TOP
Foto: Jochen Tack
Werelderfgoed-Zeche-Zollverein-in-Essen-schachttoren-in-het-avondlicht

Zeven leuke tips voor het weekend in het Duitse grensgebied

In Duitsland is het leven weer redelijk op gang gekomen. Dat betreft ook de cultuursector. Kleine Evenementen vinden weer volop plaats – ook kun je weer lekker gaan eten en drinken. Kijk naar onze tips voor het weekend in het Duitse grensgebied.

Uitstapjes in tijden van Corona

Voordat we ingaan op onze tips voor het weekend in het Duitse grensgebied willen we je even het volgende laten weten. Voor evenementen in Duitsland nu, dat je pas vanaf 300 deelnemers een speciaal hygiëneconcept nodig hebt. Datzelfde aantal bezoekers is ook live bij sportwedstrijden en in de horeca toegelaten, als een passend concept goedgekeurd is. Net als in Nederland is wel de anderhalve-meter-regel van toepassing. Ook moet je mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, in winkels en in gesloten ruimtes zoals musea. In de horeca is dat alleen op weg naar je tafel of naar de toiletten nodig. Verder is er geen reden meer, waarom je niet een uitstapje over de grens zou maken. Let er wel op, dat je op de meeste plekken van tevoren moet reserveren.

Schitterende Hollandse schilderijen in Keulen

Willem Hermansz. van Diest, Schepen en boten voor de kust bij Dordrecht, 1650er Jahre, olie op eikenhout, prive verzameling, Keulen

Willem Hermansz. van Diest, Schepen en boten voor de kust bij Dordrecht, 1650er Jahre, olie op eikenhout, prive verzameling, Keulen

De schepen van de 17de eeuw waren de voorbodes van de globalisatie. Geen enkel land wist meer van de scheepvaart en de handel te profiteren dan Nederland. Tegelijkertijd ontwikkelde ons kleine landje zich ook cultureel tot wereldmacht. Geen wonder dus, dat een buitengewoon groot aantal schilderijen van Nederlandse meesters de scheepvaart als motief heeft. In het gerenommeerde Wallraf-Richartz-Museum in Keulen zijn er nog tot en met 21 mei 2021 werken van onder meer Jan van Goyen, Salomon van Ruysdael, Henrick Cornelisz. Vroom en tal van andere meesters te zien.

Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud, Obenmarspforten, 50667 Köln, www.wallraf.museum, Entree € 8/4,50, di–zo 10–18 uur

Kunstmuseum Picasso in Münster: Het genie en zijn tijdgenoten

In Barcelona en Parijs staan bekende musea die aan het werk van Pablo Picasso gewijd zijn. Maar wist je wel, dat er ook in de Westfaalse stad Münster een dergelijk museum bestaat? In het Museum Pablo Picasso vind je vooral litho’s, uit een particuliere collectie. Op het ogenblik is naast de vaste tentoonstelling ook nog een tijdelijke expositie te zien. Deze behandelt het werk van Picasso in relatie tot de kunst van tijdgenoten als Georges Braque, Marc Chagall en Henri Matisse. Zeker de moeite waard!

Picassoplatz 1, 48143 Münster, www.kunstmuseum-picasso-muenster.de, Entree € 10/8, di–zo 11–17 uur

Met de boot langs het Siebengebirge

Een uitje op de MS Asbach behoort tot de leuke tips voor het weekend in het Duitse grensgebied

Foto-Köln-Düsseldorfer

Ook de vloot van de Köln-Düsseldorfer is sinds 1 juli weer op de Rijn en enkele andere rivieren onderweg. Wat dacht je van een dagje genieten aan dek terwijl je op weg bent naar het legendarische Siebengebirge met de Drachenfels? Ga aan bord in Bonn of Keulen. Als je wilt, kun je ook een enkele reis boeken en met de trein naar je uitgangspunt teruggaan. Het vertrekt vanuit Keulen is om 9.30 uur, terug ben je om 19.00 uur. Tickets kun je hier verkrijgen

Prijzen: € 54/27, vertrektijden: www.k-d.com/de/schiffstouren/siebengebirgs-tour

Wandelen in het Bergische Land

Panorama bei Däinghausen

Klaus Stange/avvtention.de/das Bergische

Ten oosten van Keulen vind je prachtige natuur met indrukwekkende bossen, flinke heuvels en kleine valleien. Wandelaars kunnen kiezen uit 24 routes met lengtes tussen de vier en 16 kilometer. Het concept van de Bergische zwerftochten (“Bergische Streifzüge“) houdt in, dat elke wandeling aan een speciaal onderwerp is gewijd. Aan de “Bensberger Schlossweg” zijn er bijvoorbeeld in minder dan tien kilometer vier zeer verschillende kastelen, buitenplaatsen en statige huizen te ontdekken. Ook zijn er zes paden, die geschikt zijn voor gezinnen. Meer informatie zoals gedetaillerde routebeschrijvingen vind je op de website. www.bergisches-wanderland.de

Industriecultuur: Rondleiding door werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen

Er zijn altijd leuke tentoonstellingen of installaties te zien rond Zeche Zollverein

Foto: Ruhrtourismus Nielinger

Tot 1993 werd in de imponerende cokesoven steenkool verfijnd tot cokes bij meer dan 1000 graden Celsius. Onder deskundige begeleiding leren de deelnemers de productieprocessen kennen van wat ooit de grootste cokesfabriek van Europa was. Het hoogtepunt van de rondleiding over het terrein is het indrukwekkende panorama over het hele werelderfgoed.

Kokerei Zollverein, Arendahls Wiese, 45141 Essen, www.zollverein.de, Rondleidingen om 11.30 en 14.30 uur, Entree € 9/4,50 (families € 22/14)

Nog meer tips voor het weekend in het Duitse grensgebied

Overnachten in Little Tokio in Düsseldorf

Strak ingerichte kamer van het Me and all Hotel in Duesseldorf

Foto: Me and all Hotels

Een vakantie in Japan zit er voorlopig niet in. Toch hoef je niet helemaal afstand te doen van de cultuur van het verre oosten. In Düsseldorf namelijk heb je de grootste Japanse gemeenschap van heel West-Europa met een grote hoeveelheid aan restaurants en winkels. In het strak ingerichte Me and All Hotel kun je zelfs midden in Little Tokio slapen, terwijl ook je kamer oosterse invloeden heeft. En lekkere sushi en tempura vind je in de buurt sowieso.

Me and all Hotel Düsseldorf, duesseldorf.meandallhotels.com

Muziek: Concert op museum eiland Hombroich

Het-recketstation-of-muziekgebouw-op-museum-eiland-hombroich

Foto: Stiftung Insel Hombroich

Op het prachtige terrein van het museum eiland Hombroich kun je op zondag 19 juli een concert bijwonen. Het Penki-Quintett uit Keulen speelt in het kader van de plaatselijke zomerconcerten onder meer werken van Mozart, Haydn, Bizet en Ravel. Het concert begint om 15 uur op de binnenplaats van het Haus für Musiker op het zogenoemde raketstation. De entree is gratis. Vanwege de corona-maatregelen mogen er maar 100 mensen aan het concert deelnemen. Wie als eerste komt, wordt naar binnen gelaten, totdat de limiet bereikt is.

Penki-Quintett, 19 juli 2020, 15 Uhr, Haus für Musiker, Raketenstation Hombroich 12, 41472 Neuss, www.inselhombroich.de