Kraanvogels in Mecklenburg-Voor-Pommeren
Twee keer per jaar maken de kraanvogels in Mecklenburg-Voor-Pommeren op hun reis een tussenstop. Het is een onvergetelijk beeld.
Boven de weide hangt de morgendauw. Langzaam trekt de lichte mist op. Plotseling wordt een ongewoon grote vogel zichtbaar, dan zijn het er twee en al snel worden het er steeds meer. De gracieuze dieren zijn duidelijk groter dan ooievaars of reigers. Wie in de buurt woont, weet dat het hier om kraanvogels gaat.
We zijn in Mecklenburg-Voor-Pommeren, waar de grootste in Europa voorkomende vogels twee keer per jaar een tussenstop maken. Bij voorkeur treffen ze zich in het water van de ondiepe Bodden en meren in Noordoost-Duitsland. Hier bouwen ze reserves op om de verdere reis naar het Zuiden voort te zetten. Ze vliegen vanaf hun zomerverblijf in Scandinavië naar hun winterkwartier in Frankrijk en Spanje. De geoogste mais- en gerstakkers zijn daarbij een ideaal voedselreservoir.
Kraanvogels in Mecklenburg-Voor-Pommeren: onvergetelijk
Het beeld van dit natuurschouwspel is indrukwekkend. Maar de ontmoeting bevat ook een akoestische kant. Kraanvogels orkestreren hun zoektocht naar voedsel namelijk graag met een trompetachtige roep, die ze zowel bij het verlaten als bij de terugkeer in hun kwartier uitstoten.
Het belangrijkste Midden-Europese rustgebied voor kraanvogels is de regio Bock-Rügen-Kirr in het Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft. In de herfst komen hier ca. 50.000 exemplaren van de soort die het tot logo van de Lufthansa heeft geschopt. Vooral het onbewoonde eiland Kirr ten zuiden van de Oostzeebadplaats Zingst is bij de vogels heel geliefd.
Uitzicht op de zoutgronden
Niet minder dan twee observatiestations bieden hobby-ornithologen hier een direct uitzicht op de zoutgronden en kreekjes van het eiland. Voor wie dit niet genoeg is, is er aan de dijk ten westen van de badplaats gelegenheid om het kraanvogel-infomobiel op te zoeken. Daar kun je met een ranger een vak gesprek over de grote vogels houden.
Als je de vogels van dichtbij wilt zien zonder ze te storen, kan je het populaire observatiepunt Pramort opzoeken. Dat is een groot duinengebied in het oosten van Zingst. Met de Nationalpark-Card is toegang tot het streng gecontroleerde gebied mogelijk. Informatie over het oponthoud van de kraanvogels en de Nationalpark-Card is te vinden op de website van de Oostzeekuurbadplaats Zingst.
Observatie van de kraanvogels in Mecklenburg-Voor-Pommeren
De grote vogels laten zich ook zien in andere streken van Mecklenburg-Voor-Pommeren. Dat is bijvoorbeeld de Rederangsee bij Waren aan de Müritz. Hier, in het Nationalpark Müritz, hebben bezoekers in de avond de mogelijkheid deel te nemen aan een begeleide tocht naar de aankomst van de kraanvogels bij hun slaapplaats. Andere belangrijke observatiespots zijn de Schaalsee in West-Mecklenburg, de Langhägener Seewiesen bij Parchim, het Naturpark Mecklenburgische Schweiz en het Peenetal.
Bescherming en avontuur gecombineerd
Om de gevoelige kraanvogels en hun pauze- en slaapplaatsen te beschermen, gelden in alle beschermde natuurgebieden tijdens het kraanvogelverblijf speciale regels. Belangrijkste voorwaarde voor alle bezoekers is het uitsluitende gebruik van openbaar toegankelijke paden. Bovendien mogen toeristen zich op de daarvoor bestemde uitzichtpunten bevinden.
Wie verder nog een bijdrage wil leveren aan de bescherming van de kraanvogels en hun leefgebied, kan dit doen door een aandeel te kopen voor het project om de vogels te beschermen (Kranich-Schutz-Aktie). Hier is meer informatie over dit project te vinden.
Foto’s van de landing
Veel bezoekers houden zich alleen bezig met de observatie van het natuurschouwspel. Daarentegen willen anderen graag hun fotografie-hobby uitoefenen. Bewapend met enorme objectieven wachten ze ter plaatse op het perfecte moment voor een foto.
Voor de fotografen hebben natuurbeschermers aparte observatieplaatsen en fotohutten ingericht. Op deze manier worden de schuwe vogels bij hun rustpauze niet gestoord. Hier is meer informatie over de fotohutten in Mecklenburg-Voor-Pommeren te vinden.
Kraanvogelrondvaart over de Bodden
Een andere manier om dichter bij de vogels te komen is een tocht per boot. Rederij Hiddensee bijvoorbeeld biedt speciale kraanvogeltochten aan, waarbij altijd een expert van het NABU-kraanvogelcentrum aan boord is. Elke dinsdag start de reis door het Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft vanaf Schaprode op het eiland Rügen.
Als je van nostalgie houdt, kun je met de raderstoomboot MS Baltic Star of MSRiver Star van Rederij Poschke aan een kraanvogelrondvaart deelnemen. Bij deze tochten vaar je door de Bodstedter of de Barther Bodden. Ook Rederij Rasche biedt toeren over de Bodstedter Bodden aan. Passagiers hebben de gelegenheid van dinsdag tot zondag in Prerow of vrijdag tot zondag in Born aan boord te gaan.
Voorjaar en herfst
In de regel zijn de kraanvogels twee keer per jaar te gast in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Tijdens het voorjaar verschijnen ze tussen midden maart en begin april. In de herfst verblijven ze van september tot eind oktober in het noordoosten van Duitsland. In het voorjaar kun je nog een andere bijzonderheid zien, want met een beetje geluk kunnen vogelvrienden de zgn. ‘Kranichtanz’, de kraanvogeldans, bijwonen. Zo noemen kenners niet voor niets het baltsritueel van de kraanvogels.
Over de kraanvogels in Mecklenburg-Voor-Pommeren
Op de website van de Duitse deelstaat vind je nog meer tipps.