TOP
Franz Lerchenmüller
Op sommige ochtenden lijkt de Peene als betoverd.

Vissen op de Peene…

… maar de snoek lijkt niet te willen bijten.

Volledig onberoerd, als zwart glas, ligt de brede stroom er in de frisse vroege morgen bij. Dit gebied in  Vorpommern is een waar paradijs voor hengelaars. Vissen op de Peene is gelijktijdig genieten van de geweldige natuur.

Tekst Franz Lerchenmüller

De spinnenwebben op de weiden glinsteren van de morgendauw, een zilverreiger staat aan de oever op de loer. Hij lijkt uit wit marmer te zijn gehouwen. Het enige dat ons eraan herinnert dat we niet in het Amazonegebied van Zuid-Amerika zijn, maar ‘slechts’ in het noorden van Mecklenburg-Vorpommern is een hoogspanningsmast in de verte. De nevel drijft in slierten over de gladde waterspiegel – daaronder loert de dood. Een snoek ter lengte van een arm ligt bewegingsloos tussen de boomwortels en observeert zijn territorium. Niet erg geïnteresseerd bekijkt hij een klein, zilverachtig ‘iets’ dat fonkelend voor hem door het water slingert. Normaal gesproken is dat een mooi hapje voor de kleine honger. Maar hij is nog niet echt wakker: traag laat de mosgroene vis het glinsterding langs zich heen gaan. Deze ochtend trapt de onderwaterjager niet in de val die boven hem is opgezet. En zo haalt de hengelaar die twee meter verderop in zijn boot staat uiteindelijk het vissnoer met de dobber weer binnen en stuurt terug naar de aanlegsteiger. Niet zo erg, hij heeft immers al vier baarzen in zijn emmer.

Wonder van de natuur

Ook zonder een spannende vangst is het vissen aan de Peene in Vorpommern een bijzondere belevenis. Sinds in 1992 het meer dan honderd meter brede moerasland langs de oevers weer in oude staat werd hersteld, heeft hier een echt natuurwonder plaatsgevonden. ’s Avonds hoor je er herten burlen en je kunt zien hoe bevers aan de struiken en kleine boompjes knabbelen. In het water leven 37 verschillende vissoorten.

De Peene is een van de mooiste rivieren in Mecklenburg-Vorpommern.

Franz Lerchenmüller

Vispas voor toeristen

De Peene is beslist de mooiste rivier van Mecklenburg-Vorpommern, zij het een van vele. De deelstaat heeft een totale lengte van 26.000 kilometer aan rivieren en beken en telt 2.000 meren en 1943 kilometer kustwater. Heel veel water dus, en daarom verkoopt ‘Meckpomm’ als enige deelstaat in Duitsland een vispas uit die speciaal voor toeristen is bestemd. Zonder examen kan tussen Wismar en Torgelow, Bergen en Rechlin iedereen voor ca. € 24 een vier weken geldige vispas bemachtigen.

Maar ook wie niet vist, komt in Mecklenburg-Vorpommern veel te weten over vis en over hoe vis het land en het leven van de mensen heeft beïnvloed. In het Ozeaneum, het grootste zeeaquarium in Stralsund, is achter glas een complete haven nagebouwd. Heel natuurgetrouw tussen een kapotte fiets, een verroest winkelwagentje en het oude scheerbord van het sleepnet van een vissersboot zwemmen karpers, rietvoorns en alvers in het rond. In een ton zit paling en in het zand neemt de bot zijn schutkleur aan.

Taylor Grote/unsplash

Visvangst op de Lütt Matten

In het Stettiner Haff, de Oostzeelagune waardoor de Duits- Poolse grens loopt, ben je welkom op de vroegere garnalenkotter ‘Lütt Matten’. Hier kun je beleven hoe het er bij de vangst aan toegaat. Manfred Goldmann (64), visser in de vijfde generatie, trekt een druipende fuik aan boord. De inhoud, bestaande uit spartelende visjes ter grootte van een hand, kiept hij in een waterbak. Dan haalt hij er enkele exemplaren uit om ze te laten zien: “Dat hier is de brasemblei, die op de brasem lijkt. Dan heb je de blankvoorn met een heleboel graten, die graag door pin- guïns en robben in dierentuinen wordt gegeten. De groenzilveren spiering ruikt naar komkommer en behoort tot de familie van de zalm. Die wordt graag compleet gebakken en gegeten.” Verder wijst hij nog kroeskarpers, baars en een kleine bot aan. En in een hoekje hebben zich een paar schele possen verstopt. Voorzichtig: die hebben aan de zijkant twee giftige stekels. Als je geprikt wordt, kun je een week lang last van je arm hebben!

