TOP
Foto: Nada Quenzel/Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V.
Twee miesjes kijken op een landkaart naar de weg in het Lausitzer Merenland

Stevig in het zadel door het Lausitzer Merenland

Vijftig jaar geleden bepaalden de grijze afgravingen van de bruinkoolwinning het landschap van het Lausitzer Merenland. Tegenwoordig echter is een langgekoesterde droom waarheid geworden.

Tekst: Simone Sever

In de Lausitz zijn meer dan een tiental nieuwe meren ontstaan, met geasfalteerde fietspaden die langs de oevers dwars door het gecultiveerde landschap tussen Berlijn en Dresden lopen. Duitsland magazine stelt vier uitzicht rijke fietsroutes in een indrukwekkend decor voor.

Twee fietsers wachten voor een sluis in de Lausitz

Foto: Nada Quenzel/Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V.

Fietsroute 1: Van mijnwerker tot bootsman

Het zal nog een lange tijd duren voordat over een paar jaar Europa’s grootste kunstmatige waterlandschap in het Lausitzer merenland voltooid zal zijn. Tijdens de 49 kilometer lange dag etappe ‘Vom Bergmann zum Seemann’ kun je op de fiets de spectaculaire landschapsveranderingen van het mijnbouwgebied in waterparadijs nu al op indrukwekkende wijze zien gebeuren.

De tocht start aan het Großräschener meer. Vanaf het uitzichtpunt Victoriahöhe, een opgeworpen heuvel met afval van de vroegere mijn Meuro, heb je een uitzicht over het nieuwe meer. Tegelijkertijd zie jede moderne brug over het meer tot aan de wijnberg van de wijnbouwfamilie Wobar.

twee zonaanbidders in de boezoekersmijn Lausitz aan de Bergheider See

Foto: Nada Quenzel/Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V.

Schepradgraafmachines

Nog actieve mijnbouw met imposante emmerketen- en schepradgraafmachines kun je na circa 15 kilometer zien bij het uitzichtpunt Welzower Fenster. Ongeveer 20 miljoen ton bruinkool wordt hier jaarlijks afgegraven. Elf kilometer verder op de fiets bereik je aan het nog niet volledig volgelopen Sedlitzer meer de ‘Rostigen Nagel’ (roestige spijker). Dat is een 30 meter hoge uitkijktoren, gebouwd van roestrood cortenstaal. De kleur herinnert aan het industriële verleden van de regio.

Wie genoeg conditie heeft kan de 163 treden omhoog klimmen en wordt met een adembenemend uitzicht beloond. Je kijkt over het Sedlitzer, Geierswalder en Partwitzer meer en enorme dennenbossen. Voordat de tocht terugkeert bij het startpunt, is een sprong in het Senftberger meer, waar het Lausitzer Seenland ooit begon, wel erg verleidelijk.

De Krabat molen in het Lausitzer Merenland is een openluchtmuseum

Foto: Sergey Kohl/Shutterstock

Fietsroute 2: Krabats sorbische Heimat

We gaan op weg voor de 59 kilometer lange ontdekkingsroute ‘Durch Krabats sorbische Heimat’. Hierop maak je kennis met een Slavische bevolkingsgroep, die sinds de zesde eeuw in de Lausitz leeft. Tot op de dag van vandaag houden de mensen taal en tradities levendig. De start van de rondlopende dagtocht over geasfalteerde fietspaden, is in Hoyerswerda. Al na zeven kilometer is de Schrotholzscheune Pattoka in Bergen bereikt. Hier kan je naar een tentoonstelling over Sorbische gebruiken kijken. De schuur van afvalhout is gebouwd in 1768 in de voor de Lausitz typische blokbouw.

Folkoristische dans van de volksgroep Sorben in de Lausitz

Foto: Vladimir Wrangel/Shutterstock

Tien kilometer verderop, in het avonturen hof Krabat-Mühle ontmoet je de bekendste Sorbische sprookjesfiguur, de goedmoedige tovenaar Krabat. Wie zijn dorst wil lessen, blijft hier een poosje om in het café van een koel drankje te genieten. Het hoogtepunt van de tocht is na 38 kilometer bereikt. Het uitzicht over de Lausitz kan iedereen genieten, die op de 37 meter hoge uitzichtpunt is geklommen en het 360° panorama over de regio en het nieuwe merenland aanschouwt. En als je ’s avonds nog voldoende puf hebt, bekijk je het boek Krabat van Ottfried Preußler. Hiermee duik je nog dieper in de geschiedenis van de streek.

Een molen in het Lausitzer Merenland tijdens de zonondergang echter

Foto: Cassidy Te/Shutterstock

Fietsroute 3: De Mühlenrundtour in het Lausitzer Merenland

Voordat de bruinkool het leven in de Lausitz bepaalde, werd het handwerk van de molenaars hoog geschat. In de regio tussen Großräschen en Calau stonden ooit talrijke molens, die ook tegenwoordig nog voor een deel behouden zijn. De vijftig kilometer lange ‘Mühlenrundtour’ vanaf Dörrwalde loopt langs tien van deze historische bouwwerken. In de Dörrwalder molen, direct bij het begin van de fietstocht, is tegenwoordig een gastronomie gevestigd in de Dörrwalder Mühle, waar ook events plaatsvinden.

Over 216 treden wordt op de uitkijktoren Calauer Schweiz een hoogte van 43 meter bereikt. Dit is het hoogste punt van het gelijknamige beschermde natuurgebied met dennenbossen, kleine moerassen en vennetjes.

De kunstmatig aangelegde Senftenberger See in het Lausitzer Merenland

Foto: Susann Guenther/Shutterstock

Fietsroute 4: Glasrotsen in der Buckschen Schweiz

Voor degenen, die niet al te ver willen fietsen, adviseren wij de 22 kilometer lange route ‘Zu den Felsen aus Glas in die Bucksche Schweiz’. Dat betenkend naar de rotsen van glas in de Bucksche Schweiz. Deze kortste route begint in Hosena en loopt over vlakke, grotendeels geasfalteerde wegen. We zijn nu in een drie hectaren groot natuurmonument ten zuiden van het Senfteberger meer. Neem bij voorkeur een picknickmand mee en las een pauze in bij de bizarre drie meter hoge zandsteen rotsen van uitgehard glaszand. Deze wekken herinneringen aan de rotsen van de Sächsische Schweiz. Het fijne kwartszand wordt sinds de 19e eeuw in deze omgeving gewonnen en aangewend voor de productie van kleurloos glas.

Een eenzamer fietser met een kamera tijdens zo zonsopgang in de Lausitz

Foto: Sippakorn Yamkasikorn/Unsplash

Na de stop bij de rotsen gaat de tocht verder naar het Senftenberger meer waar de 31 meter hoge scheve toren met een fantastisch vergezicht dat reikt over het glasheldere water, het eiland in het meer dat onder natuurbescherming staat tot aan de dichte dennenbossen. Met een helling van 10 graden is de toren overigens schever dan de toren van Pisa. Niet ver van de scheve toren aan het Senftenberger meer staan in het Hafencamp tussen de dennenbomen op drie meter hoge palen vier boomhuizen. Het zijn gezellige vakantiehuizen op niveau met balkon en uitzicht over het meer. Ondermeer daarom is het een heel mooi uitzicht!