TOP
Foto: Daniel Sadrowski

De Ruhrtriennale- festival van de kunst in het Ruhrgebied

De Ruhrtriennale nodigt ieder jaar hedendaagse kunstenaars uit om in de monumentale industrie- architectuur van de zgn. ‘Ruhr-metropool’ op te treden. Voormalige montagehallen, cokesfabrieken en machinegebouwen van de mijnbouw en staalindustrie veranderen in imposante podia en zorgen voor het wereldwijd unieke karakter van het festival.

Gespeeld wordt o.a. in de Jahrhunderthalle in Bochum, de energiecentrale en de turbinehal in het Landschaftspark Duisburg-Nord en tevens op meerdere terreinen van het UNESCO werelderfgoed Zollverein in Essen. Door het uitstekende openbaar vervoer in de omgeving kunnen de festivalbezoekers gemakkelijk tussen de verschillende steden heen en weer reizen.

Foto: Joerg Brueggemann

Nieuwe werken en premières

Het programma wordt grotendeels bepaald door de intendant, die iedere drie jaar opnieuw wordt benoemd. De organisatrice voor de festivals van 2018, 2019 en 2020 is de internationaal actieve theaterproducente Stefanie Carp. De Zwitserse regisseur en musicus Christoph Marthaler is gedurende deze drie jaar benoemd als associated artist. Het programma onderscheidt zich met nieuwe werken en premières die zich bewegen op het grensvlak van muziektheater, toneel, dans, perfomance en beeldende kunst. Elk jaar in de nazomer laat de Ruhrtriennale actuele ontwikkelingen zien uit de internationale kunst- en cultuurscene. Regelmatig gaan producties vanuit het Ruhrgebied aansluitend op wereldtournee.

Foto: Blandine Soulage

De Ruhrtriennale 2019 wordt gehouden van 21 augustus tot 29 september. Tijdens de Ruhrtriennale 2018 stonden de perspectieven van de ‘zuidelijke wereld’ in het middelpunt, in 2019 worden aspecten omtrent Europese zelfkritiek belicht. Op een veelzijdige manier zullen de kunstenaars zich bezighouden met het eigen bevoorrechte Europese bestaan. Daarbij wordt de vraag gesteld: wie mag in welke context als vertegenwoordiger optreden.

tickets & info

Uitgebreide informatie over programma, ticketverkoop en hotels is online te verkrijgen en telefonisch via +49 (0) 221 28 02 10.