Kraftwerk Mitte in Dresden

Dresden heeft er een nieuw theater bijgekregen en daarmee het culturele aanbod uitgebreid. In december 2016 opende de volledig omgebouwde, voormalige energiecentrale haar poorten. ‘Kraftwerk Mitte’ heet het nieuwe complex waarin een theater met diverse zalen en het Dresdner-Energiemuseum zijn gevestigd.

Kraftwerk Mitte in Dresden Saksen.info

Staatsoperette Dresden

De Staatsoperette Dresden zal naast veel verschillende theater- en muziekgezelschappen een vaste bezoeker zijn van het Kraftwerk Mitte. De Staatsoperette Dresden verzorgt al meer dan 240 jaar uitvoeringen in Dresden. Het theater van het gezelschap werd tijdens het bombardement van 1945 in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Nu is er een theater dat speciaal voor het gezelschap is gebouwd.

Van energiecentrale naar cultuurtempel

Vanaf de opening in 1899 tot sluiting in 1994 heette het complex Heizkraftwerk Mitte. Bijna 100 jaar leverde de centrale energie aan de Dresdenaren. Het werd na de Duitse hereniging in 1991 al snel gesloten, omdat de centrale draaide op vervuilende bruinkool. De locatie voor herontwikkeling was echter aantrekkelijk; vlakbij het centrumstation Dresden Mitte en op slechts 800m van de Semperoper en het Zwinger kunstpale.

Dresden ontwikkelde plannen om de energiecentrale compleet te verbouwen tot cultuurpaleis met een nieuwe naam: Kraftwerk Mitte. In 2010 begon de bouw en net voor Kerst 2016 ging het eerste deel van het zalen- en theatercomplex open. In januari 2017 zijn de optredens begonnen. Kraftwerk Mitte wordt nog verder uitgebreid en zal medio 2020 compleet zijn opgeleverd.

Energiemuseum: Op het complex is ook het Dresdner Energiemuseum te vinden. Dit museum informeert over de geschiedenis van de verzorging met water, stroom, gas en stadsverwarming.

Informatie:

Kraftwerk Mitte Dresden

Wettiner Platz

01067 Dresden

www.kraftwerk-mitte-dresden.de 

Naar boven