TOP
Günter Standl

Stijlvol uitrusten in het Saarland

Het klinkt raar, maar de Seezeitlodge is een hotel waar je tijdens je oponthoud bijna naar slecht weer verlangt.

Tekst: Ulrike Klaas

De mist ligt uitgespreid over het water, alsof het Bostalmeer is ingepakt en de dag nog niet kan beginnen. Ik loop vanuit mijn kamer het balkon op en twijfel even. Gelukkig maar, want anders was ik zo in de gespiegelde versie van het ochtendlandschap in het meer gelopen. Aan de scheidingswanden tussen de balkons zijn namelijk spiegels bevestigd, waardoor het uitzicht op het meer zich lijkt te verdubbelen.

Aankomst in een haven van rust

Toen we gisteravond aankwamen, viel er niet veel te zien. Het regende pijpenstelen en het meer lag ergens in een donker gat. Een leeg spiegelbeeld. Geen lichtjes die van civilisatie getuigden. Goed te herkennen echter was de imposante toegangspoort, zoals je die kent van safarilodges in Afrika. Toen we erdoorheen reden, wisten we nog niet dat we pas weer bij het vertrek door diezelfde poort zouden komen.  Ons voornemen voor dit weekeinde was om te ontspannen en veel te ondernemen in de frisse lucht, ook als de weersvoorspellingen niet goed zouden zijn.

Douche met voetreflexmassage

’s Morgens staat er eerst een ontbijt op het programma. Dat wordt ook tijd. We hebben al veel te lang op de kamer getreuzeld. Maar in een kamer die ‘Wohlfühlkoje’ wordt genoemd gaat dat ook bijna niet anders. De 98 kamers van de Seezeitlodge zijn strak en licht vormgegeven en warm ingericht in zand-, witte en bruine kleuren, met een geoliede parketvloer en meubels van inheems hout zoals eiken, de vitrage en kussens zijn van katoenen stoffen, de lampen van wol en macramé en de bank is van riet.

De mooie, strak ingerichte kamers van de Seezeitlodge stralen toch een warme sfeer uit.

Seezeitlodge/ www.guenterstandl.de

Eerst spring ik nog even onder douche, waar ik word afgeleid door kleine, in de bodem van de douche ingemetselde kiezelsteentjes. Terwijl uit de regendouche warm water op mij neervalt, worden de onderzijden van mijn voeten door de kiezels gemasseerd. Een onverwachte voetreflexzonemassage. Later hoor ik dat de kiezels uit rivieren in de omgeving zijn opgevist. Net als de vuistgrote stenen waar later bij het diner de kruidenboter als appetizer op wordt geserveerd. Die stenen werden door de schoonouders van een keukenmedewerker uit de Isar gehaald, zo vertelt de vriendelijke bediening ons. Maar liefst 150 stuks!

Ulrike Klaas

Liefde voor het detail en hartstocht voor het project

De Seezeitlodge is een gigantisch hotelproject in het Saarland, dat in juni van 2017 de eerste gasten mocht ontvangen. Als een kolossale gevelde boomstam ligt de wellnessoase boven het Bostalmeer. De gevel, die uit houten lamellen bestaat, die in de loop der tijd zilvergrijs zullen verkleuren, onderstrepen de natuurlijke uitstraling nog meer. “Wij vinden het belangrijk dat de lodge de omgeving weerspiegelt”, verduidelijkt de nog jonge hoteldirectrice Kathrin Sersch, die we op weg naar het ontbijt ontmoeten. “Wij hebben ook bewust gekozen voor de naam lodge in plaats van hotel”, vult ze aan. Met ‘wij’ bedoelt ze haar man Christian en zichzelf. Beiden stammen uit de regio. Het is hun uitdrukkelijke wens dat de Seezeitlodge een bestemming op zich is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het complex midden in het bosrijke natuurpark Saar-Hunsrück ligt, vlak bij de Luxemburgse grens en ver weg van drukte en lawaai. In de buurt bevinden zich behalve het meer veel bossen en een paar heuvels. Voor de rest niet zo heel veel. Maar de Seezeitlodge op zich is genoeg.

