TOP
Landschappelijk berglandschap. Uitzicht op het Zwarte Woud in Duitsland. Foto: Funny Solution Studio/Shutterstock.com
Zwarte Woud

Beleef de herfst in Baden-Württemberg

De avonden worden frisser, de dagen korter, en de zon tovert een warm, gouden schijnsel tevoorschijn. De herfst laat de natuur in Baden-Württemberg stralen en is heel geschikt voor afwisselende dagtrips. 

Genieten van rijkgeschakeerde natuur

Ga nog eens naar buiten, de natuur in, en geniet van de laatste zonnestralen. Het geel en oranje van de herfst brengen je in opperbeste stemming. En tegelijkertijd sterkt je immuunsysteem aan. Als dat geen goede reden is om de natuur te verkennen!

 

Herfstvakantie in het Noordelijk Zwarte Woud

foto: isocont GmbH/ Peter Mast

Als de bladeren in de bossen volop verkleuren en de zon zijn warm-gouden schijnsel op bergtoppen en ravijnen laat vallen, breekt de ideale tijd aan om af te reizen naar het Zwarte Woud: de herfst. Heerlijk om een paar dagen bij milde temperaturen door dit magische landschap te wandelen en nog eens flink energie bij te tanken. Als het in de zomer al te warm wordt, heeft het Zwarte Woud in de herfst bijzondere natuurbelevenissen voor zijn gasten in petto.

 

Smalle paden, wilde wouden en fantastische uitzichten kom je hier tijdens het wandelen tegen. In het grootste natuurpark van Duitsland valt veel te ontdekken, zoals het Hochmoor, de Wildsee en diepe ravijnen. Op de ‘Qualitätswegen’ (kwaliteitswandelroutes) in het Noordelijk Zwarte Woud komen natuur en culinaire beleving samen. Ga onderweg eens een Gaststätte in om een regionale specialiteit te proberen. Käsespätzle of de beroemde Maultaschen zijn klassiekers die op allerlei manieren worden bereid. En rond je mooie outdoor-belevenis af met een bezoek aan een van de thermen, die gevoed worden vanuit de bronnen van het Zwarte Woud. Ze maken je gezond en weerbaar voor de lange winter. Je onderdompelen in het warme bronwater is ook een bijzondere belevenis voor je zintuigen. Door hun warme water kun je heerlijk zwemmen in de buitenzwembaden van de thermen en genieten van de frisse herfstlucht.

 

Wandelvakantie in het Hochschwarzwald

foto's: Hotel 4 Jahreszeiten

De wandelroutes in het Hochschwarzwald – het bovenste deel van het Zwarte Woud – zijn onderscheiden als Premium Wanderregion. Je hebt hier wandelingen in alle moeilijkheidsgraden, van makkelijk tot zwaar. Goed bewegwijzerde wegen voeren je door woest-romantische ravijnen en naar prachtig beboste hoogten met fascinerende panorama’s. En naar bijzondere natuurverschijnselen zoals de talrijke watervallen, of naar de indrukwekkende bezienswaardigheden van de regio.

Midden in dit unieke natuurlandschap ligt Vier Jahreszeiten aan de Schluchsee. Wekelijks worden hier twee afwisselende wandelingen aangeboden onder leiding van een ervaren wandelgids. Hotelgasten mogen daar binnen het activiteitenprogramma gratis aan deelnemen. Om te zorgen dat het ook voor de kleine gasten niet saai wordt, heeft het Hochschwarzwald voor gezinnen diverse themawandelroutes uitgezet. Kinderen kunnen bijvoorbeeld op het ‘Kugel-Wald-Pfad’ interessante weetjes opdoen over de dieren in het bos en de bosbouw en daarbij hun zelfgemaakte houten bal (‘Kugel’) langs verschillende kogelbanen volgen. De kinderwandelpaden zijn deels alleen begaanbaar met voor het terrein geschikte kinderwagens – goed dus, dat je in de Vier Jahreszeiten bij de Schluchsee een YippieYo-buggie kunt lenen.

Na deze wandelingen kom je met veel nieuwe indrukken in het hotel terug. Dan is het tijd om te ontspannen in het wellnessgedeelte. Je vermoeide benen en voeten kun je het beste weer fit laten maken met een weldadige massage. De volgende dag wordt vast weer net zo afwisselend en vol geweldige indrukken.

