De andere kant van Keulen

De rechter Rijnzijde wordt in Keulen de‘ Schäl Sick’ genoemd. Over de Schäl  Sick doen vele verhalen de ronde. Zo zou de naam afkomstig zijn uit de tijd dat de trekschuiten door paarden over de Rijn werden getrokken. De paarden werden hierbij zozeer verblind door de zon op het water, dat ze er aan het rechter oog blind van werden. Daarom droegen ze later aan de rechter kant, aan de Schäl Siek, een oogklep.

De Rijn vanaf de andere kant De Rijn vanaf de andere kant De Südbrücke, Keulen

Vaak werd er in Keulen nogal neerbuigend over de rechter Rijnzijde gesproken. Dat was de zijde waar Deutz, Leverkusen en Düsseldorf lagen. De vroegere burgemeester van Keulen Konrad Adenauer zou al op de Hohenzollernbrug de gordijntjes van de coupé in de trein dichtgedaan hebben. Daar lag immers Siberië en daar woonden de Bolsjewieken. Maar wat je even niet mag vergeten is dat ook destijds al aan de rechterzijde van de Rijn in Keulen de belangrijkste standplaatsen van de industrie te vinden waren. En daar werd het geld verdiend waar de stad zijn welvarendheid aan te danken had.

Poller Wiesen in KeulenNog steeds krijg je aan de rechter Rijnzijde een enigszins tweeledig gevoel. Aan de ene kant zie je er de schroothopen en oude vervallen loodsen en de lelijke fabrieksgebouwen van o.a. Aurora. Aan de andere kant heb je er de nieuwe trappen van de Rijnboulevard onderaan de Hohenzollernbrug met de ontelbare hangslotjes. Hier zitten de mensen bij mooi weer en genieten van de zon. Verderop onder de Rodenkirchener brug ligt pal aan het water de Campingplatz Stadt Köln, die van eind maart tot eind oktober is geopend en waar je voor weinig geld kunt kamperen op een afstand van ca. 6,5 kilometer van de Dom.

Tussen de Rodenkirchener en Severinsbrug ligt over een lengte van ongeveer 4 kilometer een strook gras, de zgn. ‘Poller Wiesen’. Hier worden in de zomer evenementen georganiseerd, zijn mensen aan het voetballen, vliegeren, picknicken, kortom het is een heerlijk gebied om te recreëren.

Laag water in de RijnIn de winter kun je er heerlijk wandelen, waarbij je vooral van het uitzicht op de andere Rijnzijde kunt genieten. Natuurlijk is de Dom een opvallend element in de Keulse skyline. Maar ook de kraanhuizen, de gerenoveerde pakhuizen en de diverse kerken leveren met elkaar een mooi plaatje op. Wij waren eind januari onderweg bij laag water en liepen als het ware door de bedding van de rivier.

Uitzicht op Keulen vanaf de Poller Wiesen

Hier vind je meer informatie over Keulen en de camping.

 

Naar boven