TOP
Taisiia Stupak
Twee armen steken uit een dekbed. De linkerhand houdt een slaapmasker vast en de rechterhand houdt een kopje in de lucht

Slapen kun je leren

Om iets tegen haar slaapstoornis te doen heeft Stefanie Hell uit Pforzheim in de herfst van 2023 meegedaan aan de vijfdaagse cursus “Schlaf-Schnuppern” (‘slaapsnuffelen’) in Füssen in de Allgäu. Met behulp van gerichte ontspanningstechnieken, inslaaprituelen en slaapbevorderende Kneipp-toepassingen en nauwgezet begeleid door de slaapexperts van het Beierse kuuroord leren onvrijwillige nachtuilen om meer rust te vinden. Waarom je moet leren in- en uitademen, wat een kussen met dennenhoutsnippers kan bewerkstelligen, hoe gek iemand het sprookje van acht uur slaap kan maken en waarom ze meteen weer aan de “Snuffelcursus om te leren slapen” zou deelnemen, verklapt de 54-jarige afgestudeerde in dit interview.

Oude stad van Füssen in de Allgäu

Shutterstock.com/FooTToo

Eerste en belangrijkste vraag: hoe heeft u de laatste tijd zoal geslapen?

Helaas weer wat slechter. Maar ik had de laatste weken ook heel veel stress.

Nadat u bij een slaapgastheer uit Füssen met een kussenbar, topmatrassen, lichtregulering en meer ‘gimmicks’ hebt overnacht: in hoeverre heeft u ook uw ‘hardware’ thuis aangepast?

Ik heb een dennenkussen gekocht, een aanschaf waarvan ik nooit spijt heb gehad. Je zou het haast niet geloven maar via de luchtwegen neemt het organisme de weldadige geur op. Dat zorgt ervoor dat je sneller tot rust komt en het bevordert bewijsbaar de slaap. Ook die van mij.

Het hoofd uitschakelen en gewoon inslapen, dat is voor onvrijwillige nachtuilen vast en zeker een van de moeilijkste uitdagingen. Wat heeft u uit de cursussen voor “Innerlijke Orde” voor uzelf meegenomen, en kunt u dat ook in het normale leven toepassen?

Het hoofd is een van de meest in het oog springende punten bij slaapstoornissen. Dat hebben we geleerd van de geweldige mental coaches die met ons echt de diepte in zijn gegaan. Wat ik zelf heb geleerd is dat ik mezelf niet meer onder druk moet zetten dat ik absoluut moet slapen. Inmiddels lees ik een boek of ik sta zelfs op als ik klaarwakker ben. Als de slapeloosheid de overhand neemt, probeer ik regelmatig de aanbevolen ontspanningstechnieken toe te passen.

Een hoofd ligt op een kussen bedekt met grijs. De persoon is vast in slaap.

Gregory Pappas

Het “Slaapsnuffelen in Füssen’ is gebaseerd op de lessen van de beroemde waterdokter Kneipp. Daar horen dan ook armbaden en opgietingen bij. Daarom in alle ernst de vraag: helpt koud water werkelijk tegen slaapstoornissen?

Als je in principe enigszins ontspannen bent helpen de baden van Kneipp of opgietingen voor het naar bed gaan echt heel goed. Slaapbevorderend werkt bijvoorbeeld een warm, niet te heet bad of een koude beenwassing. Pas op: daarbij nooit koud water op een koude huid toepassen!

 

In theorie werkt er van alles, maar in de praktijk ziet het er vaak anders uit. Zijn er eenvoudige rituelen die u sinds uw slaapsnuffelcursus regelmatig in het dagelijks leven toepast om beter te slapen? Bijvoorbeeld een avondwandeling of meditatieoefeningen?

Het eenvoudigste middel dat bij mij echt wonderen (heeft) gedaan, is een kop slaapthee voor het slapengaan. Daarna concentreer ik me helemaal op mijn ademhaling. Ik haal diep adem, laat de lucht in de longen stromen en dan adem ik langzaam weer uit. Zo dalen de pols- en hartslag en komt het hele organisme tot rust. Daar heb je wel wat oefening voor nodig, maar dan werkt het ook heel goed.

Handen steken uit een witte trui en houden een kopje vruchtenthee vast

unsplash/Kira auf der Heide

Wat heeft u bij het slaapsnuffelen geleerd wat u daarvoor nog niet wist?

Dat ik geen acht uur slaap nodig heb en pas naar bed ga als ik echt moe ben. Het is volgens de slaapexperts van Füssen een sprookje dat ieder mens zo veel nachtrust zonder meer nodig heeft. We zijn allemaal verschillend, ook in onze slaapgewoonten. Terwijl de een met vijf uur prima kan functioneren, heeft de ander er minimaal negen nodig. Het gaat erom de individuele gewoontes en behoeften duidelijk te krijgen en je daarop in te stellen.

Met de hand op het hart: bent u tevreden met uw slaapsuccessen of zou u om “op te frissen” graag snel weer aan een slaapsnuffelcursus meedoen? En is een slaapcursus echt nodig om eindelijk rust te vinden?

Ik zou graag nog eens deelnemen aan de slaapsnuffelcursus in Füssen. Want dat was voor mij de meest ontspannen week van het hele jaar. Ik vond het ook geweldig dat alle seminar-leiders met hart en ziel achter het slaapthema staan en het echt “naleven”. Bovendien zijn er echte vriendschappen uit voortgekomen, hoe verschillend de deelnemers ook waren. We zijn tijdens die week naar elkaar toegegroeid als een gezelschap ingewijden, en dat is niet vanzelfsprekend.

Voeten gluren onder een grijze deken vandaan

Rehina Sultanova

De korte cursus Schlaf-Schnuppern is ontwikkeld voor lijders aan leefstijlafhankelijke slaapstoornissen en omvat naast vijf overnachtingen bij een gecertificeerde slaapgastheer ook Kneipp-hydro-toepassingen, yoga, ontspannings- en bewegingstrainingen en daarnaast verschillende lezingen. De kern van het vijfdaagse programma is “Innerlijke orde”, de pijler van Kneipp, die wordt verwezenlijkt met door experts begeleide meditatie- en aandachtsoefeningen. Als aanvulling daarop laten psychologische coachings de deelnemers reflecteren op hun levensstijl en krijgen ze informatie op papier over het onderwerp gezonde slaap. “Schlaf-Schnuppern” is te boeken van 20 tot 25 oktober 2024 in Füssen/Allgäu, vanaf € 581 per persoon. Als dan nog dieperliggende, niet-organische slaapstoornissen een kwelling blijven vormen, wordt de compacte Kneipp-kuur Gesunder Schlaf durch innere Ordnung (van 3 tot 24 november 2024 en van 9 tot 30 maart en van 9 tot 30 november 2025) van harte aanbevolen. Kennis van de Duitse taal is een pre.