Met dank voor de medewerking aan Tourismusverband Osnabrücker Land e.V.

Landesgartenschau Bad Iburg

Bezoekers van het tuinevenement Niedersächsische Landesgartenschau (LaGa) kunnen nog tot en met 14 oktober genieten van een veelzijdig, inspirerend park rond het eeuwenoude kasteel van Bad Iburg.

Impressie van de Landesgartenschau Bad Iburg Impressie van de Landesgartenschau Bad Iburg Foto: Klaus Herzmann

Boven de boomtoppen van het Teutoburgerwoud

Bovendien biedt de LaGa een volledig nieuwe boservaring dankzij het boomkroonpad, dat speciaal is aangelegd voor dit tuinevenement. Een 32 meter hoge toren brengt je naar de toppen van de oude woudreuzen. Je kunt kiezen voor de trap (158 treden) of de lift. Als je vanuit de schaduw van het Waldkurpark boven komt, moet je wel even wennen aan het felle zonlicht. Hier is alles anders: de bladeren zijn delicater, de vogelgeluiden luider en helderder, het licht en de lucht zuiverder, en de hemel is een beetje dichterbij.

Oog in oog met vleermuis en specht

Wandel op het 400 meter lange pad gemaakt van massieve lariksplanken. Dwaal door de verborgen wereld van eekhoorns, vleermuizen en spechten - en leer hun leefgebied kennen. Op informatieborden kun je nalezen waar de vleermuisgrotten zijn, hoe spechten hun nestholen kloppen en waarom eekhoorntjes zulke goede klimmers zijn. Het boomkroonpad zet de zintuigen op scherp voor tal van bijzondere details. Natuurlijk heb je van boven ook een prachtig uitzicht op de groene heuvels van het Teutoburgerwoud en Schloss Iburg. Al meer dan 1000 jaar staat het slot op een uitloper van het meest noordwestelijke laaggebergte in Duitsland. Aan de voet ligt het gezellige oude centrum van het Kneipp-kuuroord Bad Iburg.

Boomkroonpad blijft ook na de LaGa open

Tussen het boomkroonpad en het slot ligt het 25 hectare grote terrein van de LaGa. Rondom de oude bisschopsresidentie zijn 5 verschillende arealen met natuur en tuinkunst te bezoeken. Het grootste is het Waldkurpark met 14 open plekken tussen beuken, essen, sparren en kersenbomen; sommige van deze bomen zijn wel 250 jaar oud. Trouwens, het boomkroonpad blijft ook na de LaGa bestaan. Zo wordt het mogelijk om het ontluiken van het eerste voorjaarsgroen en prachtige bloeiende kersenbomen te beleven vanuit een vogelperspectief.

Muziek en theater aan de Charlottensee

De Blütenterrassen, een klein maar fijn areaal van de LaGa, vormen de overgang van het bos naar het Charlottensee Park. Tuinders en plantenkwekers laten hier hun vaardigheden zien. In twaalf thematuinen, in de rozentuin, op de tuinmarkt en in de bloemenhal zijn steeds andere beplantingen, tentoonstellingen en activiteiten te bewonderen. De Tegelwiese is een prachtige natuurlijke tuin met wetlands, een wei met wilde bloemen en insectenhotel. Geweldig voor kinderen is de waterspeeltuin. 

Het Charlottensee Park aan de voet van het kasteel is het hart van de LaGa in Bad Iburg. Op het podium vinden tijdens het 180 dagen durende evenement maar liefst 1500 optredens en presentaties plaats. Tot de hoogtepunten behoren het Steampunkweekend (7-8 juli), ‘Charlotte’s Träume’, een betoverende lichtenscenering in het park (10-11 augustus, ´s avonds) en het Nedersaksische Korenfestival (18-19 augustus).

