TOP
Wolfgang Zwanzger/shutterstock.com
De Dom in Keulen bij avondlicht

Wat weet je over de Dom in Keulen

Je zou hem zo graag eens over zijn zandsteen aaien, hem zachtjes toefluisteren dat hij ook de komende eeuwen zijn trotse statuur moet behouden. De Dom in Keulen is een fantastisch bouwwerk en het waarmerk van de stad. Het hart van de metropool en terloops ook maar even de meest geliefde bezienswaardigheid van Duitsland.

Tekst: Jennifer Latuperisa

De Keulse Dom St. Peter en Maria is het beroemdste gotische bouwwerk van Duitsland. Hij is in één woord geweldig. Aan de ene kant vanwege zijn uitvoering en aan de andere kant vanwege de tijdsduur van de bouw. Volgens de overlevering rusten hier de beenderen van de Drie Koningen. Dit is een van de redenen waarom Keulen in de middeleeuwen voor veel christenen een bedevaartsoord werd. Tegenwoordig is het waarschijnlijk eerder de status als UNESCO Werelderfgoed die de toeristen uit verre landen naar Keulen trekt.

Het beroemdste gotische bouwwerk van Duitsland

travelview/shutterstock.com

Maar we zullen hier geen gedetailleerde beschrijving geven van het schip van de kerk, of van de prachtvolle domschat. In plaats daarvan concentreren we ons op feiten, die wellicht niet zo heel erg bekend zijn.

Pecunia non olet

Houd je vast! Dit zijn werkelijk fascinerende getallen: als men de Keulse Dom in zijn huidige pracht opnieuw zou bouwen, zou dit bouwwerk tien miljard euro kosten. De Elbphilarmonie in Hamburg, waarvan de bouwkosten voor extreem hoog worden gehouden, kost ter vergelijking 866 miljoen euro.

De Dom is niet alleen groot, maar ook rijk versierd

curioso/shutterstock.com

Bona fide

Met een enorm enthousiasme ging men te werk, maar halverwege was het niet alleen gedaan met de bouwijver, maar raakten ook de financiële middelen op. Zo bedroeg de uiteindelijke bouwtijd 632 jaren en twee maanden. Het lange termijn project van Gaudi’s Segrada Familia in Barcelona, dat tot nu toe nog steeds niet is voltooid, zal waarschijnlijk een bouwtijd van 144 jaar bereiken.

Quod erat demonstrantum

Het gaat toch om de grootte! Dat moeten de Ulmenaren tenminste hebben gedacht, toen ze tien jaar na de Keulse Dom hun Münster afbouwden en erop letten dat de toren ook gegarandeerd de aangegeven 157,22 meter van de Keulse zuidelijke toren overtrof. Daarom is de Keulse Dom vandaag de dag slechts de op twee na hoogste kerktoren ter wereld.

Fiat lux! 

Vensters, mooie vensters. Deze spelen in de Keulse Dom ook een belangrijke rol. De totale oppervlakte van de koorvensters is enorm en bedraagt 1.350 vierkante meter en is daarmee zelfs een van de grootste bewaard gebleven glasschilderkunstcycli uit de middeleeuwen. De vensters van de Keulse Dom hebben een totale oppervlakte van ongeveer 10.000 vierkante meter en dat komt overeen met de grootte van zo’n anderhalf voetbalveld.

In totaal heeft de Keulse Dom 10.000 m2 aan vensters

jennypong/shutterstock.com

Finis coronat opus

Hoezo Berlijn? En hoezo is de Brandenburger Tor de meest bezochte bezienswaardigheid in Duitsland? Dat is niet waar, want met ongeveer 20.000 bezoekers per dag is dit de Keulse Dom!

Spiritus rector

Meester Gerhard, zoals de dombouwmeester Gerhard von Rile liefdevol door de Keulenaren werd genoemd, viel bij een rondgang in april 1271 onder mysterieuze omstandigheden van de steigers van de Dom in aanbouw en raakte daarbij dodelijk gewond.

Ad Absurdum

Het Richter-venster is de nieuwste attractie van de Keulse Dom en tevens een steen des aanstoots. Smaken verschillen en daarom oogstte het werk van Gerhard Richter zowel lovende als afkeurende kritieken. Om een oordeel te kunnen vellen, kun je het beste zelf ter plekke in de zuidelijke dwarsbeuk gaan kijken. Op een vensteroppervlak van 113 vierkante meter werden 11.263 vierkantjes van 9,6 x 9,6 cm in 72 verschillende kleuren volledig toevallig gesitueerd. Gerhard Richter, die zelf in Keulen woont, heeft na de bepaling door de computer slechts heel weinig veranderd. De productiekosten van 370.000 euro werden door bijdragen van 1.200 gulle gevers gefinancierd. Gerhard Richter zelf heeft geen honorarium gevraagd.

Het Richter-venster veel besproken, uiteindelijk toch gewaardeerd

MsJaneCampbell/shutterstock.com

Nulla vita sine musica

Sinds 1924 herbergt de Keulse Dom de St. Petersklok, die door de Keulenaren eenvoudigweg ‘Decker Pitter’ wordt genoemd, de grootste vrij zwaaiende kerkklok ter wereld. Het gewicht van 24.000 kilogram is ongeveer gelijk aan dat van zes volwassen olifanten.

Quo vadis?

Een sportieve prestatie is de beklimming van de klokkentoren, vooral voor mensen met angst voor smalle wenteltrappen. Na 291 traptreden bereik je op een hoogte van 53 meter de klokkenstoel. Na nog eens 95 treden en een paar stappen op een metalen trap ben je op het panoramaplatform van de zuidelijke toren, waar je op een hoogte van ca. 97 meter een prachtig uitzicht over de hele stad en de omgeving hebt.

Informatie

www.koelner-dom.de