De Bodensee-Königssee fietsroute loopt langs de voet van de Alpen, maar bevat wel degelijk een heleboel stijgingen. Gelukkig zijn er onderweg oergezellige pensionnetjes en biergarten waar fietsers met Beierse taart en een ‘Maß’ (pul bier) weer op krachten kunnen komen.
Tekst: Thorsten Brönner
Start aan de Königssee
Daar zitten we dan met een bier aan de oever van de Königssee, en verbazen ons. Waarom zijn we zó gecharmeerd van deze tocht door Beieren dat we hem al voor de tweede keer rijden? Het is begin juni. Ruim een week geleden hebben Monika en ik de fietsen voorbereid. Nu staan we ’s morgens vroeg voor het beeld van de Beierse Leeuw. Die houdt de ingang van de haven van Lindau argwanend in de gaten, net als een hond zijn territorium. Ik laat mijn blik over het gladde wateroppervlak van de Bodensee glijden. Erboven glinsteren de sneeuwhellingen van de 2.501 meter hoge Säntis als schuim in een glas bier. Prima omstandigheden voor een 420 kilometer lange rit aan de voet van de Alpen.
Ansichtkaart-idylle
De Bodensee-Königssee fietsroute begint gelijk pittig en gaat vanaf de oever zonder aanloop direct omhoog de Allgäu in. Het landschap is net als uit een reclamefolder: kleine bossen worden afgewisseld door grasvelden vol met paardenbloemen. De wind ruist door de appelbomen en blaast een zacht briesje over ons heen. De ene heuvel volgt na de andere. Eerst razendsnel naar beneden in de richting van een riviertje of beek, dan weer langzaam omhoog naar een dorp met in het midden een kerk met een uidak op de toren.
De volgende dagen loopt alles op rolletjes: we komen langs Schloss Neuschwanstein en kijken uit op de 2.962 meter hoge Zugspitze. Daarna worden we tijdens prachtige etappes door het Murnauer Moos en het ten zuiden van de Chiemsee gelegen beschermde natuurgebied Kendlmühlfilzen beloond met fascinerende vergezichten. Ook de plaatsen Kochel am See, Bad Tölz en Fischbachau passen met de gevelschilderingen van de boerenhuizen perfect in het lieflijke landschap. Het stijgen en dalen gaat flink in de benen zitten en we hebben steeds behoorlijk trek, zodat we ons ’s avonds hongerig op de Beierse keuken storten. We doen ons te goed aan ‘Käsespätzle’, schnitzels en ‘Knödels’ (aardappelknoedels) en eten zo de verbruikte calorieën er weer aan!
Net zo verslavend als een pul bier
Naast het lekkere eten worden we ook voortgedreven door onze drang naar nieuwe ervaringen. Of het nu de Tegernsee, Schliersee of Chiemsee is – hier kun je overal voor een vakantie naartoe. Maar voor ons zijn deze bergmeren nu eerder een bijkomstigheid. We willen steeds verder naar het oosten.
In Schönau aan de Königssee zoeken we de eerste de beste biergarten op. Wederom kijken we uit over het water. Dit keer dansen er kleine golfjes van de ene naar de andere oever. Het lijken wit-blauwe ruitjes, net als ons tafelkleed. We heffen ons glas, proosten en met de wetenschap waarom we deze tocht opnieuw reden. Beieren op de fiets te ontdekken is zo groots als het bergmassief van de Watzmann, zo mysterieus als koning Ludwig II en zo verslavend als een pul bier.
Informatie
Route
Het eerste deel van deze pittige tocht langs de voet van de Alpen loopt over geasfalteerde wegen. In het tweede deel rijd je over steentjes en gruis. De bewegwijzering bestaat uit borden met het blauwe opschrift ‘Bodensee-Königssee- Radweg’ op een witte ondergrond.
Bereikbaarheid
De startpunten in Lindau of Berchtesgaden (op een afstand van vier kilometer van de Königssee) zijn beide per trein bereikbaar.
Meer informatie
www.bodensee-koenigssee-radweg.de, www.allgaeu.de, www.oberbayern.de