Een bosbad en de vernieuwde Kneippmethode

Het Charlottensee Park is ook het centrum voor alle activiteiten rondom het thema gezondheid. Hier vind je bijvoorbeeld een Kneipp-ligstoel, Kneipp-fun-fontein en Kneipp-speeltuin. Het kuuroord Bad Iburg heeft het tuinevenement als aanleiding genomen om de gezondheidsleer van waterdokter Sebastian Kneipp een nieuwe draai te geven. Spannend is bijvoorbeeld het ‘Waldbaden’. Deze ontspanningstrend met de naam Shinrin Yoku komt weliswaar uit Japan, maar past uitstekend bij de Kneipp-methode. Ook Kneipp adviseerde – naast de hydrotherapie – om te bewegen in de natuur en was overtuigd van de heilzame werking van planten. En dat is precies waar het om gaat bij Shinrin Yoku: langzaam en bewust bewegen in het bos om zo stress af te bouwen, de bloeddruk te verlagen, het immuunsysteem te versterken en een burn-out te voorkomen.

Ook in andere kuuroorden in het Osnabrücker Land kan het ‘Waldbaden’ worden uitgeprobeerd. Inmiddels bieden zo´n 10 speciaal opgeleide coaches in Bad Iburg, Bad Rothenfelde, Bad Laer en Bad Essen cursussen aan. Wel van tevoren aanmelden.

Actieve ontspanning in het beboste heuvellandschap

Als je het eenmaal onder de knie hebt om met korte meditaties het bos langzaam op je te laten inwerken, voel je hoe je goede zin krijgt, tot rust komt en ontspant. De eenvoudige mindfulness- en ontspanningsoefeningen zijn natuurlijk een bijzondere ervaring in de prachtige bossen van het Wiehengebirge en het Teutoburgerwoud, maar kunnen ook heel gemakkelijk thuis in het stadspark worden gedaan.

Fiets- en wandelpaden door de natuur en UNESCO Geopark TERRA.vita

Het heuvellandschap en de kuuroorden, de mooie oude stadjes en lieflijke dorpen van het Osnabrücker Land zijn uitstekend op de fiets of te voet te verkennen. Bad Iburg bevindt zich bijvoorbeeld op de plek waar de twee lussen van de populaire wandelroute Ahornweg elkaar kruisen. Bovendien ligt de plaats langs de bekende Top Trail Herrmannshöhen. De Grenzgängerroute Teuto-Ems heeft van de Duitse fietsersbond ADFC maar liefst 4 sterren gekregen en is daarmee de beste fietsroute van de streek.

Van Varusslag tot versteende dinosaurussporen

Het pittoreske vakwerkstadje Bad Essen ligt langs de wandelroute Wittekindsweg. Deze loopt grotendeels over de heuvelrug van het Wiehengebirge en verbindt Osnabück, de stad van de Vrede van Westfalen, met Porta Westfalica. Bad Essen is een citta-slow gemeente en een goede keuze voor liefhebbers van goed eten. De plaats ligt op de DiVa Walk en DiVa Tour: routes die fietsers en wandelaars naar onder meer het museum over de Varusslag (oftewel de slag bij het Teutoburgerwoud) en versteende Dinosaurussporen leiden. Misschien wel de meest bijzondere plek in het TERRA.vita UNESCO natuur- en geopark.

Andere tuinen om weg te dromen 

Tuinliefhebbers die naar het Osnabrücker Land komen om van de LaGa te genieten, zijn waarschijnlijk ook te porren voor een uitstapje op de GartenTraum-tour. Deze fietsroute voert langs drie dozijn prachtige parken en tuinen. Sommige daarvan zijn voor publiek toegankelijk; andere bijzondere particuliere tuinen kunnen alleen na aanmelding worden bezocht.

Informatie over de LaGa in Bad Iburg

Geopend t/m 14 oktober 2018
Toegang: dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur
Geopend tot zonsondergang
Prijzen: dagkaart voor volwassenen € 18,50; gereduceerd tarief € 16,00
Kinderen en jongeren t/m 16 jaar vergezeld van een ouder of grootouder: gratis
Ingangen: hoofdingang rotonde Holperdorper Tal en ingang Beckerteichpforte
Oppervlakte: 250.000 m², inclusief 27.000 m² water
www.laga2018-badiburg.de
www.baumwipfelpfad-badiburg.de

Toeristische informatie

Tourismusverband Osnabrücker Land e.V., Tel. +49(0)541 / 323 45 67, Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!, www.osnabruecker-land.de

 

Meer in deze categorie: « De groene Hunsrück
Naar boven