Seezeitlodge/www.guenterstandl.de

Keltische spa

De tijd vliegt voorbij. Eerst doen we ons tegoed aan het uitgebreide ontbijtbuffet met bioyoghurt, eieren van de boer uit de buurt en zelfgebakken brood. Daarna zoeken we het grote spagedeelte op, het hart van de Seezeitlodge. We laten ons er verwennen met een Keltische massage met warme en koude stenen. Vervolgens vertoeven we in de binnen- en buitensauna’s, waarvandaan je al transpirerend over het meer uitkijkt, en gaan we zwemmen in het verwarmde binnen- en buitenbad.

Het buitenbad; als je hier met dit uitzicht niet kunt ontspannen...

Günter Standl

Baden als de Kelten? De band met dit historische volk loopt als een rode draad door de Seezeitlodge. Je ziet het ook terug in het 2700 vierkante meter grote spagedeelte. Berkenstammen, waaraan de Kelten een grote geneeskrachtige werking toeschreven, staan in de rustruimte in rijen opgesteld. Het buitenbereik van de sauna lijkt wel een Keltisch dorp, met een rituele plek en een vuurplaats. Keltische symbolen versieren de muren in de spa en ook elders in de lodge. Een glanzende messing band op de vloer in de lobby symboliseert de as van de zonnewende. Wie zich meer wil verdiepen in het Keltische erfgoed van de regio, kan een bezoek brengen aan de ringmuur in het nabijgelegen Otzenhausen, een enorm Keltisch verdedigingswerk.

De spa met bekenstammen, het Keltische symbool voor geneeskracht, symbool

Günter Standl

We blijven hier

’s Middags klaart het op. Als holbewoners die dagenlang op hun gemak onder de aarde hebben geluierd, kijken we in het zonlicht. Naar de ringmuur rijden? Liever blijven we hier! Het is hier immers zo prettig. Een van onze lievelingsplekjes is de open vuurplaats op het terras, voor de bar Nox, waar je een prachtig uitzicht over het meer hebt. Met een cocktail met Keltische kruiden in de hand kijken we naar het kleurenspel voor ons. De perfecte plaats voor een sundowner. Rechts van ons bolt het witte zonnedoek op dat over het terras van het restaurant is gespannen. Weer krijgen we even dat Afrikaanse lodge-gevoel. Totdat het begint te druppelen. Maar dat vinden we niet zo erg.

We gaan naar binnen in de warm verlichte lobby, een grote open ruimte met een gezellige ronde zitbank. Naast de coconachtige stoel die aan het plafond hangt, spelen een moeder met haar kind met blokken. Er loopt een hond door de lobby en het geluid van stemmen uit bar Nox en het restaurant Lumi dringt in een gedempte toon door. Het is hier echt mooi en ontspannen.

De lobby van de spa met een fantastisch uitzicht

Günter Standl

Seizoenproducten, regionale ingrediënten en oude groentesoorten

Het diner is degelijk, maar ook creatief en bijzonder. Chef de cuisine Daniel Schöfisch tovert ons in drie gangen voor, zonder al te veel poespas en met seizoenproducten en regionale ingrediënten zoals paddenstoelen, gestreepte bietjes, palmkool en forel. Schöfisch hecht naast het gebruik van regionale producten ook veel waarde aan oude groentesoorten, die bij veel mensen allang in de vergetelheid zijn geraakt. Vergeten kan ik in ieder geval niet het verrukkelijke, zelfgebakken brood. Het recept zou Kathrin Sersch van haar grootvader, Ernst Wagner, gekregen kunnen hebben. Wagner, diepvriespizza-goeroe en oprichter van de bekende Wagner Pizza’s, bezat naast een bakkerij ook het pension Peterberger Hof in het naburige Braunshausen. Op het gebied van bakkunsten en hotellerie is men in de Seezeitlodge goed op de hoogte. En wat gaan we morgen doen? Ik hoop dat het regent!

De gevel van de Seezeitlodge met natuurijke houten lamellen.

Seezeitlodge/www.guenterstandl.de

Informatie

Seezeitlodge

www.seezeitlodge.de

Bereikbaarheid

Met het vliegtuig naar Saarbrücken en dan met de trein naar station Türkismühlen. Vanaf daar kun je de gratis shuttle naar de lodge nemen. Met de auto ca. 3 uur en 15 minuten over de A61 en A1 vanaf Venlo.

Tip

Het is raadzaam de spabehandelingen vooraf te boeken; zo kun je het tijdstip naar wens reserveren. Keltische rituelen zoals zonnewendevieringen, maanfeesten en de Walpurgisnacht worden d.m.v. speciale arrangementen aangeboden.