In de HafenCity van Hamburg ligt het 25-hours hotel Altes Hafenamt. Hier voel ik me zó op mijn gemak dat ik er elke keer wel naartoe zou willen. Mijn tweede thuis, zou je kunnen zeggen. En het is er nog heel mooi ook.
Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen
Er hangt een oriëntaals luchtje. Je herkent specerijen als kardemom, koriander en komijn. Het ruikt hier heerlijk. Van rechts trekt een geur van vers gezette pepermuntthee aan ons voorbij. Aan het tafeltje naast ons wordt geen gebruikgemaakt van de aanbevolen wijnen bij het avondeten, maar genoten van frisse munt in theeglazen. Zelf nip ik aan een gin-tonic. De kelner komt zwaar beladen aangelopen. We hebben gewoon alles wat lekker klonk besteld. Niet erg bescheiden dus, daarom wordt er nogal wat aangesleept. Behalve Turks brood, dat tevens als vervanging van het bestek dienstdoet, en het pitabrood landt het ene na het andere schoteltje op ons tafeltje. Daarop is al snel bijna niet genoeg plaats meer. In het midden lacht de zacusca, een Roemeens broodbeleg me toe, omringd door falafel, dadeltomaatjes uit het vuur en een Koreaanse kipsalade. Ten slotte moet er nog een plekje gevonden worden voor de ‘sigaren’ – loempiaatjes gevuld met gehakt, tahin (een pasta van sesamzaad) en pijnboompitten. Heerlijk!
Delen, proeven en communiceren
Misschien moet ik eerst even uitleggen waar we zijn. Ik was zo enthousiast over de atmosfeer, de vriendelijke hippe bediening en de keuken dat ik helemaal vergeten ben te zeggen waarover ik nou precies zo enthousiast ben. Ik zit in een oergezellig leren stoeltje in het Neni, het restaurant van het 25hours hotel Altes Hafenamt in Hamburg. De familie Molcho runt al meerdere restaurants in de hotelketen 25hours, allemaal met een geweldige inrichting en een voortreffelijke keuken. Deze manier van eten is niet gebruikelijk voor de Duitse cultuur, maar daarom misschien juist zo exotisch en attractief. Het wordt ‘Balagan’ genoemd – een eetwijze waarbij iedereen vrolijk om een tafel zit en de gerechten in het midden worden opgediend. Het eten wordt gedeeld, er wordt geproefd en met elkaar gecommuniceerd. Het mobieltje verdwijnt bij dit soort eten vanzelf in de broekzak en wordt er alleen uitgehaald om al het lekkers te fotograferen. Het ziet er niet alleen smakelijk, maar ook heel mooi uit.
Doolhof van gangen
Overigens ligt het hele hotel Altes Hafenamt er fotogeniek bij, alsof het voor Instagram is voorbestemd. Er zijn overal prachtige hoekjes in de doolhof van gangen in het gebouw, dat overigens onder monumentenzorg staat en midden in de HafenCity van Hamburg ligt. Je hebt voortdurend het idee dat je deze beelden moet vastleggen en bij je moet houden. Bij de tentoongestelde fotokunst bijvoorbeeld, die de zee, de scheepvaart en het leven van een zwerver als thema heeft. En ook in de ‘Stuben’, zoals de kamers hier heten, vind je zoveel details over de haven terug dat je ’s avonds niet naar bed gaat, maar je kooi induikt om de volgende ochtend als een soort matroos weer op te staan. Niet zo door elkaar geschud natuurlijk, maar toch wel heel cool.
De haven van wereldstad Hamburg
Het hotel heeft 49, onderling verschillende kamers. Het voormalige gebouw van de dienst voor Stroom- en Havenbouw had geen identieke ruimtes en daarom kan het gebeuren dat de ene ‘Stube’ een terras heeft, terwijl een andere – dankzij de drie meter hoge plafonds – een voor een oud gebouw typische ruimtelijkheid uitstraalt. De liefde voor detail hebben de kamers echter wel allemaal gemeenschappelijk. Houten panelen tegen de muren, messing spiegels en oude wastafels verspreiden de charme van vroeger tijden op een desondanks heel modern en stijlvol niveau. Af en toe een paar touwen, een op de muur geschilderde matroos of een ankermotief laten duidelijk zien waar het hier om gaat: we zijn in de haven. In de haven van de wereldstad Hamburg, waar matrozen uit de hele wereld zich thuis voelen.
Je hoeft niets van thuis te missen
En omdat reizigers niet altijd alles bij zich kunnen hebben, helpt ook hier het hotel een handje, met als geslaagd neveneffect dat je het idee hebt hier niets van thuis te moeten missen. Je kunt bijvoorbeeld een warmwaterkruik lenen als je het koud hebt, of een bluetooth-speaker voor je eigen muziek of een knuffelbeest, of zelfs die coole plunjezak als schoudertas die ik tijdens mijn verblijf mee mocht nemen.
In de badkamer liggen uitsluitend milieuvriendelijke bad- en cosmetica-artikelen en achter de hotelkamerdeur hangt een fiets. Ja, goed gezien, een bruikbare fiets, die compleet rijklaar is uitgerust en na afspraak met de receptie (daar hebben ze het fietssleuteltje) ter beschikking staat. Het is een prachtexemplaar van de Berlijnse rijwielmanufactuur Schindelhauer. Op verzoek krijgt je er ook een fietstas, houder voor je mobieltje of een routebeschrijving bij te leen. Is dat niet geweldig? En als je, omdat het weer in Hamburg misschien niet zo betrouwbaar is, toch liever met een auto erop uit wilt, kan je gratis een Mini lenen voor een uitstapje van vier uur. En dat alles omdat de gast zich in het 25hours Hafenamt thuis moet voelen. Dat lukt ook zonder enige moeite. Daarom is de geborduurde spreuk op het kussen maar al te waar: “Almost home”. Als het aan mij ligt kan ik hier niet vaak genoeg zijn.
Informatie
25hours Hamburg Altes Hafenamt www.25hours-26hotels.com