TOP
© Dominik Ketz
Buiten van het Moselschlösschen Spa & Resort in Traben-Trarbach, Rijnland-Palts, Duitsland

Van alle wateren gewassen: Het Moselschlösschen Spa & Resort

Het Moselschlösschen Spa & Resort in Traben-Trarbach is een instituut met een geschiedenis. Maar die heeft het hotel zo langzamerhand van zich afgeschud om zichzelf opnieuw uit te vinden. En wel op het hoogste niveau. We zijn onder de indruk.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

De aankomst is leuk. Als je over de bruggen van Trarbach naar Traben rijdt, zie je het Moselschlösschen al aan de linkerkant liggen. Een sublieme en zonder meer indrukwekkende locatie. Beter kan nauwelijks. Het hotel ligt pal aan de oever van de Moezel. En net als deze charmante plek maakt het ‘Moezelkasteeltje’ de indruk van een symbiose van verleden en heden. Om precies te zijn gaat het om een ensemble van gebouwen. Het hoofdgebouw zit in een groot vakwerkgebouw, daartussen nestelen zich het moderne gebouw van de spa en een paar nieuwe hotelkamers.

kamer van het Moselschlösschen Spa & Resort in Traben-Trarbach aan de Moezel, Rijnland-Palts, Duitsland

© Dominik Ketz

W voor wellness

Het wellnessgedeelte in het hart van het Moselschlösschen Spa & Resort is meer dan 2500 vierkante meter groot. In 2022 durfden ze het aan om een nieuw complex te bouwen, ondanks het coronavirus en verschillende lockdowns. En ze hebben niet bezuinigd. Hier heeft architectenbureau Alpstein uit de Allgäu een waar design-refugium geschapen, waar je al ontspannen van wordt als je ernaar kijkt. Talloze rusthoekjes met ligplaatsen en dagbedden nodigen uit om neer te strijken. Het gladde, dampende oppervlak van het reusachtige verwarmde buiten- en binnenbad maakt het verleidelijk je er direct in te laten glijden. Hier wordt het lichaam verwend, komen nieuwe energieën vrij en wordt duurzaam welzijn verwezenlijkt. Want de vier pijlers van het spa-concept – centreren, vloeien, voeden en inspireren – worden niet alleen in de prachtige architectuur van de open spa geïntegreerd, ze beloven de gasten ook een allround-pakket.

Loungers in het Spa van de Moselschlösschen Spa & Resort in Traben-Trarbach aan de Moezel, Rijnland-Palts, Duitsland

© Dominik Ketz

Wie dat wil, kan voor zichzelf bij aankomst een individueel wellnessprogramma laten samenstellen. Er zijn zes behandelruimtes, aparte gedeelten alleen voor vrouwen, een fitnesstudio, Kneipp-bassins en verschillende sauna’s. Afkoelen kun je in de ijsfontein, de sneeuwkamer of de indoorpool. Als je liever exclusief wil ontspannen kun je het Private Spa boeken. Meditatie, yoga, het Moselschlösschen Spa & Resort weet wel hoe je wellness verruimt tot spiritueel welbevinden.

W voor water

Water speelt in het Moselschlösschen een bijzondere rol. Of we kunnen beter zeggen: vloeistof. In het wellnessgedeelte, dat natuurlijk dicht bij het water is gebouwd, bevindt zich ook een wavebalance-ligbank. Hoe moet je die beschrijven? Als een waterbed, alleen smaller. Daarvoor zijn er speciale behandelingen die lichaam en geest op een bijzondere, licht schommelende manier met elkaar in harmonie zouden moeten brengen. De behandeling zelf voelt een beetje aan als osteopathie of shiatsu, alleen zorgen de 500 liter in de ligbank ervoor dat de musculatuur wordt ‘rechtgewipt’. Dat is een nieuwe ervaring. En die is zeker aangenaam.

buitenzwembad van het Moselschlösschen Spa & Resort in Traben-Trarbach aan de Moezel in Rijnland-Palts, Duitsland

© Dominik Ketz

W voor wijn

En nu we aan de Moezel zijn – alweer water – speelt natuurlijk ook wijn een belangrijke rol. Als je zin hebt kun je in de vinotheek aan een winetasting deelnemen en je door de druiven van de Moezel heen proeven. En ja, dat is intussen wel de moeite waard. De beste wijnen van Duitsland groeien op deze bodem, die ongeschikt zou zijn om te gebruiken voor normale landbouw. Als er nu aan de Moezel geen wijnbouw zou zijn, zouden er waarschijnlijk bossen staan.

