TOP
Foto: Michal Sarauer/shutterstock.com

De eland is terug van weggeweest

Caesar wist het al: In het land van de Germanen lopen elanden rond. Alleen, hoe ze eruit zagen, dat wist Caesar niet precies. In een Germaans excursie beschreef hij ze als klein en kleurrijk en met zulke stijve beentjes, dat ze niet konden gaan liggen en daarom tegen een boom geleund de nacht doorbrachten. Tegenwoordig zou Caesar wel beter weten.

Tenminste, als hij door Brandenburg zou trekken, want daar is het majestueuze dier sinds enkele jaren weer op pad. Tussen 2013 en 2015 werden er in Oost-Duitse deelstaten drie tot vijf dieren geobserveerd; in 2018 kwamen er al 38 meldingen binnen.

Foto: Shivam Kumar

Waar komt de eland vandaan?

Hij is geïmmigreerd. Illegaal eigenlijk, over de groene grens uit Polen. De Europese eland, zoals hij nu volhardend in Brandenburg in het landschap zijn plek heeft gevonden, is een individualist, die graag door diepe bossen struint en zich alleen maar in de bronstijd met zijn soortgenoten treft. Enkele dieren werden al rondom het recreatie bad Tropical Island gezien. Een beetje grappig is dat wel, want daar verwacht je eerder flamingo’s als elanden, die net zo weinig met de tropen te maken hebben, als de oude zeppelinhal waarin Tropical Island is gevestigd, met de Caraïbische eilanden.

Minder grappig is het, als de elanden in de buurt van grote wegen rondlopen. En omdat de dieren bij gevaar verstijven, is het risico van een botsing nog groter. En een eland is tot 500 kilo zwaar. Ook halen elanden hun voedsel graag in tuinen. Want jonge twijgjes en knoppen zijn voor hen echte lekkernijen.

Wat is er met Bert aan de hand?

Omdat de wetenschappers in Duitsland zich afvragen, hoe het verder moet gaan met de dieren, die eigenlijk altijd al in deze regio geleefd hebben, heeft elandstier Bert een zendertje aangebracht gekregen. Zo kunnen de onderzoekers precies zien, hoe vaak hij zich bij provinciale wegen ophoudt, welke afstanden hij op een dag aflegt en of hij bij zijn zoektocht naar een vrouwtje weer de rivier de Oder terug oversteken. Maar de onderzoekers zijn verbaasd: Bert, de eland, gaat liever over hekken om gezelschap bij andere diersoorten te zoeken. Hij sluit zich graag aan bij koeien. Gewoon, zo. Dat had Julius Caesar ook niet kunnen bedenken.

Foto: Petr Salinger/shutterstock.com