Regionale specialiteiten uit Duitsland die je moet hebben geproefd
Als je afgaat op wat er in de wereld wordt verteld, is het duidelijk: Duitsland staat voor bier en braadworst. Maar dat vinden we niet eerlijk, want we kunnen een waar paradijs zijn voor fijnproevers. En daarmee bedoelen we niet per se de sterrengastronomie, maar ook de regionale specialiteiten. Hier zijn een paar heerlijkheden die je absoluut een keer moet proeven, inclusief tips waar ze bijzonder lekker smaken.
Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen
Noord-Duitsland
1. Labskaus (Hamburg, Bremen, Sleeswijk-Holstein)
Een hartig zeemansgerecht met gepekeld rundvlees, aardappelen, rode bieten en een spiegelei, vaak geserveerd met rolmops. Vroeger werd Labskaus door zeelieden gegeten omdat de ingrediënten lang houdbaar waren. Tegenwoordig is het een cultgerecht in Noord-Duitse restaurants.
Waar eet je het? De Old Commercial Room in Hamburg staat bekend als een van de beste adressen voor Labskaus.

© AS Foodstudio / shutterstock
2. Fischbrötchen (Noord- en Oostzeekust)
Of het nu met maatjes, zure haring of zalm is, een vers visbroodje hoort bij het Noordzeegevoel. Het wordt vaak met uien, salade en remoulade geserveerd en is een geliefde snack in kuststeden.
Waar eet je het? De beste Fischbrötchen krijg je in Busum (Käpt’n Hooks Fischbude) of aan het Kieler Flord bij Fischbar Kiel.

© Birgit Reitz Hoffmann / shutterstock
3. Grünkohl mit Pinkel (Nedersaksen, Bremen)
Een hartig wintergerecht met boerenkool, aardappelen en een speciaal soort bloedworst, Pinkel genaamd. Het is bijzonder populair tijdens de traditionele boerenkool-tours in de winter, waarbij je door de natuur wandelt en op je eindbestemming geniet van boerenkool met Pinkel.
Waar eet je het? Het Gasthaus zum Kaiser Friedrich in Bremen serveert een uitmuntende boerenkoolstoofpot.

© Christian Klose / shutterstock
Oost-Duitsland
4. Thüringer Rostbratwurst (Thüringen)
De beroemde, stevig gekruide braadworst met karwijzaad en marjolein, traditiegetrouw gegrild op houtskool. Hij heeft een lange traditie en smaakt het best met mosterd en vers brood.
Waar eet je het? Het beste bij een van de braadworstkramen op het Domplein van Erfurt of in de Bratwurstküche in Weimar.

© AlexBuess / shutterstock
5. Leipziger Allerlei (Saksen)
Een licht groentegerecht met erwten, wortelen, asperges en rivierkreeft, dat oorspronkelijk werd uitgevonden als bescherming tegen belastinginners. Die moesten denken dat de na de Napoleontische
oorlogen in de 19de eeuw eigenlijk rijke Leizigers zich alleen groente konden veroorloven. Tegenwoordig geldt Leipziger Allerlei als een chique specialiteit.
Waar eet je het? De Auerbachs Keller in Leipzig heeft een bijzonder authentieke versie.

© stockcreations / shutterstock
6. Soljanka (Brandenburg, Saksen-Anhalt, Mecklenburg-Vorpommern)
Een zuur-scherpe soep met paprika, worst of vlees die in de DDR populair is geworden. Oorspronkelijk komt hij uit de Oost-Europese keuken en in Oost-Duitsland is hij ook tegenwoordig nog geliefd.
Waar eet je het? In restaurant Zum Letzten Instanz in Berlijn wordt een uitstekende Soljanka geserveerd.

© Daniela Baumann / shutterstock
West-Duitsland
7. Halve Hahn (Rijnland)
Geen kippetje, maar een roggebroodje met boter, belegen Goudakaas, mosterd en uien. Een klassieker in de Keulse brouwerijen.
Waar eet je het? In Früh am Dom in Keulen, een brouwerij met een authentieke Rijnlandse keuken.

© Jennifer Latuperisa-Andresen
8. Himmel un Äad (Noordrijn-Westfalen, Rijnland)
Een hartig gerecht met aardappelpuree (“Erde”), appelen (“Himmel”) en gebraden bloedworst. Het contrast tussen zoet en hartig maakt het bijzonder.
Waar eet je het? Peters Brauhaus in Köln biedt een uitstekende interpretatie van deze klassieker.

© Tupungato / shutterstock
Zuid-Duitsland
10. Spätzle (Baden-Württemberg, Beieren)
De geliefde eiernoedels zijn een perfect bijgerecht bij sausen of een hoofdgerecht als Käsespätle mit Rostzwiebeln (kaasspätzle met gebakken uien).
Waar eet je het? In Gasthaus zur Sonne in Stuttgart hebben ze huisgemaakte Spätzle naar traditioneel recept.

© hlphoto / shutterstock
11. Weißwurst mit Brezn (Beieren)
Deze specialiteit uit München wordt traditioneel gegeten voor de middag met zoete mosterd en een verse Brezn (pretzel).
Waar eet je het? In het Hofbräuhaus in München krijg je de ultieme Weißwurst-belevenis.

© Constantine Pankin / shutterstock
12. Maultaschen (Schwaben)
Het Zwabische antwoord op ravioli: grote deegkussens met een vulling van vlees, spinazie of groente. Het schijnt dat ze werden uitgevonden om in de vastentijd vlees te kunnen verstoppen.
Waar eet je het? In de Weinstube Schellenturm in Stuttgart.

© Benita Kuszpit / shutterstock
Zoete specialiteiten
13. Schwarzwälder Kirschtorte (Baden-Württemberg)
Een combinatie van chocolade, kersen, slagroom en kirsch: een van de beroemdste Duitse taarten.
Waar eet je het? Die van Meester-banketbakkerij Kirsch in Schonach staat bekend als een van de beste.

© Benita Kuszpit / shutterstock
14. Dresdner Christstollen (Saksen)
Deze kerststollen worden gemaakt van machtig brooddeeg met amandelen, rozijnen en poedersuiker: een must tijdens de Kerstdagen.
Waar eet je het? In de beroemde Bäckerei Emil Reimann in Dresden.

© TinasDreamworld / shutterstock
15. Berliner Pfannkuchen (Berlijn, Brandenburg)
Deze met marmelade gevulde bol is bijzonder populair met Kerstmis. Soms met een vulling van mosterd voor de grap!
Waar eet je het? In Bäckerei Siebert in Berlijn, de oudste bakker van de stad.

© hlphoto / shutterstock
Het maakt niet uit naar welke regio je heengaat, Duitsland heeft culinair een hoop te bieden. Als je zin hebt in authentieke geneugten, mag je deze specialiteiten niet overslaan!