TOP
Thorsten Brönner
We volgen de Isar-Fietsroute van de Alpen tot aan de Donau

De Isar-Fietsroute: Fietsen onder een witblauwe hemel

De inwoners van München houden van hun Isar. Deze rivier is zowel levensader als recreatiegebied. Buiten de stadsgrenzen stroomt de rivier door stille oeverbossen. Vier fietsers volgden de stroom van de Alpen tot aan de Donau.

Tekst: Thorsten Brönner

Als Münchenaren de Isar-fietsroute volgen, doen ze dat bijna altijd vanuit de bergen stroomafwaarts. In de zomer vertrekken daarom elk weekend duizenden dagjesmensen richting het zuiden. In de tegenovergestelde richting zie je bijna niemand rijden. Samen met Claudia, Monika en Stephanie wil ik enkele zwarte plekken op de kaart onderzoeken, zoals de regio in het uiterste zuidoosten van Duitsland aan de Oostenrijkse en Tsjechische grens. En omdat ook wij bij voorkeur bergaf fietsen, moeten we eerst in de bergen zien te komen.

Zwarte plekken op de kaart in het grensgebied van Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië

Thorsten Brönner

Als in een roes

De Isar ontspringt in het Karwendelgebergte. In mei is de rivier er ijskoud en glashelder. Het water stroomt snel door de vlakke bedding, trekt aan het oevergras en huppelt over stenen eilandjes die in de ochtendzon liggen te glinsteren als hoopjes sneeuw. Langs de beek hobbelen we verder over het onverharde pad en kijken onze ogen uit. Om ons heen zien we overal bergtoppen met daarboven de in het Beierse volkslied veelbezongen wit-blauwe hemel. Het 20 kilometer verderop gelegen dorpje Mittenwald past uitstekend in dit idyllische plaatje. Voor de lunchroom Crema Gelato vinden we nog een paar vrije stoelen. En terwijl we de prachtige muurschilderingen op de huizen bewonderen, brengt de serveerster vier latte macchiato. Pauze!

We fietsen we langs het blauw-groene water van de Isar.

Thorsten Brönner

Terra Incognita

Het prachtige weer houdt aan. Het begeleidt ons naar beneden richting Bad Tölz en verder via Walfratshausen naar onze verblijfplaats München. Daarna komen we in terra incognita, onbekend land. Freising kennen we weliswaar vanuit de lucht vlak voor de landing op het naburige vliegveld, maar wat er van boven best aardig uitziet blijkt hier beneden een waar sprookje. We wandelen van de Domberg naar de berg Weihenstephan. Daar is de ‘Bayerische Staatsbrauerei’ gevestigd, de oudste nog functionerende brouwerij ter wereld. We gaan zitten in de ‘Bräustüberl’, het cafeetje bij de brouwerij, en al na enkele minuten klinkt het geluid van vier bierpullen die tegen elkaar stoten. Proost!

Verstrengeld als een pretzel

In 1475 werd er ook geproost in Landshut, onze volgende bestemming op de etappe. In dat jaar in de bloeitijd van de middeleeuwen vierde de adel er een glansrijk huwelijk. De hoofdrolspelers: prinses Hedwig van Polen en hertog George der Reiche van Beieren. Zelfs de keizer was persoonlijk aanwezig. Zes dagen lang werd er gedronken en gegeten wat er in de voorraadkamers maar te vinden was.

We fietsen van de oude binnenstad van Landshut verder door de bossen langs de oever van de Isar. De wegen langs de rivier slingeren door het landschap als een pretzel. Waar de bossen ophouden begint het akkerlandschap van de Gäuboden, een vruchtbaar kleigebied langs de Donau aan de rand van het Beierse Woud. Middenin, niet ver van de Donau, ligt Plattling.

Hier ligt ons verrassende eindpunt, een beschermd natuurgebied aan de monding van de Isar. Boven ons zwiepen de kronen van de bomen tegen elkaar. Enkele lichtstralen van de middagzon weten tot aan het onderhout door te dringen en zorgen voor figuren op de boomstammen en in het gras. Vervolgens gaat alles veel te snel voorbij: we zien hoe de Isar rustig kabbelend aan twee eilandjes voorbij stroomt en geruisloos door de Donau wordt opgeslokt. Het was zeker de moeite waard om ook eens buiten de geijkte paden te fietsen. Mijn drie begeleidsters stralen over het hele gezicht. Ze hebben de finish gehaald!

Finisch aan de Donau: Geschaft!

Thorsten Brönner

Informatie

Route deze rustige, volledig bewegwijzerde fietstocht gaat grotendeels bergafwaarts. Onderweg bestaat het plaveisel afwisselend uit steenslag en asfalt.

Bereikbaarheid de bron van de Isar in het Karwendelgebergte bereik je op de fiets vanaf het station van Scharnitz in Oostenrijk of Mittenwald in Beieren.

Voor de terugreis met de trein is het raadzaam om vanaf de monding van de Isar terug te fietsen naar Plattling of door te rijden naar Deggendorf.

Meer informatie www.isarradweg.de