Je moet niet altijd verre reizen maken; vaak is er ook veel moois vlakbij te vinden. Duitsland heeft op landschappelijk gebied heel veel te bieden en en er is nog veel nieuws te ontdekken.
De volgende plaatsen en streken fascineren en doen denken aan natuurparadijzen ergens in de wijde wereld. Maar vergis je niet: Ze liggen namelijk net om de hoek in Duitsland.
Tekst: Linda Ruckes
Ben ik hier in het Amazonegebied? Nee, aan de Peene in Mecklenburg Voorpommeren.
Adembenemende landschappen, moeilijk toegankelijke oevers, slingerend door de groene natuur – de Peene in Meckelenburg Voorpommeren heeft wel iets weg van de Amazone. In één opzicht onderscheiden de beide rivieren zich duidelijk van elkaar: de stroming. Terwijl de Amazone zich de hele tijd in het wilde weg vooruit beweegt, lijkt de 85 kilometer lange Peene de rust zelve. Gaat het water hier stroomopwaarts of stroomafwaarts? Dat maakt hier niet zo heel veel uit. Vanaf de bron in Kummerower is het verval, voordat de Oostzee wordt bereikt, slechts 14 centimeter.
Arbol de Piedra in Bolivia of toch de Teufelstisch in het Paltserwoud?
De Teufelstisch, ook wel vertaald als de Duivelstafel, steekt 14 meter de lucht in. Zijn zeven meter hoge pendant staat in de Siloliwoestijn in Bolivia, in het Andesgebergte: Árbol de Piedra, boom uit steen. In Duitsland heten zulke natuurfenomenen ‘Pilzfelsen’, die hun naam – hoe kan het ook anders – aan de vorm van een paddenstoel te danken hebben. De naam van Teufelstisch komt echter uit een sage. De duivel zou de verschillende zandsteenbrokken hoogstpersoonlijk hebben opgestapeld. Of dat verhaal klopt?
Je hoeft niet naar Ushuaia in Argentinië. Pellworm aan de Waddenzee is ook goed.
Opgepast, hier kun je gemakkelijk wat verwisselen: de Faro (vuurtoren) Del Fin den Mundo in Ushuaia en de vuurtoren op Pellworm zijn bijna identiek. Ushaia is de zuidelijkste stad van Argentinië en dingt dus serieus mee om de titel van de zuidelijkste stad in de wereld. Het is een geliefd vertrekpunt voor tochten naar de Antarctis.
Een dergelijke tocht door het Beaglekanaal belooft honderden robben die zich liggend op een rotspunt of zwemmend in het water laten zien. Maar moet je hiervoor persé naar Argentinië? In Pellworm kun je behalve de pittoreske vuurtoren namelijk ook robben ontdekken. Een bezoek aan het op twee na grootste eiland van de Noordfriese Waddenzee is een echte belevenis voor natuurvrienden, rustzoekers en gezinnen.
Ramsau tegen het Meer van Bled in Slovenië. Wie wint?
Het smaragdgroene water van het Hintermeer, de omliggende groene bossen en Ramsau op de achtergrond herinnert aan het Meer van Bled in Slovenië. Ook daar zie je water voor zover het oog reikt. Dichte bossen er om heen en in het midden een klein eiland, met de beroemde Marienkerk als een soort juweel erbovenop, maken het scenario voor een schilderij compleet.
En toch doet het Hintermeer qua schoonheid niets onder voor dit overweldigende plaatje. Schilders als Wilhelm Busch reisden vroeger al naar het Hintermeer in het Berchtesgadener Land om zich door de natuur en de rust te laten inspireren. Het meer is vaak een dankbaar motief voor beroemde landschapsschilders en –tekenaars geworden.
Mooi en bijzonder zijn beide: De Breitachklamm en de Fjaðrárgljúfur
Indrukwekkende foto’s van de Fjaðrárgljúfur Canyon zijn er legio. De rotsspleet in het zuidoosten van IJsland die onder Natuurbescherming valt is op sommige plaatsen bijna honderd meter diep. Maar de diepste rotsspleet in Midden-Europa ligt in Duitsland! Om precies te zijn in de Allgäu. De Breitachklamm bij Oberstorf is bekend vanwege zijn diepe spelonken en prachtige plekjes. Jaarlijks reizen hier ontelbare avontuurlijke toeristen heen om de hellingen van de diepe kloven te beklimmen en de pittoreske landschappen op zich in te laten werken.
Naar boven kijken is bij beide heel mooi: Sterrenpark Westhavelland en Groenland
Het kleurrijke poollicht is een bijzonder natuurspektakel, dat vooral in Groenland en IJsland kan worden bewonderd. Maar wat velen niet weten, is dat het imposante natuurfenomeen ook in Duitsland wordt waargenomen. In 2014 werd het Brandenburgs Natuurpark Westhavelland het eerste sterrenpark van Duitsland. Het park is echter niet alleen geweldig voor nachtelijke sterrenkijkers. Hier komt een indrukwekkende hoeveelheid vogels voor die vanuit verschillende vogelhutten geobserveerd kunnen worden.
Lauenburgische Merenplateau vergeleken met de Mazuren in Polen
In het Mazurische Merenplateau in Polen, dat 1.700 vierkante kilometer groot is en zich uitstrekt over het zuidwestelijk deel van de Baltische landrug, liggen niet minder dan 2.700 meren. Aanzienlijk kleiner, maar niet minder indrukwekkend zijn de Lauenburg Meren in het oudste natuurpark van Sleeswijk-Holstein. Hier vind je op 480 vierkante kilometer ongeveer 40 meren die voor groot en klein allerlei recreatiemogelijkheden bieden. Je kunt er fietsen, wandelen, prachtige oude dorpjes ontdekken of allerlei watersportmogelijkheden uitproberen.
Wat de Vulkaaneifel gemeen heeft met het Yellowstone Nationalpark
Om de zestig tot negentig minuten gaat in het Yellowstone Nationalpark een geiser spuiten. En daarvan zijn er in het oudste nationaalpark ter wereld meer dan 300 stuks! Wie een machtige geiser wil zien, hoeft echter niet naar de Verenigde Staten te reizen. Wat dacht je van een uitstapje naar de Vulkaaneifel? Hier schiet de Wallende Born in Wallenborn bij Daun elke 30 tot 40 minuten tot 4 meter omhoog. De geiser bij Andernach is met zo’n 60 meter de hoogste koud water geiser ter wereld. Deze geiser is vanuit Andernach alleen maar per schip over de Rijn bereikbaar.
Geen kleine jongens. De Englische Garten en het Central Park
Het Central Park in New York betekent voor haar bewoners ongeveer hetzelfde als de Engelse Tuin voor de inwoners van München. Waar vind je een park ter grootte van 375 hectare midden in de stad? Precies, in München. Het is zelfs één van de grootste parken ter wereld en zelfs de groene longen van New York kunnen hier met 349 hectare niet mee wedijveren.