TOP
Verena Wolff

In het Frankenwald ben je druk bezig met niets doen!

Het landschap van het Frankenwald en het Fichtelgebergte bestaat voornamelijk uit ongerepte natuur. Maar er is meer. Het aanbod aan thermen en wellnesstempels is hier overweldigend.

Tekst:Verena Wolff

Oberfranken is een van de regio’s in Duitsland die bij de meeste mensen eigenlijk niet zo bekend is. Het ligt in het noordelijke deel van Beieren, vrij ver naar het oosten. Vroeger lag hier het zogenaamde ‘Zonenrandgebiet’ tussen West- en Oost-Duitsland. Op veel plaatsen is de streek volledig ingeslapen. De huizen kenden al betere tijden. Veel jongeren zijn weggetrokken naar de grotere steden in de omgeving of zelfs naar München, Berlijn of Frankfurt. In het landelijke Oberfranken vind je echter ook heel veel natuurschoon.

Christopher Beyer/shutterstock.com

Porseleinindustrie

Vroeger was hier en vooral ook iets zuidelijker in de Oberpfalz een bloeiende porseleinindustrie. Duizenden mensen waren bezig om uit de basisingrediënten kaolien, veldspaat en kwarts borden, kopjes en andere gebruiks- en decoratieve voorwerpen te fabriceren. Tegenwoordig komen deze producten grotendeels uit het Verre Oosten, maar de ‘Porzellanstraße’ herinnert nog aan de plaatsen waar de porseleinindustrie vroeger voor werkgelegenheid zorgde en geld in het laatje bracht.

Natuurschoon

In Oberfranken hebben ze echter nog een andere troef in handen: de natuur. Hectaren bos, velden, weiden, bijna allemaal zo goed als ongerept. In het Frankenwald en in het Fichtelgebergte tref je glooiende heuvels aan, die bijna iedereen kan beklimmen. Geen steile bergen dus zoals we die kennen van Oberbayern, Oostenrijk of Zwitserland. Eén van de hoogste toppen is de Ochsenkopf met een hoogte van 1024 meter. Eén hogere berg is er nog, de Schneeberg, die ondanks zijn naam een echte ‘zomerberg’ is met talrijke wandelroutes. Geen skipistes dus hier. De Ochsenkopf is eerder een recreatiegebied voor het hele jaar: in de winter kun je er skiën en rodelen, in de zomer wandelen. Verder zijn er nog diverse rodelbanen waarover je van de top het dal in kunt suizen.

Wandeling bij zonsopgang

Degenen die hun vakantie graag rustiger door willen brengen, kunnen terecht in Oberfranken. Bijvoorbeeld voor een zonsopgangswandeling in Bad Steben. Gids Holger Schramm staat ’s morgens om 6 uur in opperbeste stemming in de foyer van het hotel. Met de wandelschoenen aan en het lange haar in een paardenstaart. Elke dag begint voor hem met een groepswandeling in de ochtendschemering, als de nevel buiten nog niet helemaal is opgetrokken. Dat is echter geen probleem voor de afgestudeerde mediavormgever die zijn stressige baan opgaf en zich nu thuis voelt in de natuur.

Verena Wolff

In het kuurpark van Bad Steben begint hij met een paar eenvoudige qigong-oefeningen om de nog slaperige wandelaars wakker te krijgen, hen energie te geven en de bloedsomloop te stimuleren. Dan gaan ze op pad, omhoog over een onverharde weg tot aan een grote open plek. Daar breekt de zon onverwacht toch nog door de wolken. Op dit vroege tijdstip stralen de mooiste kleuren aan de hemel; in de loop van de morgen verdwijnen ze weer.

Beierse kwaliteitsregio

De bewegwijzering van de wandelroutes in het Frankenwald is uitstekend. En dat moet ook, want het geldt als de eerste Beierse kwaliteitsregio ‘Wanderbares Deutschland’. Daartoe behoren 32 zogenaamde ‘Franken-waldSteigla’, wandelingen tussen de vijf en achttien kilometer. Voor de ambitieuze wandelaar is er de maar liefst 242 kilometer lange ‘FrankenwaldSteig’. Die wordt in meerdere etappes afgelegd en laat de veelzijdigheid en oorspronkelijkheid van de regio zien. Untereichenstein is een knooppunt van wandelroutes, waar maar liefst vijf langeafstandsroutes elkaar kruisen. Hier, aan de vroegere binnengrens van Duitsland, kunnen wandelaars in alle richtingen door het midden van het gebied lopen.

Verena Wolff

Voor Holger Schramm dienen de overzichtelijke wegwijzers alleen maar als richtingaanwijzer: hij weet de weg tussen de bomen en weiden namelijk blindelings te vinden. Op de top van een van de heuvels met een idyllisch zitje bestaande uit een bank met een tafel pakt hij zijn rugzak uit. Daar komen allerlei voortreffelijke dingen uit tevoorschijn: zelfgebakken brood, honing uit de regio, boter en kruidenzout en thee van kruiden en rozenblaadjes. Dat gaat er na een wandeling in alle vroegte wel in!

