Dikkerdjes met een donzige vacht

Deze familie gaat Frank Gutzke in het bijzonder aan het hart: “De kleine kwam op 24 december ter wereld. Meestal worden de puppy’s na de geboorte door de moeders van de stieren afgeschermd. Maar in dit geval kwam de oude uit het water en begroette zijn vrouwtje met zijn neus tegen haar neus. Het zag er bijna uit alsof ze elkaar kusten. Sindsdien liggen ze hier gedrieën heel intiem bij elkaar.” De door het weer getekende noorderling die in het echte leven met pensioen is, houdt nu al meer dan drie weken de wacht op Düne, het zandeilandje vlak voor Helgoland.

Dikkerdjes  met een donzige vacht Foto: Shutterstock/Frank Fichtmueller

Geboorterecord 

Vanaf december werpen de kegelrobben hier hun puppy’s. Frank Gutzke en zijn collega’s van de vogelbescherming letten erop dat ze niet te veel gestoord worden. De kegelrobben golden aan de Duitse kust ongeveer honderd jaar als uitgestorven. Ze hadden zich teruggetrokken in de Noord-Atlantische Oceaan richting Noorwegen en Schotland. In 1989 werden ze weer op Helgoland ontdekt; het eerste jong werd in 1996 geboren. Sindsdien groeit het bestand gestaag – blijkbaar is er in de Duitse Bocht weer genoeg vis. in de winter van 2016 werden er 317 puppy’s geteld; het jaar ervoor ongeveer 247 en in het seizoen 2017/2018 is zelfs een record aan geboortes gemeld. In januari 2018 zijn er al 425 pasgeboren baby’s geteld en dan is het werpseizoen nog niet eens voorbij.

Rust voor de dieren
Het grootste roofdier van Duitsland zorgt tegen de achtergrond van het enige ‘Hochseeinsel’ (eiland buiten de territoriale wateren) voor de schattigste nakomelingen van het land. En zo’n superlatief willen de Helgolanders uiteraard ook als toeristische trekpleister uitbuiten. Maar de drang van bezoekers om zo dicht mogelijk bij de dieren te komen is moeilijk te verenigen met de behoefte van de robben om hun jongen ongestoord te laten opgroeien. Om ervoor te zorgen dat de positieve ontwikkeling zich doorzet, trotseren Gutzke en consorten dagelijks vrijwillig de meest uiteenlopende weersomstandigheden en zorgen er o.a. voor dat de bezoekers de dieren niet te dicht benaderen. Vanuit Helgoland varen toeristen met een kleine, stampende veerboot naar Düne. Vervolgens lopen ze dwars over de zandstranden, die het 0,7 km² grote eiland aan drie zijden omsluiten. Het zand schuurt in witte wolken over de platte bodem en daar liggen ze al: alleen in kuilen en gedeeltelijk door opgewaaid zand bedekt, alsof ze zo uit de hemel zijn gevallen. Zestig tot zeventig centimeter lange, bewegingsloze dikke wurmen met een vuilwitte donzige vacht. 

Familie-idylle
Soms lijkt het wel of de diertjes bevroren zijn, totdat er eentje met twee zwarte kogelronde, schijnbaar klaarwakkere ogen boven het zand uitkijkt of een zacht huilgeluid laat horen. De moeder ernaast, een lichtgrijze, bijna twee meter lange spekrol, kijkt af en toe oplettend met haar spitse snuit in het rond. En uit het schuimende zeewater houdt de trotse papa, een zwartglanzende, 250 tot 300 kilo zware kolos zijn territorium en zijn geliefde vrouw goed in de gaten. Een beetje liggen, slapen en sabbelen aan moeders tepels – jonge robben bruisen bepaald niet van activiteit. Hun belangrijkste opgave is het om per dag één kilo spek aan te komen. Soms liggen ze een beetje op hun rug te wiegen of huppen gesteund op hun voorste flippers een stukje door het zand. Maar steeds controleren ze even: is mama er nog?

Uitvliegen en terugkeren
Een stuk verder op het strand liggen twee jonge dieren. Ze zijn al grijs en verliezen de laatste plukken van de donzige babyvacht. De dieren zijn ongeveer vier weken oud. Binnenkort is het voorbij met de gratis voeding aan moeders borst. Elke dag kan het zover zijn dat ze op weg gaan naar de zee verderop. Het leven van een zwerver met uitstapjes naar Schotland en Noorwegen lokt, net als een nieuw, onafhankelijk bestaan als zelfverzorger: ergens anders smaken haring en spiering ook en als er zo af en toe een tongetje tussen zit is dat nog beter! Over vijf of zes jaar, als ze volwassen zijn, komen ze terug en stichten hier hun eigen gezin.

Dit bericht is een uittreksel van het artikel van Franz Lerchenmüller, dat in z’n geheel is gepubliceerd in het Duitsland magazine 3/2017.

Meer informatie
Helgoland Touristik
Lung Wai 28 (in het stadhuis)
27498 Helgoland
Telefoon +49(0)4725/8137-0
www.helgoland.de

Naar boven