TOP
Thomas Berns
Parkterrein van het Landschaftspark Nord in Duisburg in het Ruhrgebied in Noordrijn-Westfalen, Duitsland.

Groene steden in Noordrijn-Westfalen

In de metropolen in het westen van Duitsland is het niet alleen asfalt wat de klok slaat. Integendeel. Doorgaans zijn de bloeiende heide en exotische bomen niet ver weg. Lees het zelf maar…

 

Keulen

We willen graag een lans breken voor Keulen. Want ook al is onze thuisbasis architectonisch niet overal even mooi, er is wel volop groen te vinden. Konrad Adenauer, niet alleen ooit eerste bondskanselier maar ook voormalig burgemeester van Keulen, riep vroeger herhaaldelijk op om aan kinderen en kleinkinderen te denken en hen kennis te laten maken met de ‘ongerepte natuur’ in de stad. Anders zou Keulen veranderen in een ‘versteende woestijn’, in een ‘eindeloze zee van huizen zonder licht en zonder groen’. Op de ruim 400 vierkante kilometer van Keulen neemt het groen inderdaad een belangrijke plek in. Als je de akkers, bossen, velden en parken bij elkaar optelt, is Keulen van de metropolen in Duitsland koploper op het gebied van groen en natuur. Maar vandaag geven we je een specifieke tip: de Wahner Heide in het zuidoosten van de stad. Dit beschermde natuurgebied leent zich goed voor een wandeling of lange tocht met de hond (maar wel aan de riem!) en je vindt er meer dan 700 bedreigde dier- en plantensoorten, zoals de rugstreeppad of de orchidee.

De zon schijnt door de takken op de Wahner Heide in Keulen, Duitsland

Jennifer Latuperisa-Andresen

Düsseldorf

Tegenwoordig noemen we het Düsseldorf, maar eigenlijk zou het hier het Neandertal moeten heten. Dit is namelijk het onontgonnen dalgedeelte van de Düssel, in de streek van de steden Erkrath en Mettmann, ongeveer tien kilometer ten oosten van Düsseldorf. De oorspronkelijke kloof van een kleine kilometer werd in de 19e eeuw door de kalksteenwinning bijna volledig verwoest. Vlak daarna werd het Neandertal echter op een andere manier wereldberoemd, namelijk door de vondst van een prehistorisch mens. Deze wordt nu een Neandertaler genoemd, vernoemd naar de plek waar hij werd gevonden. Omdat de gevonden resten grofweg uit de ijstijd stammen, is hier nu een ‘ijstijd-wildreservaat’ gevestigd, waar je wisenten, tarpans en oerossen kunt bewonderen. Het is hier echt prachtig, dus maak zeker een wandeling, en liefhebbers kunnen ook nog een bezoek brengen aan de beroemde Neandertaler in het museum.

en mensch wandelt in het Neandertal naar Düsseldorf, Duitsland

Jennifer Latuperisa-Andresen

Wuppertal

Vanwege de vijf parken die deel uitmaken van het Europees Tuinennetwerk noemt Wuppertal zichzelf ‘de groene metropool’. Geen enkele Europese stad heeft er zo veel, maar laten we dit eens beter bekijken. De stad met zijn schwebebahn (zweeftrein) heeft ongeveer 360.000 inwoners en die kunnen genieten van 34 procent groene ruimte. En als je goed kijkt, zie je bij aankomst al dat Wuppertal een groene long is. Er is 1318 hectare aan groen en parken, 4850 hectare wordt ingenomen door bos en 3500 hectare door landbouw. Om je een beeld te vormen: een hectare heeft ongeveer de grootte van een voetbalveld. Al in de 19e eeuw hielpen enkele van de belangrijkste tuinarchitecten van Duitsland om het plaatselijke recreatiegebied voor de burgers vorm te geven. Het moest een contrast vormen met het industriële karakter van de stad. Maak zeker een tussenstop bij het tuinmonument Hardt, dat slechts op een paar honderd meter van het centrum van het stadsdeel Elberfeld ligt. De botanische tuin met zijn schitterende Elisenturm is ook mooi, net zoals het beeldenpark Waldfrieden, waarin de internationaal befaamde kunstenaar Tony Cragg uit Wuppertal zijn sculpturen van wereldklasse tentoonstelt. In het Arboretum Burgholz – ons hoogtepunt – ten zuidwesten van de stad, staan meer dan honderd boomsoorten uit drie continenten. De Californische wierookceder bijvoorbeeld, of de moerascipres en de tulpenboom. Ja, je leest het goed en hij is ook nog eens een echte blikvanger.

Paarse bloemen voor een gebouw aan de Hardt in Wuppertal, een groene stad in Noordrijn-Westfalen, Duitsland

Simon Wirtz

Duisburg

Mensen die het Ruhrgebied niet kennen noemen het vaak grauw en vies. Maar niks is minder waar, want in het Ruhrgebied is namelijk ook veel groen te vinden. In de zuidelijke stadsdelen van Essen bijvoorbeeld, of bij de merenplateaus van Duisburg. En vooral Duisburg wordt geassocieerd met staal, mijnbouw en een harde omgeving. Maar zoals zo vaak al vermeld, zijn de voormalige fabrieken prachtig omgebouwd. Zo is het Landschaftspark Nord weer een rijk natuurgebied. Vanaf het moment dat de voormalige smelterijen zijn gesloten, heeft de natuur hier haar plek teruggewonnen.

Gele bloemen in het Landschaftspark Nord in Duisburg, Ruhrgebied, Duitsland. Op de achtergrond staat een fabrieksgebouw. Eine groene stad in Noordrijn-Westfalen

Thomas Berns