Staatsbad Bad Steben

Wie niet per se actief naar buiten wil, kan de tijd uitstekend doorbrengen in de talrijke thermen en wellnesshotels. Sommige bieden iets echt bijzonders aan. Zoals het oudste Beierse staatsbad Bad Steben, dat tot de weinige plaatsen in Europa behoort waar het natuurlijke edelgas radon voorkomt. “Uit diepe aardlagen sijpelt het radonhoudende water van de Tempelbron in Bad Steben aan het daglicht”, legt kuurdirecteur Ottmar Lang uit.

Ook de ontdekkers van radioactiviteit, Marie en Pierre Curie, deden al onderzoek naar het licht radioactieve radon. Radon is een natuurlijk bestanddeel en wordt al meer dan een eeuw als geneesmiddel aangewend. “Radonbaden helpen vooral bij reuma, artrose en fibromyalgie”, aldus Lang. Naast de pijnstillende werking activeert de geringe straling van radon het immuunsysteem en de zelfgenezende krachten van het lichaam. Veel mensen met reuma zijn overtuigd van de werking van de baden. Een bijkomend voordeel is dat sommige medicijnen overbodig worden.

Dominik Vanyi

Voor radonbaden hebben patiënten een recept nodig. Dat kan een specialist, die ook de werking van het water onderzoekt, ter plaatse uitschrijven. Maar het grootste deel van de baden en sauna’s van de meer dan 8500 vier-kante meter grote thermen, die dagelijks tot laat in de avond zijn geopend, kunnen zonder recept worden bezocht. De thermen vormen het modernste onderdeel van het kuurpark, dat in een ca. 40 hectare groot landschapspark is ondergebracht.

Kuurpark

Een andere troef is de Klenzebau, een badhuis dat in 1837 door toparchitecten uit die tijd werd gebouwd en ook ver buiten Bad Steben bekend is. Leo von Klenze, naar wie het badhuis werd vernoemd, was bouwmeester aan het hof van Ludwig I van Beieren. Hij heeft met zijn bouwwerken het stadsbeeld van München mede vormgegeven en was bovendien een van de ontwerpers van de Nieuwe Hermitage in Sint-Petersburg. In de muziekpaviloens, waar het hele jaar door concerten worden gegeven, zijn de prachtige antieke interieurs bewaard gebleven.

Siebenquell Gesundheitsresort

Wie dit allemaal te ‘klassiek’ vindt, kan ook naar Weißenstadt in het nabijgelegen Fichtelgebergte, Hier bevindt zich een groots opgezette, moderne instelling die in niets op de kuuroorden van vroeger lijkt. Het Siebenquell Gesundheitsresort heeft stijlvol ingerichte kamers, een lounge met open haard en een fijnproeversrestaurant. Er is een 1000 vierkante meter groot overdekt bekken met thermaal water en er zijn twee buitenbassins, waarvan één met heel gering stralend radon. Alles vanuit de kamer in de badjas te bereiken.

Silke Stich

Wie hier alleen maar wil ontspannen en zich van top tot teen wil laten verwennen, doet er goed aan zich een beetje voor te bereiden. Het aanbod is namelijk groot, heel groot. Zo zijn er talrijke beauty-kuren met geneeskrachtig krijt van het eiland Rügen en andere natuurlijke stoffen met een heilzame werking. In de thematische sauna’s kun je zien wat de regio zoal bezighield: er is een bergwerksauna, een smederijsauna en een brouwerijsauna. De ‘sneeuwkamer’ zorgt na transpiratie voor afkoeling.

Heel bijzonder is de ‘gezondheidsreis’ van de Siebenquell – een apart deel, met bij de ingang een zeven meter hoge obelisk onder een glazen koepel. Hier maak je op een middag een reis door de duizenden jaren oude badcultuur. Er is een Romeins stoombad, een floating- of drijfbad met mineralen, een jodium-seleniumbekken, een zink-basenbad en een therapie met zand, licht en warmte. En er is rust. Een weldadige rust, zoals die eigenlijk bijna overal in het Frankenwald en het Fichtelgebergte heerst.

Silke Stich

Informatie

Franken guide

Het Beierse Franken bestaat uit drie bestuurlijke regio’s: Ober-, Mittel- en Unterfranken. Het vakantiegebied Franken komt overeen met het gebied dat vroeger Ostfranken werd genoemd en strekt zich uit tussen de Donau, de aangrenzende deelstaten Baden-Württem-berg, Hessen en Thüringen en de Tsjechische Repu-bliek. De ongeveer 4,5 miljoen inwoners van de regio hebben veel ruimte: de oppervlakte bedraagt ca. 34.000 vierkante kilometer.

Bereikbaarheid

Franken is met de auto vanuit alle richtingen goed bereikbaar. Het dichtstbijzijnde vliegveld is in Neurenberg. De trein komt tot Stadtroda, daarna wordt het een hele toer om met het openbaar vervoer verder te reizen.

Accommodatie

Op het land zijn er veel pensions, bed and breakfasts en vakantiehuisjes te vinden. In de kuuroorden en de steden zijn er ook luxere hotels.

Tip

Een volledig eigentijds concept om te kuren vind je in de moderne thermen van Bad Alexandersbad. Hier is de charme van de nostalgi-sche kuuroorden weliswaar verdwenen, maar voor degenen die uit gezond-heidsoverwegingen willen kuren is deze plaats aan te bevelen. http://badalexandersbad.de/alexbad

Meer toeristische informatie

www.frankentourismus.de