TOP
Foto: Museum voor Lakkunst Münster

Museum voor Lakkunst Münster

Het Museum für Lackkunst is een instelling van BASF op de standplaats Münster. Het centraal gelegen Museum voor Lakkunst neemt een bijzondere plaats in binnen het culturele leven van Münster.

De collectie omvat ca. 2000 voorwerpen uit verschillende landen, die in uiteenlopende constellaties aan de bezoekers worden voorgesteld. De veelal kleine en filigrane werken zijn overzichtelijk naar oorsprong en techniek gerangschikt. Terwijl de lakkunstwerken met hun esthetieken schoonheid de toeschouwer direct bekoren, wordt de kostbaarheid ervan pas echt duidelijk als je meer te weten komt over de gecompliceerde productietechnieken.

De grondstof lak heeft de mensheid altijd al gefascineerd, niet alleen vanwege de beschermende eigenschappen, maar ook vanwege de glans. Die geeft aan objecten hun buitengewone schoonheid en attractiviteit. Lakkunst is ontstaan in China, waar ook de oudste objecten van de collectie vandaan komen, namelijk van voor de christelijke jaartelling. Een periode waarin lak ook in Japan al zijn toepassingen vond.

Foto: Museum voor Lakkunst Münster

Halverwege de 16e eeuw kwamen de eerste Oost-Aziatische lakwerken per schip naar Europa. Hier werden ze in hoofse kringen enthousiast onthaald, waardoor een enorme vraag ontstond. Het duurde tot in de 18e eeuw voordat de Europese lakkunst zich van de Oost-Aziatische wist los te maken en eigen versieringstechnieken en motieven ontwikkelde.

Veel eerder, in de 11e eeuw, waren de tradities van de lakkunst al in de islamitische landen doorgedrongen. India, Perzië en Turkije gelden in de geschiedenis van de laktechniek als bruggenbouwers tussen Azië en Europa. Het Museum voor Lakkunst besteedt in zijn unieke collectie ook aandacht aan invloeden van uiteenlopende culturen en tijdperken. Dit blijkt uit het veelomvattende repertoire met stukken die variëren van een miniatuurdoosje voor rookwaren tot aan prachtig met parelmoer ingelegde kistjes en kasten.

Foto: Museum voor Lakkunst Münster

info

Museum für Lackkunst

Windthorststraße 26

48143 Münster

Tel. +49 (0) 251 / 4 18 51-22

Facebook

Openingstijden 

woensdag – zondag en feestdagen van 12 tot 18 uur

dinsdag van 12 tot 20 uur