Witte wijn (Riesling) wordt in een glas geschonken

© New Africa/ Shutterstock.com

Maar de grond lijkt gekust te zijn door de muze van de wijn. Zo zegt de heer aan de tafel naast ons meteen dat de allerbeste witte wijn van de wereld juist hier te vinden is: ‘Een wijn die een uniek karakter bezit en ook uitgebalanceerd is, hij heeft namelijk de perfecte zoet- en zuurgraad.’ Hij heeft het over riesling. De absolute topdruif van Duitsland. Daarentegen is de opbrengst van de riesling behoorlijk bescheiden, want hij rijpt heel laat, maar hij levert wel een fantastische, smakelijke, bloemige en honingzoete nectar. De wijnkenner aan de buurtafel weet er alles van. Hij heeft zelf een wijnhandel in Oostenrijk en lijkt zijn kennisvoorsprong volop te benutten. Wereldberoemd is de “Kröver Nacktarsch”, oreert hij. Dat klinkt lichtelijk obsceen, maar de naam staat echt voor een zeer bekende wijn uit deze streek.

En wie tijd en zin heeft, moet misschien de vroegere wijnkelder uit het jaar 1754 laten zien. Hoewel je een deel van het keldergewelf daarvan eventueel al gezien hebt bij aankomst. Tenslotte is dat nu de parkeergarage van het hotel. Met kerstmis vindt daar trouwens de Wein-Nachts-Markt plaats. De sfeer is vast romantisch-mystiek. Het klinkt als een superbelevenis.

M voor de Moezelkeuken

Ook het restaurant van het hotel ‘Zum Schlösschen’ verbindt oud en nieuw op een verfrissende manier. Keukendirecteur Ralf Fischer serveert in een elegant-ontspannen sfeer heerlijkheden uit de Moezelstreek, die hij met een grandioos gevoel voor aroma’s en ingrediënten verfijnt. Daarbij worden uiteraard naast de producten van boeren uit de omgeving ook vis en wijn uit de Moezelstreek ingezet. Puur, ongecompliceerd en modern – zelden heeft de authentieke keuken van de Moezel zo goed gesmaakt! Bij heerlijk weer kun je je verheugen op het mooie zonneterras, en voor een snack tussendoor weet de spa-bistro je te verwennen met natuurlijk eten. Want gezond eten kan ook goed smaken. Een slecht geweten bij het smullen is hier dus niet van toepassing!

Gerecht in de restaurant van het Moselschlösschen Spa & Resort in Traben-Trarbach aan de Moezel in Rijnland-Palts, Duitsland

© Dominik Ketz

D voor drankjes

Maar culinair hoeft het daar nog niet afgelopen te zijn. De mooie bar is legendarisch. Barkeeper Betty heeft al prijzen gewonnen voor haar cocktail-creaties. Bovendien is er ook een koksschool en een iconisch ijscafé dat maar een klein stukje lopen verderop ligt en eruit springt met zijn buitengewone soorten ijs.

Brandend Glas in de Bar van het Moselschlösschen Spa & Resort in Traben-Trarbach aan de Moezel in Rijnland-Palts, Duitsland

© Dominik Ketz

En wat water betreft: manager Matthias Ganter heeft voor geïnteresseerde hotelgasten nog een belevenis in petto. Hij bezit het enige elektro-amfibievoertuig ter wereld. Dat er bovendien heel mooi uitziet. En wie interesse heeft en over de Moezel wil sprinten, mag naar een uitstapje vragen. Dat is een vochtig-vrolijk vermaak. Net als het hele hotel.