TOP
Foto: Thomas Wolf
Een enorm grote aarde in Gasometer Oberhausen is echter het topstuk van de tentoonstelling

Gasometer Oberhausen: Het kwetsbare paradijs

De eerste tentoonstelling na de uitgebreide renovatie van de Gasometer Oberhausen toont de schoonheid van de natuur. Ook zie je de invloed van de mens op zijn leefomgeving. ‘Het kwetsbare paradijs’ neemt de bezoekers met imponerende beelden mee op een unieke reis. Ontdek de turbulente klimaatgeschiedenis van onze aarde en kijk naar indrukwekkende, bekroonde foto’s en video’s. Daarop zie je bijvoorbeeld hoe de dieren- en plantenwereld in de tijd van het Antropoceen verandert.

Ontdek de biodiversiteit van onze aarde

Vuur, wind en water – deze oerkrachten vormen de furieuze entree tot de nieuwe tentoonstelling in de Gasometer. Bezoekers ervaren meteen de effecten van deze natuurverschijnselen op de klimaatgeschiedenis van onze planeet. Onder het motto ‘Een aarde – veel werelden’ ontdekken bezoekers de paradijselijke biodiversiteit van onze planeet in de ronde ruimte onder de gasdrukschijf.

Foto's die in de tentoonstelling het kwetsbare paradijs te zien zijn voordat je naar de grote zaal gaat

Foto: Dirk Böttger

Unieke grootformaat foto’s en aangrijpende filmclips stellen de kijker in staat om met luiaards in de boomtoppen van het regenwoud te klimmen. Tegelijkertijd kunnen ze speels met jonge ijsberen over het pakijs zwerven of met kuddes herten door de toendra en taiga trekken.

Gasometer Oberhausen: De nieuwste 3D-technologie

Dankzij de nieuwste 3D-technologie kunnen bezoekers aan ‘s werelds grootste regenwoudreservaat, het nationaal park Montanhas do Tumucumaque, virtueel de rol van verschillende bewoners van deze oerwoud verkennen. De dieren blijven niet altijd in hun natuurlijke omgeving. Sommige diersoorten hebben stedelijke agglomeraties als nieuwe leefruimtes voor zichzelf ontdekt

Bezoekers kijken naar virtuele werelden tijdens tentoonstelling het kwetsbare paradijs in Gasometer Oberhausen

Foto: Dirk Böttger

Ook de ecologische voetafdruk van de mens bepaalt de inhoud van de expositie op het volgende niveau van de Gasometer. ‘Als we in de natuur ingrijpen, moeten we onverbiddelijk aandacht aan het herstel van het evenwicht besteden’. Dit zei de Griekse filosoof Heraclitus ca. 550-480 voor Christus al. Zijn waarschuwing bleef echter grotendeels ongehoord. De gevolgen van het menselijk ingrijpen in het ecosysteem van de planeet blijven dan ook dramatisch.

Een gigantische wereldbol in Gasometer Oberhausen

De verzamelde foto’s en filmreeksen tonen dan ook overduidelijk klimaatverandering, bosrooiingen, de roofbouw op dieren, zwerfafval – vooral in de zeeĂ«n – en de gevolgen van de industriĂ«le landbouw. Maar er zijn ook sprankjes hoop. Noem maar het verticale bosgebouw in Milaan of – vlak voor de huisdeur van de Gasometer – de renaturisatie van de Emscher.

Een jonge vrouw kijkt naar een globus terwijl ze de tentoonstelling in Gasometer Oberhausen bezoekt

Foto: Thomas Wolf

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is een monumentale sculptuur van de aarde. Hierop worden nieuwe satellietbeelden met hoge resolutie geprojecteerd. ‘In het 100 meter hoge luchtruim van de Gasometer presenteren we – op verzoek van veel bezoekers – opnieuw de 20 meter grote wereldbol uit de succesvolle tentoonstelling Wonderen der natuur’ zegt Jeanette Schmitz. Hij is echter volledig bewerkt, met nieuw content en state-of-the-art technologie. Met projecties van meer dan 58 miljoen pixels resolutie, dat komt ongeveer overeen met zeven keer een digitale bioscoop, wordt de aarde virtueel tot leven gebracht.

Kinderen kijken naar eieren van dinosaurus in Gasometer Oberhausen

Foto: Thomas Wolf

Informatie over de tentoonstelling ‘Het kwetsbare paradijs’

Gasometer Oberhausen Arenastraße 11, 46047 Oberhausen, Tel. 0049 20 82 12 95.

Hoe kom je er naartoe? Rij eerst op de A42 tot Oberhausen-Zentrum en volg daarna de weg in richting centrum. Vanaf hier is de Gasometer Oberhausen bewegwijzerd.

Openingstijden van Gasometer Oberhausen

De Gasometer Oberhausen is van dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur geopend. Tijdens de vakantie in Noordrijn-Westfalen en op feestdagen is da Gasometer Oberhausen ook s ’maandags geopend.

Prijzen: Volwassenen 11/8 €, kinderen t/m 5 jaar gratis, familieticket (2 volwassenen en tot 5 kinderen tussen de 6 en 17 jaar) 27 €, minifamilie (1 volwassene en 2 kinderen t/m 17 jaar) 24 €, abonnementskaart voor de gehele duur van de tentoonstelling 25 €