Bruggen zorgen voor verbinding. Je bedwingt er dalen mee, steekt er rivieren mee over en bovendien zijn het nog blikvangers ook. Er zijn echt bruggen in Duitsland die tijdens veel vakanties op zich al een bezoek waard zijn. En wij verklappen jullie welke.
Avontuurlijk – Geierlay
De goegemeente stond er hoofdschuddend bij toen het eerste voorstel kwam om een brug over het Mörsdörfer Bachtal aan te leggen. Het overbruggen van de 360 meter leek pure luchtfietserij. Maar in 2015 werd het werkelijkheid. Tegenwoordig is de hangbrug Geierlay een toeristenmagneet in de wandelregio Hunsrück. Voor mensen met hoogtevrees niet aan te bevelen. Hij wiebelt en gaat wel 100 meter de diepte in. Maar ook al lijkt hij fragiel – het middendeel is niet eens een meter breed – hij kan wel 50 ton dragen.
Prettig gestoord – Kellenhusen
Mensen die aan de Oostzee op vakantie gaan, houden van spannende pieren. Die krijgen ze daar ook volop voorgeschoteld. Een brug die de zee in steekt staat daar niet alleen voor een saaie steiger, maar voor een echte belevenis. De constructie in Kellenhusen in Sleeswijk-Holstein trekt bezoekers uit Holsteins Zwitserland, badgasten uit Grömitz en vakantiegangers uit Fehmarn. Want dit is een show-brug van staal, hout en beton. Het fotogenieke bouwwerk is drie meter breed en voert 300 meter over het strand en het water. Onderweg kun je liggen, zitten of hangen. Zonnebaden en in het water springen kan ook.
Fotogeniek – Rakotzbrücke
Op Instagram is hij al jaren een hit. Terwijl de Rakotzbrücke alleen maar een ‘bezienswaardigheid’ is. In het bloemrijke Kromlauer Park in Saksen overspant de 19,8 meter lange stenen brug in een perfecte boog de Rakotzsee. Elk jaar trekt de weerspiegeling die van de brug een perfecte cirkel maakt tigduizend mensen. Terwijl de kleine plaats in Saksen ironisch genoeg maar 300 inwoners heeft. Niemand mag de brug uit de 19de eeuw meer op. Daar staat tegenover dat ze door de film ‘Matrix Resurrections’ uit 2021 wereldberoemd is geworden.
Lieflijk – de Hohenzollernbrücke
Veel mensen die met de trein naar Keulen gaan, komen over deze weg en worden dan behoorlijk overdonderd. Want de Keulse Hohenzollernbrug gaat niet alleen naar het Hauptbahnhof pal naast de Dom, maar is ook rijkelijk ‘ontsloten’. En wel door duizenden (het moeten er meer dan 100.000 zijn) hangsloten, die aan de balustrade van de brug zijn vastgemaakt. Als je dus verliefd naar Keulen komt zou je ook op het idee kunnen komen om als bewijs van liefde een gegraveerd slot aan de brug te bevestigen, om daarna de sleutel in de Rijn te laten zinken. Heeft de liefde zo’n ritueel nodig? Waarschijnlijk niet! Is het goed voor de Rijn? Nee. En ook voor de brug niet, want de sloten zijn verdomde zwaar.
Krom – de Göltzschtalbrücke
Attentie, superlatieven! Meer dan 26 miljoen bakstenen zitten er in dit imposante werkstuk met 81 bogen dat de relatief onbeduidende rivier de Göltzsch in het Saksische Vogtland overbrugt. Een indrukwekkend bouwsel. En bovendien ook de grootste bakstenen brug ter wereld. Maar wat eruitziet als een aquaduct uit de Romeinse tijd werd pas veel later gebouwd. In de jaren 1840 werd met deze brug de spoorweg van Leipzig naar Neurenberg mogelijk gemaakt.
Spectaculair – Tiger & Turtle
Het is een brug die niets met elkaar verbindt en ook geen ondoordringbare natuur onder zich heeft. Of het überhaupt een brug is, daarover valt ook te twisten. De Duisburgers noemen het kunstwerk gewoon een begaanbare achtbaan. Sinds de opening in november 2011 zorgt deze sculptuur in de hele wereld voor enthousiasme. Het van verre zichtbare ‘landmark’ werd opgetrokken op een vroegere helling in het zuiden van Duisburg. Als je de trappen tot de looping beklimt, word je beloond met een indrukwekkend uitzicht. Bij goed weer kun je van de binnenstad van Duisburg langs de Rijn tot Düsseldorf kijken. We zouden willen zeggen: een hoogtepunt van de industriële cultuur van het Ruhrgebied.
Duizelig – de Skywalk op de Königstuhl
De nieuwste topper onder de Duitse bruggen staat op Rügen en is een rondweg in ellipsvorm. Die leidt over, of we kunnen beter zeggen zweeft over, de 188 meter hoge Königsstuhl. Alleen al bekend vanwege het schilderij van Caspar David Friedrich. Je kunt 185 meter over de Skywalk wandelen. Als het aantal bezoekers het toelaat. Want hij mag zich natuurlijk in de grootst mogelijke populariteit verheugen. Zo’n constructie kom je anders alleen tijdens vakanties in verre oorden tegen.