaardigheden in het Rijndal. Een prachtig schouwspel is te zien tijdens ‘Rhein in Flammen’, als in de vijf mooiste landschappen van de Rijn (o.a. bij Bonn, Rüdesheim en Koblenz) op verschillende data in de periode van mei tot september gigantische vuurwerken worden afgestoken.

fokke baaresen/shutterstock.com

Het grootste eiland: Rügen

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is het grootste eiland van het land? Tja, dat moet wel Rügen zijn. En het is ook een van de mooiste. Het bekende Oostzee-eiland is met een oppervlakte van 926 vierkante kilometer het grootste van Duitsland. En waar veel plaats is kunnen ook veel mensen wonen. Rügen is met een bevolking van 77.000 bewoners ook het eiland met het hoogste inwoneraantal van Duitsland. Desondanks is het een perfecte plaats voor een rustige vakantie. De kilometers- lange zandstranden nodigen uit voor een urenlange strandwandeling. Want het is eigenlijk zonde om op het grootste eiland van het land alleen maar aan het strand te liggen luieren.

Badplaatsen, vissersdorpjes, kastelen een spectaculaire rotskust en beukenbossen die zelfs op de lijst van het UNESCO Wereldnatuurgoed staan, zorgen ervoor dat een vakantie op Rügen een unieke belevenis wordt. En als je hier dan toch bent, moet je zeker ook de krijtrotsen die de schilder Caspar David Friedrich al schilderde gaan bekijken. Ze liggen in het noordwesten van het eiland, ten noorden van de havenstad Sassnitz, en behoren tot het Nationaalpark Jasmund. Ook de romantische badplaatsen Binz en Sellin met hun witgeschilderde houten huizen, promenades en pieren zijn een bezoek waard.

Sabine Schmidt/shutterstock.com

Het diepste meer

Stille wateren met diepe gronden? Het water van het Bodenmeer in Zuid-Duitsland is inderdaad meestal rustig en vormt tevens het diepste meer van het land. Het diepste punt ligt op 251 meter onder de waterspiegel, het totale watervolume van het Bodenmeer bedraagt ongeveer 48 km³. Dat is dan meteen de tweede superlatief, want daarmee is het ook het waterrijkste meer van Duitsland.

En waar veel water is vind je ook veel watersport. Voor surfen en kitesurfen is het Bodenmeer minder geschikt, omdat het er meestal te rustig is en de nodige wind ontbreekt. Om te duiken is het meer wél aantrekkelijk en ook een echte uitdaging. Alleen ervaren duikers kunnen hier hun sport beoefenen, bij voorkeur onder begeleiding van een plaatselijke duikschool of duikers die het gebied goed kennen. Zwemmen is voor iedereen mogelijk van midden juni tot midden september en voor doorgewinterde zwemmers natuurlijk gedurende het hele jaar. Ook landratten komen rondom het grootste Duitse meer aan hun trekken dankzij allerlei bezienswaardigheden: het eiland Mainau bijvoorbeeld of musea als het Dornier en Zeppelin Museum die de geschiedenis van de lucht- en ruimtevaart tonen.

Alisa Kehl

De hoogste waterval

Er zijn in Duitsland misschien watervallen die bekender zijn, maar geen ervan is hoger dan de Röthbachfall. Met een valhoogte van 470 meter is het zelfs een van de hoogste watervallen van het hele Alpengebied. En het is ook een goed bewaarde geheimtip. Dat komt waarschijnlijk doordat deze attractie eerder wat afgelegen in het Nationaalpark Berchtesgaden in Beieren ligt en zodoende lastig bereikbaar is. Eerst ga je per schip over het Königsmeer tot aan de Saletalm. Daarvandaan loop je langs de oever van het Obermeer met zijn steile rotswanden naar de Fischunkelalm. Wie na drie kilometer lopen een opkikker nodig heeft, is hier aan het juiste adres. Achter de alm volgt nog een klein bos dat even doorkruist moet worden, maar dan zie je het water van de Röthbach met veel geweld het dal instorten. Prachtig!

Filip Rejman/shutterstock.com

De hoogste kerktoren

Uiteindelijk maakten slechts vier meter het verschil uit. Eigenlijk wilden de bouwers van de Keulse Dom en van de Münster van Ulm allebei dat hun kerk de hoogste ter wereld zou worden. Met 161,53 meter is de protestante Münster ongeveer vier meter hoger dan de katholieke Dom in Keulen, waarvan het topje van de Noordtoren 157,38 meter bedraagt. De bouw van beide kerken begon in de middeleeuwen, de voltooiing volgde pas in de 19e eeuw.

