TOP
© Wälder GbR/ Hochschwarzwald Tourismus GmbH
Mannen picknicken in de natuur in het Zwarte Woud, Baden-Württemberg, Duitsland.

Verser kan niet: regionale producten rechtstreeks van de boerderij

In Duitse supermarkten liggen aardbeien uit Zuid-Afrika en tomaten uit Spanje, hoewel op de Duitse landbouwgrond om de hoek dezelfde producten worden verbouwd. Waarom zou je daarom niet vaker eens streek- en seizoensgebonden inkopen? Goed voor het klimaat en een steuntje in de rug voor de lokale boer. Het Hoge Zwarte Woud bijvoorbeeld, kent een enorme diversiteit aan zulke directe verkopers. Op deze boerderijen in het Zwarte Woud wachten prachtige boerenmarkten, waar vakantiegangers verse regionale en seizoensproducten rechtstreeks van de producent kunnen kopen. Hier is inkopen doen echt een belevenis, want bezoekers kunnen de dieren aaien en op de boerderij meewerken.

Tekst: Ulrike Klaas

Natuur, dieren en avontuur op boerderij Untermühlenbachhof

Koeien kietelen, varkens voeren en lummelende konijnen in het gras ontdekken. Op de Untermühlenbachhof, een boerderij bij St. Georgen in het Hoge Zwarte Woud, ben je plotseling in een heel andere wereld, waarin mens en dier harmonieus met en van de natuur leven. Je hebt meteen zin om bij de konijnen in het gras te gaan liggen of de sappige rode tomaten te plukken die rondom het huis groeien en er meteen in te bijten. Of over de uitgestrekte velden te zwerven en een kleurrijk bloemenboeket te plukken. Kinderen zijn gelukkig op de boerderij met al die dieren en natuur om zich in uit te leven. Er blijft bijna geen tijd over om de kleine speelplaats uit te proberen. Er is gewoon te veel te beleven: op de akker, bij het varkensvoeren, het melken en in de kaasmakerij.

Vrouw en man maken kaas op een boerderij in het Zwarte Woud, Baden-Württemberg, Duitsland.

© Wälder GbR/ Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Diverse boerderijeconomie: van kaas tot vakantiewoningen

Zit er brood in kaas? ‘Van wat die paar koeien en melkschapen afgeven kan niemand leven’, legt Anke Lützow uit, die de Untermühlenbachhof samen met haar man Hans-Hartwig in 1984 heeft gekocht. In de kaasmakerij worden van de melk verschillende soorten kaas gemaakt, yoghurt, kwark en roomkaas. Van de wei die bij de productie overblijft, mogen de varkens smullen. Die leveren tenslotte worst en vlees op. Op hun akkers verbouwen de Lützows oude graansoorten. De productie wordt verkocht op weekmarkten in de omgeving of in de boerderijwinkel. Wie als vakantieganger volop wil proeven van het boerenleven, kan het vakantiehuis op het boerenerf huren. Allemaal middelen waarmee het geld wordt verdiend om de boerderij en zijn bewoners te voeden. Behalve de familie Lützow en hun jongens wonen er het jonge gezin Hahn, stagiaires en gasten die zin hebben om bij het werk op de boerderij te helpen, net zo veel als er om de keukentafel passen.

Waar landbouw en plezier samenkomen: de Mathislehof

Koeien grazen op het platteland in het Zwarte Woud, Baden-Württemberg, Duitsland.

© Wälder GbR/ Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Plaatsgebrek leidde er ook toe dat de Lützows de Mathislehof in Hinterzarten pachtten. Ze hadden meer ruimte nodig om het jonge vee groot te brengen en dat gebeurt nu op de 50 kilometer verder gelegen boerderij. Samen vormen beide boerenbedrijven nu een maatschap, de Wälder GbR.

Boerderij in de bergen in het Zwarte Woud, Baden-Württemberg, Duitsland.

© Wälder GbR/ Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Op de in 1708 gebouwde Mathislehof bedrijven Sarah en Adrian, de schoondochter en zoon van Anke Lützow, nu biodynamische landbouw en ze houden er zoogkoeien. In de boerderijwinkel kunnen de gasten ook de producten van de Untermühlenbachhof kopen, net als het zelfgebakken brood van Sarah en Adrian. Frisse boerderijlucht maakt hongerig? Dan op naar het boerderijcafé, waar de gasten bij koffie, Saftschorle (aangelengd vruchtensap), huisgemaakt gebak en bio-ijs uitvoerig hun blik over het boerenleven van het Zwarte Woud kunnen laten dwalen. ‘De dagen op de boerderij zijn lang en arbeidsintensief, maar het werk geeft zo veel terug’, zegt Sarah Lützow. Het lijkt wel alsof de jonge vrouw een flinke portie van haar tevredenheid in het middagmaal stopt, zo heerlijk smaakt het.

Lachende vrouw die worst en kaas verkoopt op een boerderij in het Zwarte Woud, Baden-Württemberg, Duitsland.

© Wälder GbR/ Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Verwennerij uit de vruchtenkeuken

Zo is het ook bij Claudia Ketterer in haar ‘vruchtenkeuken’ in het ongeveer 40 kilometer verderop gelegen Unadingen. In haar boerderijwinkel verkoopt zij vruchtenjams en gelei, siroop, sappen, ingelegd fruit, chutneys en kruidenzout. Het fruit en de groenten verbouwt Claudia zelf en wilde bessen plukt ze in de bossen. Of ze haalt ze uit de regio Zuid-Baden, altijd afgestemd op wat in dat seizoen gedijt.

In het Hoge Zwarte Woud bevinden zich veel van deze directe verkopers. Mensen als de Lützows of Claudia Ketterer, die met veel passie in harmonie met en van de natuur leven.

Een overzicht van alle aanbieders vind je op hochschwarzwald.de/direktvermarkter