Op het schip de ‘Lütt Matten’ laat visser Manfred Goldstein een kleine bot zien, die blijkbaar per ongeluk in het Haff terecht is gekomen.

Franz Lerchenmüller

De bewoners van het Haff eten hun vangst als ‘Fisch weiß gekocht’: in een pittig gepeperde bouillon van visbouillon en melk drijven witte stukjes baarsfilet en gele aardappelen. Een stevige basis om er straks opnieuw met de werphengel op uit te gaan. Want nu zal het gaan om de grote jongens.

Optimaal gebvied voor roofvissen

De Peenestrom, waarin de Peene bij Anklam uitmondt, is een 50 kilometer lange zeearm die het eiland Usedom van het vasteland scheidt. Hij staat bekend als een van de van de beste Europese gebieden voor roofvissen. In de zomer en herfst zijn er snoekbaarzen en baarzen, in de winter zwemmen er kanjers van snoeken die soms meer dan 40 pond wegen.

Een mooie vangst.

Franz Lerchenmüller

Voor de brug van Wolgast gooien de gasten op de boot hun hengels uit. Deze manier van vissen heet spinvissen. Het aas, een loodkopje met een haakje waaromheen een rubberen visje is geschoven, glijdt naar de bodem. De visser draait een of twee keer op zodat het aas iets van de bodem omhoogkomt. Dan loopt hij een stukje verder en laat het kunstvisje weer zinken. Zo laat hij een blauw-zilver rubberen ‘diertje’ diep onder water over de bodem tippelen, alsof het gewond is en daarmee onweerstaanbaar voor de grote rovers. Helaas zijn die vandaag al volgegeten of doen zich ergens anders te goed aan een prooi: geen enkele vis laat zich in de Peenestrom blikken.

De hengels zijn uitgegooid.

Franz Lerchenmüller

Vissen om het vissen

Witte wolken stapelen zich boven de bakstenen toren van de Petrikerk in Wolgast op. Een windvlaag ruist door het het riet. Vanaf de wal zweeft een zeearend op grote hoogte door de blauwe lucht, duikt naar beneden, plonst met uitgestoken klauwen op het water en stijgt met een vis in de poten weer op.

Op het water dansen licht en schaduw, aan de hemel schettert een zwerm kraanvogels. Het is een fantastische dag te midden van een prachtige natuur. En toch ontbreekt dat kleine beetje om volmaakt gelukkig te zijn. Want als een visser zegt “Op het water kom ik altijd tot mezelf. Dan maakt het me helemaal niet uit of ik iets vang”, geloof dan alleen maar de eerste zin!

Franz Lerchenmüller

Informatie

Vispas voor toeristen

 De ‘Fischereischein’ (vispas), is bij meer dan 160 instanties en viswinkels verkrijgbaar. De pas kost ca. € 24 en is 28 dagen geldig. Behalve dit document is een visvergunning (‘Angelerlaubnis’) voor het betreffende viswater verplicht.

Vissen met een gids

‘Balticfishing’ is een vier uur durende tocht op de Peenestrom.  www.balticfishing.com.

Andere aanbieders: www.anglertraum.info, www.pommernfischer.de, www.masterguiding-ruegen.de, www.boddenabenteuer.de.

Tocht op een vissersboot

Vanaf Altwarp kunnen geïnteresseerden meevaren op een kotter voor een rondvaart door het Haff, met een demonstratie door een echte visser.

www.luett-matten-altwarp.de.

Meer informatie

 Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern www.urlaubsnachrichten.de, www.auf-nach-mv.de

Tourismusverband Vorpommern www.vorpommern.de.

Usedom Tourismus, www.usedom.de