TOP
Foto: Thomas Berns/Ruhrtriennale
Optreden van Point Linie Area tijdens het cultuurfestival Ruhrtriennale in 2021

Het cultuurfestival Ruhrtriennale: Kathedralen voor de kunst

Waar vroeger mensen achter stampende machines hun brood verdienden, vindt tegenwoordig een van de grootste en meest ambitieuze kunstfestivals van Duitsland plaats: De Ruhrtriennale.

In deze samenhang heeft directeur en oprichter Gerard Mortier de Ruhrtriennale als ‘Kunstfestival met werkplaatskarakter’ gecreĂ«erd.

De Jahrhunderthalle in Bochum behoort tot de locaties van de Ruhrtriennale

Foto: Jörg BrĂŒggemann

De meeste podia, waar de Ruhrtriennale sinds haar oprichting in het jaar 2002 speelt zijn reusachtig. Het zijn onder andere cokesfabrieken, blower hallen, machinehuizen en kolenmenginstallaties. Ook slakkenbergen en braakliggende terreinen overgebleven van de mijnbouw en staalindustrie horen erbij. Gerard Mortier noemde het de ‘Kathedralen van de kunst’. De meeste plaatsen waar wordt opgetreden, kunnen niet verduisterd worden. Het daglicht is net zo goed onderdeel van de show als een warme zomerdag, een koude wind of regen die op het dak klettert.

Verborgen schatten dichtbij de grens

“Al deze industriĂ«le plaatsen zijn zoiets als enorme persoonlijkheden. Aan de andere kant laten ze door hun troosteloosheid en ontheemding een ondoorgrondelijke gevoeligheid en kwetsbaarheid zien”, zegt de huidige intendant, de Zwitserse regisseuse Barbara Frey. Hier kun je naar verborgen schatten graven en de essentie van de mens rechercheren.

Barbary Frey is intendant van het cultuurfestival Ruhrtriennale in Duitsland

Foto: Daniel Sadrowski/Ruhrtriennale

Van half augustus tot eind september gaan hedendaagse, internationale kunstenaressen en kunstenaars een inspirerende dialoog aan. Die bevat ondermeer muziektheater, toneelspel, dans, performance en literatuur. De podia waar wordt opgetreden spelen daarbij altijd een rol: Architectonische zwaargewichten als bondgenoot van de kunst.

Meer informatie over het cultuurfestival Ruhrtriennale

Het volledige programma en kaartverkoop voor het cultuurfestival Ruhrtriennale 2022, informatie over de bereikbaarheid en overnachtingsmogelijkheden zijn vanaf eind april online via www.ruhrtriennale.de

Optreden van de Band A Divine Comedy tijdens de Ruhrtriennale in Duitsland

Foto: Katja Illner

Ruhrtriennale – Festival der KĂŒnste. Augustus en september 2022 in de steden van de zogenaamde Ruhrmetropool, dichtbij de Duits-Nederlandse grens. Denk hierbij ondermeer aan steden zoals Essen, Bochum, Dortmund, Hagen en Gelsenkirchen. Al die steden liggen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die meteen achter de grens begint. Dat betekent tegelijkertijd, dat je er vanuit Nederland in no time bent.