TOP
Foto: U. Kaufmann

De Ruhrtriennale – festival der kunsten in het Ruhrgebied

De Ruhrtriennale nodigt ieder jaar vanaf augustus tot en met september hedendaagse kunstenaars uit om in de monumentale industriearchitectuur van de zgn. ‘Ruhr-metropool’ op te treden.

Voormalige montagehallen, cokesfabrieken en machinegebouwen van de mijnbouw en staalindustrie veranderen in imposante podia en zorgen voor het wereldwijd unieke karakter van het festival. Gespeeld wordt o.a. in de  Jahrhunderthalle in Bochum, de energiecentrale en de turbinehal in het Landschaftspark Duisburg-Nord en tevens op meerdere terreinen van het UNESCO werelderfgoed Zollverein in Essen. Door het uitstekende openbaar vervoer in de omgeving kunnen de festivalbezoekers gemakkelijk tussen de verschillende steden heen en weer reizen.

Foto: H. Brinkmöller-Becker

Het programma wordt grotendeels bepaald door de intendant, die iedere drie jaar opnieuw wordt benoemd. De organisatrice voor de festivals van 2018, 2019 en 2020 is de internationaal actieve theaterproducente Stefanie Carp. De Zwitserse regisseur en musicus Christoph Marthaler is gedurende deze drie jaar benoemd als associated artist.

Het programma onderscheidt zich met nieuwe werken en premières die zich bewegen op het grensvlak van muziektheater, toneel, dans, perfomance en beeldende kunst. Elk jaar in de nazomer laat de Ruhrtriennale actuele ontwikkelingen zien uit de internationale kunst- en cultuurscene. Regelmatig gaan producties vanuit het Ruhrgebied aansluitend op wereldtournee.

Foto: D. Sadrowski

tickets & info

Ruhrtriennale – Festival der kunsten

augustus t/m september 2020

Uitgebreide informatie over programma, ticketverkoop en hotels is online te verkrijgen via deze website en telefonisch via +49 (0) 221 28 02 10.