TOP
Tony Cragg, Stroke, 2014 | VG Bild Kunst, Bonn, 2022 / Michael Richter
Skulptur Stroke van Tony Cragg in het Skulpturenpark Waldfrieden in Wuppertal, Noordrijn-Westfalen, Duitsland

5 Beeldenparken in Noordrijn-Westfalen

Uit steen gehouwen of in brons gegoten. Af en toe zo bizar dat het er pas op het tweede gezicht uitziet als kunst. In elk geval zijn de beeldenparken van Noordrijn-Westfalen verrassend en de moeite waard om te bezoeken. Hier is onze top-5.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Skulpturenpark Köln

35.000 Vierkante meter, zo groot is deze expositieruimte in de open lucht in Keulen. In juli ging KölnSkulptura#11 open, gecureerd door kunsthistorica Nikola Dietrich. Wie zin heeft begeeft zich op een reis door de expressieve kunst, die zich vooral in de natuur van zijn wilde, en soms van zijn harmonische kant laat zien.

Hand van Kunstenaar Judith Hopf in het Skulpturenpark in Keulen, Noordrijn-Westfalen, Duitsland

VG Bild-Kunst, Bonn, 2024, Stiftung Skulpturenpark Köln, 2024 / Mareike Tocha

Tip: door de onmiddellijke nabijheid van de Kölner Zoo, de dierentuin van Keulen, en de kabelbaan komen hier mooie combinaties in zicht.

Het lievelingswerk van het moment: de wijsvinger in het beeld van een hand van Judith Hopf, die met een comic-achtige esthetiek naar de hemel wijst.

Immanuel-Kant-Park, Duisburg

Dialoog, abstractie, verlangen: dat zijn zomaar wat indrukken die in je opkomen in het Immanuel-Kant-Park rond het Lehmbruck Museum in Duisburg. Naast plekken om te ontspannen herbergt deze groenvoorziening veertig vrij toegankelijke beelden. Daaronder ook een werk van de Brit Henry Moore, wereldberoemd vanwege zijn grote abstracte sculpturen. De collectie maakt niet alleen gebruik van de natuur als expositieruimte, ze integreert ze als deel van een totaalkunstwerk.

Lehmbruckmuseum in de avond in Duisburg, Noordrijn-Westfalen, Duitsland

Ilja Höpping / Stadt Duisburg

Beeldentuin van Museum Abteiberg, Mönchengladbach

De beeldentuin ligt onder de abdijkerk en hoort bij het Museum Abteiberg. Op de plaats waar eens de monniken de oogst binnenhaalden staan nu kunstwerken, waaronder de blikvanger van Claes Oldenburg “Soft Inverted Q”. Drie generaties internationale beeldhouwers transformeerden de abdijtuin tot een belevingsruimte waarin kunst en natuur elkaar aanvullen. Meer objecten, bijvoorbeeld van Alexander Calder wachten op de ‘Skulpturenmeile’ in de binnenstad op kunstliefhebbers om ontdekt te worden.

Skulptur soft inverted van Claes Oldenburg in het Museum Abteiberg in Mönchengladbach, Noordrijn-Westfalen, Duitsland

Achim Kukulies

Waldfrieden in Wuppertal

Tony Cragg heeft het vanaf 2006 wakker gekust, dit terrein in een bos met het huis van een verffabrikant erop. Villa Waldfrieden is nu een gerenoveerde parel, en ook het boomrijke park is door de internationaal beroemde kunstenaar Tony Cragg veranderd in een unieke expositieruimte. In glazen paviljoens en onder de bomen staan werken van de belangrijkste hedendaagse beeldhouwers. Tony Cragg’s kunstwerk “Points of View” leert de beschouwer dat een perspectiefwisseling zeker een goed idee kan zijn. In de zomer is de mooie villa bijvoorbeeld ook aantrekkelijk vanwege de concerten. Houd gewoon de evenementenkalender in de gaten.

Skulpturenpark Waldfrieden in Wuppertal, Noordrijn-Westfalen, Duitsland

Tony Cragg, Points of view, 2007 | VG Bild-Kunst, Bonn, 2022 / Michael Richter

Beeldentuin van de Kunsthalle Bielefeld

Puur natuur en kunst, dat biedt het buitengebied van de Kunsthalle Bielefeld. Net als het museum is de beeldentuin aangelegd naar een ontwerp van Philip Johnson, de New-Yorkse architect uit het postmodernisme. Ook hier staat er een Henry Moore. Of een Olafur Eliasson. Ieder werk op zich is het waard om vanuit alle hoeken te bekijken en de hele sculptuur te zien. Die tijd moet je echt nemen.