 

foto's: Hotel 4 Jahreszeiten

Genieten van rijkgeschakeerde natuur

De grafkapel op de Württemberg

foto's: Staatliche Schlösser und Gärten Baden-Württemberg, Achim Mende

De aangename temperatuur zorgt dat je weer zin krijgt in sightseeing en culturele evenementen. Wat te denken van een ontdekkingstocht langs de kastelen, burchten en kloosters van Baden-Württemberg?

Zonovergoten wijngaarden en goudkleurige bladeren maken van de herfst in Zuidwest-Duitsland een geweldige belevenis. Direct voor de poorten van Stuttgart wordt dit schouwspel van de natuur, die zich met bonte kleuren tegen de naderende winter weert, bekroond door een door mensen gemaakt monument voor de eeuwige liefde die ook de dood overleeft. De grafkapel op de Württemberg die koning Wilhelm wijdde aan zijn geliefde koningin Katharina voegt zich met classicistische elegantie in de omringende natuur. Bezoekers kunnen hier opgaan in een Gesamtkunstwerkvan natuur en bouwkunst dat zijn uitwerking niet mist, zowel bij de prachtige veelkleurige zonnestralen als bij weemoedig stemmend herfstweer.

Na de dood van Katharina liet koning Wilhelm I het stamvaderlijk slot van de Württembergers afbreken om op deze plek de grafkapel voor zijn geliefde vrouw op te laten richten. De grafkapel op de 411 meter hoge Württemberg is een van de meest geliefde uitjes voor de Stuttgarters. Ze ligt boven het dal van de Neckar en biedt zo een prachtig uitzicht op de hoofdstad van de deelstaat. Bovendien is ze van verre te zien – vanaf Slot Rosenstein en de Wilhelma (een beroemde dierentuin en hortus in één) heb je zelfs directe zichtlijnen. Daardoor is ze bijzonder geschikt voor een kort bezoek, maar ook als beginpunt voor langere wandelingen in de omgeving. Er is hier ook voorzien in speciale infrastructuur voor fietsers, zoals een laadstation voor e-bikes.

Een spannende herfst voor de hele familie

Europa-Park: de ideale bestemming voor een boeiende nazomer

foto's: Europa-Park

Als de zomer langzaam ten einde loopt en de weergoden zich opmaken voor een mooie Indian Summer, is in het Europa-Park Resort alles in gereedheid gebracht voor een spannende nazomer. Tot en met 5 november staat hier alles in het teken van Halloween en voordat het winterseizoen op 2 december van start gaat, vieren we het HALLOWinter-seizoen voor iedereen die niet kan kiezen tussen pompoenen en kerstbomen. Voor waterpret neem je een duik in Rulantica.

Het attractiepark zal dit najaar een paar keer een gedaantewisseling ondergaan. Eerst staat alles in het teken van Halloween. Het hele park kleurt dan oranje als het versierd wordt met zo’n 180.000 pompoenen, 15.000 chrysanten, vijfduizend maïsplanten en drieduizend strobalen. Het park en de shows zijn een beetje griezelig, maar voor jong en oud nog steeds gezellig. We noemen dat ‘grie-zellig’! Echte horror-fans kunnen op speciale avonden terecht bij het horror-event Traumatica – Festival of Fear. Op 6 november gaat HALLOWinter van start, wat duurt tot en met 1 december. Het park ondergaat in deze periode een ware metamorfose. Alle attracties zijn gewoon in bedrijf, behalve Atlantica SuperSplash en Fjord Rafting (vanwege de ombouw voor de winteropenstelling). HALLOWinter loopt vloeiend over in het populaire winterseizoen dat zal duren tot 7 januari 2024. Een bezoek aan het attractiepark kan ook in de nazomer worden gecombineerd met Rulantica. Met een luchttemperatuur van 30 tot 34 graden en een watertemperatuur tussen 27 en 32 graden (afhankelijk van het seizoen en de buitentemperatuur) kun je het hele jaar zowel binnen als buiten naar hartenlust glijden, spelen en ontdekken in de waterwereld van Europa-Park.

foto's: Europa-Park