De Keulse Dom was echter tien jaar eerder gereed dan de Münster in Ulm. De vlijtige Zwaben lieten zich echter niet kennen en bereikten in 1890 het beoogde doel: zo voltooiden ze de hoogste kerktoren ter wereld. In Ulm waren het de burgers en de stadsraad die het geld voor het gotische meesterwerk bijeenbrachten. Pas in het jaar 1894 ging de burgerkerk over in het bezit van de gemeente. Een bezichtiging van de Münster is gratis.  Het beklimmen van de 768 treden van de toren kost € 5 per persoon. Voor kinderen is dit gratis.

Christian Wittmann/shutterstock.com

Het steilste spoorwegtraject

De naam lijkt in eerst instantie misschien niet erg uitnodigend, maar een rit door dit ‘helledal’ is eerder hemels dan hels. De Höllental-trein in het zuiden van het Zwartewoud is een 24,5 kilometer lang spoor-wegtraject, dat van Freiburg in de Breisgau naar Donaueschingen in de deelstaat Baden-Württemberg gaat. De trein doorkruist daarbij het Höllental, een negen kilometer lang, diep dal dat op sommige plaatsen aan een kloof doet denken. Op diverse plaatsen is het dal namelijk omgeven door zeshonderd meter hoge rotswanden.

Echt spannend wordt het op de etappe door het Himmelreich, want tussen Himmelreich en Hinterzarten moet de trein een stijging van ruim 57 procent overwinnen. Deze inspanning heeft het traject wel de titel ‘steilste spoorwegtraject van Duitsland’ opgeleverd. Op dit traject kun je genieten van het prachtige uitzicht. Want door het raam glijden niet alleen diepe dalen voorbij, maar ook het Titimeer en het Schluchmeer. In de verte kun je zelfs de Feldberg ontwaren, die met 1493 meter de hoogste van top van het Zwartewoud is.

Holli/Shutterstock.com

Het hoogste bouwwerk

Het hoogste bouwwerk van Duitsland staat – je raadt het misschien al – midden in de hoofdstad. Om precies te zijn in de stadswijk die ‘Berlin Mitte’ wordt genoemd. De tv-toren werd in 1968 geopend, is 368 meter hoog en in de hele stad niet over het hoofd te zien. Je moet alleen maar af en toe omhoog kijken, dan duikt hij altijd wel ergens op.

Het bouwwerk ziet er van buiten niet eens zo spectaculair uit. Je moet de toren ingaan en van bovenaf het uitzicht over Berlijn bewonderen. Het uitkijkplatform bevindt zich op 203 meter hoogte. Als je met de lift in veertig seconden boven bent aangekomen, ligt de hoofdstad van Duitsland aan je voeten. Bij mooi weer kun je zelfs zeventig kilometer ver kijken. Ook een geweldige belevenis is een bezoek aan het restaurant ‘Sphere’ dat op de etage boven het uitkijkplatform is gevestigd en 360 graden kan ronddraaien. Toegangskaarten zijn aan de kassa verkrijgbaar.

Eén van de superlatieven van Duitsland: de hoogste tv-toren in Berlijn

elxeneize/shutterstock.com

De oudste universiteit

Bij nachtelijke rustverstoringen werden studenten in de studentencellen van de kerkers van de universiteit Heiderlberg opgesloten. Maar dat was in de periode tussen 1823 en 1914 en gelukkig zijn de tijden veranderd. De kerkers vormen vandaag een populaire bezienswaardigheid. Sowieso is de universiteit, die in het oude centrum van Heidelberg ligt en omgeven is door oude kinderkopjes en vakwerkhuisjes, een drukbezochte attractie – ook voor wie geen plannen heeft te gaan studeren. De universiteit werd in 1386 door keurvorst Ruprecht I opgericht en is daarmee de oudste universiteit op Duits grondgebied.

Tegenwoordig zijn in het gebouw van de vroegere universiteit het rectoraat en een museum gevestigd. In het museum zijn portretten en documenten te vinden, die het leven weergeven uit de tijd van de oprichting van de universiteit tot aan het einde van de 20e eeuw. De universiteit telt twaalf faculteiten en meer dan dertigduizend studenten. Behalve de oudste universiteit is het ook een van de beste van Duitsland die ook internationaal in hoog aanzien staat. Het mooiste uitzicht over Heidelberg met zijn burcht, universiteit en de Neckar heb je vanaf de Philosophenweg op de berg aan de overkant.

Shanti Hesse/shutterstock.com